Vahelan luomutilalla kunnioitetaan laatua, hyvää makua ja ruoan eettisyyttä
24.07.2019Mahdollisimman lähellä luonnollista on Vahelan luomutilan juttu. Tilalla luotetaan luomuun, ekologisuuteen ja eettisyyteen. Huittisissa sijaitsevan tilan päätuotantosuuntana on ylämaankarja. Ne ovat käytännössä luomua, mutta tilan käyttämä teurastaja ei kuulu luomuvalvontaan, joten lihaa ei myydä luomuna.
–Haluamme hyvän lopun eläimille ja teurastamo sijaitsee lähellä. Se on myös asiakkaille tärkeää. Itse emme eettisistä ja makusyistä ostaisi jauhelihaa enää kaupasta, kun tietää, että itseltä saa laadukasta lihaa ja tietää miten eläin on elänyt. Sitä haluaa tarjota myös lapsilleen, tilan emäntä Jenni Kutila kertoo.
Kutilan perheessä syödään pääosin luomutuotteita. Jauhelihasalaatti on heidän suosikkiruokaansa ylämaankarjasta.
Suomessa naudanlihantuotanto on toimintatavoiltaan maailman kärkiluokkaa, joten sitä voi syödä hyvällä omalla tunnolla.
Jenni ja Jesse Kutila siirtyivät isännöimään tilaa vuonna 2013. Vahelan luomutila on ollut luomuviljelyssä vuodesta 1992 lähtien. Silloin tilalla oli lypsylehmiä, mutta sukupolvenvaihdoksen myötä ne vaihtuivat ylämaankarjaksi.
Tuotteita myydään tilamyymälässä ja Reko-ruokaringeissä. Kutilat arvioivat, että noin 90 % asiakkaista on pääkaupunkiseudulta. Asiakkaita on myös Hämeenlinnan ja Porin Rekoissa.
–Huittisten K-Supermarket Lautturiin lihoja on välillä juhlapyhiksi mennyt, mutta saamme ne kohtalaisen hyvin itsekin myytyä, joten kaupoissa ei tuotteitamme juurikaan ole, Jesse kertoo.
Vahelan Luomutilalta löytyvät omat Instagram ja Facebook-sivut, mutta esimerkiksi lehdissä he ovat mainostaneet todella vähän.
Tällä hetkellä Jenni ja Jesse tekevät myös muita töitä tilan töiden ohessa. He tietävät, että jos pienellä tilalla haluaa pärjätä, on erikoistuttava. Etenkin jauhelihat Vahelan Poveri ja Vahelan Puusti sekä Vahelan Puhti makkara ovat saaneet paljon kiitosta asiakkailta.
–Niihin on jauhettu sisäelimiä mukaan. Tarkoituksena on hyödyntää koko eläin. Rasvoja käytetään esimerkiksi paistorasvoina ja luista tehdään luulientä. Haaveissa on ruveta tekemään saippuaa rasvasta ja koruja sarvista, Jenni pohtii.
Jesse jatkoi, että myös taljat voisi hyödyntää, mutta kohdalle ei ole osunut sopivaa henkilöä, joka käsittelisi ylämaankarjan taljaa.
Vahelan luomutilalla laiduntaa noin 80-päinen Highland cattle eli ylämaankarjalauma.
Aiemmin kesällä huittislaislähtöiset keittiömestari Pekka Koponen ja viiniasiantuntija Kalle Naatula vierailivat Vahelan luomutilan keittiössä. Koponen loihti upeita annoksia highlandin lihasta ja Naatula valitsi aterioihin sopivat puhtautta kunnioittavat viinit.
–Ajatuksena oli, että kenen tahansa olisi helppo toteuttaa ateriat arkeen tai juhlaan. Sosiaaliseen mediaan on tulossa materiaalia päivästä. Tarkoituksena on, että asiakas saa kotiin viemisiksi reseptejä, mahdollisesti reseptivihon muodossa, Jesse Kutila suunnittelee.
Tilan omaa suosikkia, Koposen suunnittelemaa Vahelan Purkeria on mahdollisuus päästä maistamaan Huittisissa Lauhan Lähiruokafestivaaleilla.
Asiakkaiden on mahdollisuus saada ostosten yhteydessä painettuja reseptejä, jotka sopivat arkeen ja juhlaan.
Vahelan tilalla tuotetaan myös mahdollisimman vähän jalostettuja luomuviljoja ja kokeilussa on erilaisia lajikkeita. Jenni ja Jesse Kutila myyvät Vahelan luomuviljoista jauhettua jauhoa, jota varten pihassa on oma jauhomylly.
–Vähemmän jalostetuissa vanhoissa perinnelajikkeissa on huomattavasti vähemmän gluteenia kuin nykyisissä jalostetummissa lajikkeissa, Jesse tietää.
Tilalla on myös hieman erikoiskasvien tuotantoa. Esimerkiksi viime kesänä pelloilla kasvoi tattaria. Tilan isäntä tuumi, että sitä voisi kylvää vähän myös ensi vuonna. Tänä vuonna kehitettiin Vahelan hiilipölytysnurmi. Pyrkimyksenä on uudistava viljely.
Jenniä taas kiehtoo ajatus oman luomumansikkamaan perustamisesta.
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry