Satamuna pakkaa 700 000 munaa päivässä
15.04.2020Toni Haavisto
– Kaikki alkoi siitä, kun isoäitimme vanhemmat Kustaa Vihtori ja Maria Alexandra Tuominen perustivat kanalan Paneliaan vuonna 1906, Satamunan toimitusjohtaja Toni Haavisto kertoo. Satamunan yrittäjäveljesten Markon ja Tonin vanhemmat Jarmo ja Hilppa Haavisto jatkoivat kananmunan tuottajina ja aloittivat ensimmäisenä Suomessa siipikarja-aineksen tuonnin ja viennin. Marko Haavisto aloitti ruokamunien pakkaamisen Eurajoella yhdeksäntoista vuotta sitten.
Takavuosina tyypillisessä perhekanalassa oli parisen tuhatta kanaa häkeissä. Nyt Paneliassa yksi ihminen pystyy pyörittämään 70 000 linnun lattiakanalaa. – Omassa varastopakkaamossani illan tinki oli 4 320 munaa. Nyt Satamuna pakkaa 700 000 munaa päivässä, Marko Haavisto vertaa.
Vanhempien yritys siirtyi Marko Haaviston vastuulle vuonna 2007. Satamuna Oy:n toiminta puolestaan käynnistyi vuonna 2005, kun sähköinsinööriksi juuri valmistunut Toni Haavisto ryhtyi vanhemman veljensä Markon yhtiökumppaniksi. Vuonna 2010 Satamuna ennakoi vuonna 2012 voimaan astuvaa eläinten hyvinvointidirektiiviä. Tällöin Satamunalle rakennettiin oma vapaankanan munia tuottava kanala. Koska kanalan eettiset olosuhteet tehtiin vaativammin kuin mitä Suomessa edellytetään, saatiin yksikölle myös KAT-sertifikaatti, mikä mahdollistaa kananmunien toimitukset myös keskieurooppalaisiin ruokapöytiin. Samalla sertifikaatti myönnettiin myös Satamunan pakkaamolle. Kaksi vuotta myöhemmin Satamuna rakennutti toisen identtisen tuotantoyksikön ja suunnittelee nyt kolmannen rakentamista etäälle muusta toiminnasta minimoidakseen riskitekijät.
Perheyritys Satamuna tuottaa ruokamunia 200 000 kanan voimin sekä ostaa sopimustuottajilta yli 300 000 kanan munat. Tällä hetkellä Satamuna pakkaa enemmän kuin joka kymmenennen Suomessa tuotetun kananmunan kotimaisten ja ulkomaisten asiakkaiden ruokapöytiin.
Asiakkaina ovat kaikki hyvin varustellut satakuntalaiset elintarvikeliikkeet sekä tukut. Asiakkaina ovat myös keskusliikkeet sekä teollisuus, molempia niin koti- kuin ulkomaillakin. Yritykselle on myönnetty myös vast’ikään kansainvälinen IFS Higher level laatujärjestelmäkin.
Työtä ja hyvinvointia Satakuntaan
Toni Haavisto nostaa esiin lähiruuan monet merkitykset. – Lähiruoka on paitsi ekologista sekä myös tae tuoreudesta ja laadusta. Ja kun lähellä touhutaan antaen kasvot tuotteelle, se on myös taloudellisessa mielessä tosi merkittävä juttu. Työllistämme sekä suoraan että välillisesti paikallisia eri alan ihmisiä (esim. kuljetusyrittäjiä, mainostoimistoja, rakennus- ja huoltofirmoja). Mielestäni olen onnistunut omalta osaltani pitämään seutukuntaa elinvoimaisena, kun liiketoiminta on tasaisesti kasvanut vuosi vuodelta ja tällä tavoin tuonut niin suoraan kuin välillisestikin työtä ja hyvinvointia maakunnallemme.
Yrittäjäksi aikovia Haavisto evästää seuraavasti: – Muista, että yrittäjyys on kestävyyslaji. Ja vaikka itse kestät yrittäjyyden haasteet, tulee sinun perheesi myös olla sitoutunut tähän.
Sari Uoti
ProAgria Länsi-Suomi