Munkit vapuksi
30.04.2021Ota tästä talteen takuuvarma munkkiohje! Hauskaa vappua!
taikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
1dl sokeria
2 munaa
2tl suolaa
2tl kardemummaa
14dl vehnäjauhoja
100g voita
paistamiseen:
1l rypsiöljyä
täytteeksi:
vadelmahilloa
pomada:
675g sokeria
1,5dl vettä1
35g glukoosisiirappia
raastettua raakaa punajuurta
Taikinan valmistus:
Murenna hiiva lämpimään maitoon (37’C). Lisää joukkoon sokeri, suola, munat ja kardemumma, sekoita hyvin. Alusta joukkoon noin puolet jauhoista. Lisää sulatettu voi. Jatka jouhojen lisäämistä, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja taikina on pehmeää ja kimmoista. Anna taikinan kohota n. 15 min. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Jaa molemmat puolikkaat 16:ta osaan ja pyörittele osat palloiksi. Litistä pallot ja laita munkit kohomaan n. 45’C:en uuniin. Munkit ovat valmiita, kun ovat kohonneet kaksikertaisiksi.
Munkkien paisto:
Kuumenna öljy padassa/kattilassa. Käytä lämpömittaria apuna, sopivat öljyn lämpötila on 170-180’C. Paista munkin molemmilta puolilta öljyssä. Munkki on kypsä, kun sen pinta on kauniin vaalean ruskea. Tarkkaile rasvan lämpötilaa koko paiston ajan ja säädä lieden lämpötilaa tarvittaessa. Nosta paistetut munkit reikäkauhan avulla kattilasta jäähtymään talouspaperoidulle tarjottimelle. Sokeroi munkit paiston jälkeen.