Otson päivä 11.10. oli myös satakuntalaisen ruoan päivä!
18.10.2023Otson päivä 11.10. oli tänä vuonna myös satakuntalaisen ruoan päivä! Maakuntapäivänä juhlittiin satakuntalaista ruokaosaamista tarjoamalla satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa kouluissa, päiväkodeissa ja vanhustenhuollossa.
Ajatus päivän taustalla on ollut, että ruokapalvelut hyödyntäisivät jatkossa entistä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita. Lähes kaikki kunnat Satakunnassa ovat olleet mukana vuosittain ja nostaneet lähialueen tuotteita esiin ruokalistoilla. Parhaimmillaan lähiruoka on esillä myös opetuksessa ja kuntien viestinnässä. Lähiruokapäivän myötä on saatu onnistuneesti lisänäkyvyyttä satakuntalaisille raaka-aineille. Kaiken tarjottavan ruoan ei tarvitse olla lähiruokaa, pienikin muutos ruokahankinnoissa merkitsee paljon ruokaketjulle ja aluetaloudellemme.
Esimerkiksi Merikarvialla tarjoiltiin ruokapalveluissa kalastajalta haettua lohta, perunaa, Mustakosken puutarhalta haetuista tomaateista tehtyä tomaatti-sipulisalaattia sekä kaalisalaattia.
Koskaan ei ole liikaa tietoa ruuan alkuperästä ja sen matkasta lautaselle. Sitä voi aina nostaa esille puheissa ja teoissa. Satakunnasta saa lähes kaikkia raaka-aineita ja tuottajat ovat täällä vastuullisia, sillä ruokaketju on jäljitettävissä.