Tyrni sopii juhlakauden herkkuihin
13.12.2019JUHLAVA JÄLKIRUOKA: TYRNIÄ JA PANNACOTTAA
Reseptissä yhdistyvät helppotekoinen italialainen klassikkojälkiruoka ja raikas satakuntalainen tyrnimarja, joka on varsinainen vitamiinipommi. Kumoa valmis pannacotta tarjolle tai tarjoa suoraan annoskulhosta – miten vain, hymy nousee suupieliin.
3 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
1 dl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
1 laakerinlehti
ripaus suolaa
Tyrnikeitto:
3 dl tyrnimehua
11/2 dl (ruoko)sokeria
1 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
koristeeksi kokonaisia tyrnimarjoja
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
Kuumenna kerma, sokeri ja laakerinlehti kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja anna makuuntua hetki. Nouki laakerinlehti pois.
Lisää puristetut liivatelehdet lämpimään liemeen ja sekoita kunnes liivate on sulanut.
Lisää jogurtti sekä ripaus suolaa ja sekoita.
Kaada seos vedellä kasteltuihin annosvuokiin (esim. pieniin kahvikuppeihin) ja hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
Kuumenna tyrnimehu ja sokeri kattilassa. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja lisää seos joukkoon. Sekoita ja kuumenna kunnes keitto sakenee. Jäähdytä.
Kumoa pannacotat tarjoilulautaselle. Valuta päälle tyrnikeittoa ja koristele halutessasi kokonaisilla tyrnimarjoilla.
TIESITKÖ, ETTÄ
Tyrni on Satakunnan maakuntamarja. Suurin osa kaupasta löytyvästä tyrnistä on kasvatettua, mutta Satakunnan luodoilla kasvavaa villityrniä voi löytää esimerkiksi kalamarkkinoilta ja erikoisliikkeistä.