Satakunnassa kehitetään parsan viljelyä ja toimitusketjuosaamista
31.03.2022Kuva: Photo by Micheile | Visual stories on Unsplash
Parsa on vakiinnuttanut Suomessakin asemansa kevään ja alkukesän herkkuna kuluttajien lautasilla. Kulutus on kasvanut tasaiseen tahtiin jo usean vuoden ajan ja suunnan ennustetaan edelleen jatkuvan: kaupan arvioiden mukaan kysynnän kasvu on jopa 20 %:n luokkaa vuosittain.
Pääosa Suomessa syötävästä parsasta on ulkomaista alkuperää, vaikka parsa menestyy viljelykasvina myös Suomen kasvuoloissa. Viljelijöiden kiinnostus kotimaiseen parsantuotantoon onkin viime vuosina lisääntynyt ja parsan viljelyala kasvanut tasaista vuosivauhtia. Suurin osa kotimaisesta parsasta viljellään Varsinais-Suomessa, mutta Satakuntaankin parsaviljelmiä on viime vuosina perustettu enenevässä määrin. Viljelyyn liittyy kuitenkin haasteita mm. kasvinsuojelun ja pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvien lajikkeiden osalta.
Valtaosa kotimaisesta parsasta myydään kuluttajille suoraan sitä tuottavilta tiloilta. Tilamyynnissä parsan kauppakunnostus- ja toimitusketju on erittäin nopea ja lyhyt, mikä näkyy kuluttajille parsan erinomaisena laatuna. Toimitettaessa parsaa kauppojen hyllyille tarvitaan monipuolisempaa kauppakunnostus- ja toimitusketjuosaamista. Parsasadon oikeanlaisella käsittelyllä kauppakunnostuksessa, pakkaamisessa, kuljetuksessa ja kauppojen esillepanossa voidaan merkittävästi vaikuttaa parsan laadun säilymiseen ja positiiviseen erottumiseen.
Ulkomaista parsaa on kaupoissa tarjolla ympäri vuoden, mutta parsan varsinainen sesonkiaika on huhtikuusta kesäkuuhun. Kotimaisen parsan sesonkiaika on puolestaan verrattain lyhyt, vain noin kuukauden, toukokuun loppupuolelta kesäkuun loppuun. Kotimainen parsa olisi erinomainen tarjottava esimerkiksi kevään ja alkukesän juhliin, mm. ylioppilas-, valmistujais- ja rippijuhliin. Kuluttajat osaavat jo odottaa kotimaisen uudensadon perunan saapumista kauppoihin. Kotimaista parsaa kannattaisi odottaa ja kuluttaa samalla halulla.
Maaliskuun alussa 2022 käynnistyneen Parsan viljelyn ja toimitusketjun kehittäminen Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisen parsantuotannon viljely- ja toimitusketjuosaamista. Lisäksi tavoitteena on lisätä kotimaisen parsan ja sen sesongin tunnettuutta kuluttajien keskuudessa. Hankkeen toimenpiteet jakautuvat seuraaviin toimenpidekokonaisuuksiin:
1. Selvitetään satakuntalaisiin olosuhteisiin parhaiten soveltuvia vihreän parsantuotannon lajikkeita.
2. Selvitetään suomalaisen lainsäädännön mukaisia, parsalle soveltuvia rikkojen torjuntamenetelmiä.
3. Kehitetään parsan kauppakunnostusta, pakkaamista ja toimitusketjua.
4. Viestitään kotimaisesta parsasta ja sen sesongista kuluttajille.
Pyhäjärvi-instituutti toimii hankkeen toteuttajana ja se saa rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.