Monipuolisesti vihanneksia Siskosten Vihannestilalta
16.08.2019Siskosten Vihannestila sijaitsee Oripään ja Säkylän rajalla. Nimensä mukaisesti tilaa emännöivät Siskokset Santra ja Sofia Lähteenmäki. Vihanneksia tilalla on viljellyt jo heidän isänsä isä 60-luvun alusta lähtien, ja silloin pääkasveina olivat punajuuri ja porkkana. Papan jälkeen vihannestilaa jatkoi siskosten isä, ja vuonna 2015 tehtiin sukupolvenvaihdos ja siskokset siirtyivät tilan pitäjiksi.
– Virallinen sukupolvenvaihdos tehtiin 2015, ja samalla nimi muuttui Siskosten Vihannestilaksi. Paljon kauemmin olemme kuitenkin olleet aktiivisesti mukana auttamassa, Santra tarkentaa.
Nykyisin tilalla viljellään monipuolisesti vihanneksia. Pääkasveina ovat kesäkurpitsa, jäävuorisalaatti, kyssäkaali, sipuli, valkosipuli, avomaankurkku ja tilli. Vihannekset menevät tukun kautta kuluttajamyyntiin ympäri Suomea.
Tilaa emännöivät siskokset Santra (vas.) ja Sofia Lähteenmäki.
Vaikka Santra ja Sofia ovat lapsesta asti olleet mukana tilan toimissa, ei silti ole aina ollut selvää, että he tilan emänniksi ryhtyisivät. Kysyttäessä onko jo pienestä pitäen ollut tiedossa, että siskot ryhtyvät pitämään tilaa, vastaus tulee kuin yhdestä suusta: ”Ei.” Kummallekaan ei oikein ole selvää, miten ovat tähän päätyneet.
– Tämä sitten tuntui eniten oikealta ja omalta jutulta loppujen lopuksi, Sofia toteaa hetken emmittyään.
Vanhemmiten siskokset saivat enemmän tilalla vastuuta, ja isä antoi tyttärilleen vapauksia toteuttaa asioita ja tehdä päätöksiä omalla tavallaan sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta.
– Ei isä koskaan tähän painostanut jäämään, vaan päinvastoin aina sanoi, että jos yhtään tuntuu, ettei tämä ole oma juttu niin ei tarvitse olla mukana tässä, Santra muistelee.
Siskokset ovat olleet mukana tilan touhuissa lapsuudesta asti.
Tilan emännöinnin ja vihannesviljelyn haasteina ovat vaihteleva sää, sekä hyvän työvoiman saaminen maaseudulle.
– Tila on sen verran kaukana mistään isommista paikoista, että välillä on haasteena saada hyvää työvoimaa tänne maaseudulle, Santra tiivistää.
Tilalla on tällä hetkellä noin sata kausityöntekijää. Suurin osa työvoimasta tulee Ukrainasta, ja loppuosa työntekijöistä on suomalaisia. Vaikka työvoiman saaminen ei ole helppoa siskokset ovat onnistuneet saamaan hyviä työntekijöitä tilalleen.
Siskokset pitävät lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa suuressa arvossa. He pitävät tärkeänä arvona sitä, että saa tehdä puhtaan kotimaisen ruuan, ja sitä kautta ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen töitä joka päivä. Tilalla pyritään käyttämään mahdollisimman vähän kasvinsuojeluaineita. Mahdollisuuksien mukaan käytetään myös luonnonmukaisia aineita.
– Minulla on kaksi tytärtä, ja äitinä pidän tärkeänä, ettei lapsia tarvitse myrkkyjen takia kieltää syömästä suoraan pellosta. Haluan tietää, mistä heille annettava ruoka on peräisin, Sofia kertoo.
Tilalla tuotetaan muun muassa sipuleita, jäävuorisalaattia, kesäkurpitsaa ja lanttua.
Santra ja Sofia saavat toisistaan turvaa silloin, kun vastaan tulee haasteita ja ongelmia.
– Ei tässä yksinään viihtyisi. Kun eteen tulee ongelma tai haaste, on mukavaa, kun sitä voidaan yhdessä pähkäillä. Lisäksi jos itsellä on huono päivä, niin aina on vierellä sisko tukena ja turvana, Santra hymyilee.
Siskot hymyilevät toisilleen ja ovat aidosti iloisia siitä, että yhdessä ovat vastuussa tilan pyörittämisestä.
– Tai sisko, jolle voi kiukutella, vitsailee Sofia, ja kumpikin purskahtaa nauruun.
Aino Kahala, Pyhäjärvi-instituutti