Osta tilalta! -päivänä tilat avasivat ovensa
24.09.2019– Osta tilalta! -päivä on meille sadonkorjuujuhla, jolloin yritämme myydä mahdollisimman paljon omia tuotteita. Lisäksi otamme tuotteita myyntiin muilta lähituottajilta, koska kaikkea ei löydy itseltä, Rajalahden luomutilan isäntä Pasi Alkkiomäki kertoi. Jämijärveläisen tilan pihapiirissä käyskenteli runsaasti kanoja ja nähtävillä oli myös paljon muita eläimiä, kuten lampaita, karjaa ja ankkoja. Rajalahden luomutilalla vieraili väkeä tasaiseen tahtiin. Joka puolelta kuului iloista puheensorinaa ja tarjolla oli muun muassa tilan omista kurpitsoista tehtyä herkullista keittoa.
Osta tilalta! -päivän yhteydessä tilalla vietettiin kesäkauden päätöstä ja syksyllä rauhoitutaan hetkeksi ennen kuin aletaan valmistautua jouluun – tilamyymälän ollessa kuitenkin normaalisti auki. Tapahtumia Rajalahden luomutilalla on riittänyt, kun Suomen luonnon päivästäkin on kulunut vasta vähän aikaa.
Osta tilalta! -päivän aikana kuluttajat saivat tutustua maatilojen toimintaan ja ostaa tuoreita raaka-aineita suoraan tiloilta. Tiloilla järjestettiin päivän kunniaksi erilaista ohjelmaa ja myymälöissä riitti monipuolisia tuotteita sekä tarjouksia. Päivä järjestettiin tänä vuonna valtakunnallisesti neljättä kertaa. Satakunnan tiloista mukana olivat Ali-Unkin lammastila, Rajalahden luomutila, Vahelan Luomutila, Tenhon tila, Saaren luomuosuuskunta, Venesjärvi Highland, Kuuselan lintutila, Takalan Mylly, Kaunismäen tila, Pirjo Tapanila ja Tapanilan kanala.
– Aamupäivällä väkeä oli todella hyvin liikkeellä. Muun muassa rosvopaistit tekivät erittäin hyvin kauppansa. Osta tilalta! -päivä on oikein hyvä päivä keskellä vuotta ja väkeä tulee kauempaakin, Kuuselan lintutilan isäntä Timo Sorvali kiitteli.
Päivän aikana lintutilalla kävijät arvuuttelivat muun muassa kukon painoa ja tunnistivat erilaisia lintujen munia. Vatsan täytteeksi grillistä oli tarjolla kalkkunan chorizomakkaraa. Jälkiruokakahvit ja tuoretta pullaa sai nauttia kodassa, jossa myös Peppi-kissa otti vastaan runsaasti rapsutuksia.
Kesä on Kuuselan tilalla Jämijärvellä ollut isännän mukaan melkoista tohinaa, eikä lomailemaan paljon ole ehditty.
–Vaikka tilapuodissa ei aina olekaan ruuhkaa, niin erilaiset markkinat ovat vetäneet asiakkaita todella hyvin. Aina kun on näkyvissä, niin se tuo uusia asiakkaita ja näkyy positiivisesti tulevaisuudessa, hän totesi.
Sorvali kertoi, että tulevaisuuden suunnitelmissa on elintarvikehuoneiston valmistuminen, jossa he pystyisivät itse teurastamaan osan linnuista ja lihakanit.
Kankaanpäässä Venesjärvi Highland -tilalla oli emännän tekemää herkullista hernekeittoa sekä highland-makkaraa grillistä. Tilapuodista löytyi lihatuotteiden lisäksi muun muassa tuoreita leivonnaisia, hunajaa sekä erilaisia suoloja.
– Me myymme vähän kaikkea, mitä kaupasta ei saa. Emme halua kilpailla kauppojen kanssa. Ravintolapäiviä järjestämme neljä kertaa vuodessa ja ne ovat osoittautuneet suosituiksi sekä ruokaa on kehuttu paljon, tilan emäntä iloitsi.
Venesjärvi Highland aikoo osallistua Osta tilalta! -päivään myös ensi vuonna. Ehkä tilalla vietetään silloin myös ravintolapäivää. Myös Venesjärvellä riittää ohjelmaa. Syksyllä heillä on Reko-myyntejä ja marraskuussa on tulossa seuraava ravintolapäivä. Valmisruokatilauksia on alkanut myös jo tulla jouluksi.
Katso videolta päivän tunnelmia.
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry