Satakunnassa juhlitaan lähiruokaa Lähiruokapäivänä 9.9.
06.09.2023Valtakunnallista lähiruokapäivää vietetään 9.9. Valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaistapahtuma järjestetään Huittisissa Kivikylän tehtaanmyymälän Hullulenkin piha-alueella lauantaina 9.9.2023 klo 10-14 (Palvarinkatu 10, Huittinen). Lue lisää.
Avajaistapahtumaan järjestetään myös bussikuljetus. Bussikierroksella tutustutaan Taikayöntien alueen lähiruokatiloihin ja maistelemaan alueen marjaviinejä, pienpanimotuotteita sekä muita lähiruokatuotteita. Bussi ajaa reittiä: Urjala – Punkalaidun – Huittinen – Kivikylän Hullulenkki – Mattilan Marjatila – Metsärannan Liha – Kajabacan tila – Urjala – Punkalaidun – Huittinen. Lue lisää.
Lähiruokapäivään on Satakunnasta ilmoittautunut parisenkymmentä maatilaa, kahvilaa ja ravintolaa. Katso Lähiruokapäivän avoimet ovet Satakunnassa.
Lähiruokapäivän koordinaatiosta vastaa Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö. Ruokaviraston tavoite on saada Lähiruokapäivä kansalliseksi juhlapäiväksi, jolloin jokainen suomalainen kävisi tutustumassa maatiloihin ja maaseudun elinvoimaan. Tänä vuonna mukana on lähes 300 tapahtumajärjestäjää ympäri Suomen. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia lähiruoasta, mutta yhä tietämättömämpiä alkutuotannoista. Suomalaisten kiinnostus lähiruokaan on kasvanut koronakriisin ja Ukrainan sodan myötä. Ihmiset ovat heränneet aivan uudella tavalla miettimään Suomen omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja ruokatuotannon ketjua.
Taloustutkimuksen Suomi syö -tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista ostaa lähiruokaa viikoittain. Kuluttajista 30 prosenttia ostaa lähiruokaa sen hinnasta riippumatta, eli suomalaiset ovat hyvin sitoutuneita lähiruokaan.
Suomalaisen ruoan viikkoa vietetään tällä viikolla 36. Viikko on käynnistynyt Suomalaisen ruoan päivällä maanantaina 4.9.2023. Suomalaisen ruoan viikko kokonaisuudessaan on nostanut ruokaa ja Satakunnassa paikallista ruokaa esille.
Lähiruokaa on lautasella myös Otson päivänä 11.10.
Lähiruokateema jatkuu Otson päivänä 11.10. Satakunnan kuntien ja kaupunkien ruokapalvelut valmistavat lähiruokaa asiakkailleen. Päivään on jo ilmoittautunut lähes kaikki Satakunnan kunnat.
Satakunta lautasella – Sikses parasta lähiruokaa -hankkeen sivuilla www.siksesparasta.fi on saatavilla monipuolisesti materiaalia lähiruoan reitistä tuottajalta lautaselle, mukava oppipeli, videoita, kuvia, ruokaohjeita ja muuta esittelymateriaalia vapaasti käytettäväksi.
Lisätietoa Satakunnan tapahtumista ja Satakunta lautasella – sikses parasta lähiruokaa -hankkeesta:
Anna Kari
Hankevetäjäanna.kari@maajakotitalousnaiset.fi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Länsi-Suomi Satakunta lautasella – sikses parhaat maut
p. 050 5558440Lisätietoja valtakunnallisesta Lähiruokapäivästä:
Talous- ja tapahtumakoordinaattori Anna Mäkinen, Maaseutuverkostoyksikkö/Ruokavirasto anna.makinen@ruokavirasto.fi p. 050 409 5318
Lähiruokapäivän koordinaatiosta vastaa Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö. Lähiruokapäivän järjestämisessä ovat mukana myös Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Maaseudun sivistysliitto, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry, Suomen Kylät ry sekä maa- ja metsätalousministeriö. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.