Marjoja ja majoitusta
12.07.2018Sikses parasta -uutiskirjeiden teemoina ovat kesän aikana olleet muun muassa tilapuodit ja maatilamatkailu Satakunnassa. Anttilan tilalta löytyy molemmat: marjatilan puodissa myydään kesän aikana niin tuoreita marjoja kuin hilloja ja mehuja. Lisäksi Kokemäellä sijaitsevalla tilalla toimii 29 vuodepaikan hostelli.
Anttilan tilan toiminta jakautuu tilan isännän, Juho Anttilan mukaan kolmeen eri osa-alueeseen. Tärkein niistä on marjanviljely. Aikoinaan erityisesti hernetilana tunnettu Anttilan tila keskittyy nykyään marjoihin, kuten karviaisiin ja vadelmiin. Marjojen viljelyn lisäksi tilalla tuotetaan erilaisia marjajalosteita. Tilan limonadeja myydään tilapuodin ohella ympäri maakuntaa, Porin suuria marketteja myöten. Kokemäellä valmistetaan myös erilaisia mehuja, hilloja ja kuohujuomia.
Anttilan marjatilalla valmistetaan esimerkiksi erilaisia limonadeja ja kuohujuomia.
Vaikka marjojen sesonki kestää vain muutamien kesäkuukausien ajan, toiminta tilalla ei lopu syksyyn. Anttilan tilalla valmistetaan myös omenamehua ja asiakkaita palvelee mehustamo, johon omenat voi vain jättää. Valmiiksi pullotetut mehut saa noutaa myöhemmin.
– Vastaavaa palvelua ei juuri ole tarjolla muualla, Juho Anttila kehuu. Parhaimmillaan omenamehua on hänen mukaansa tehty kolmessa vuorossa, niin suuri kysyntä mehustamon palveluilla on.
Joulua edeltävänä aikana tilalla tehdään glögiä ja tauko marjatilan toiminnassa on vasta kevättalvella. Tuona aikana Juho Anttila tekee koulutustaan vastaavia insinöörin töitä. Hän kutsuukin itseään leikkisästi ”valemaanviljelijäksi”, viitaten juuri toiseen ammattiinsa. Marjat eivät myöskään ole Suomessa se perinteisin viljelykasvi, etenkään kun päämarjana ei ole mansikka.
– Mansikkaa viljellään niin paljon ja niin monessa paikassa, että olemme halunneet erottua siitä massasta. Suurten mansikkatilojen kanssa on vaikeaa lähteä kilpailemaan, Anttila toteaa.
Juho Anttila on isännöinyt kotitilaansa vuodesta 2012.
Kolmas ja viimeinen, muttei missään nimessä vähäisin Anttilan tilan toimintamuodoista on maatilamatkailu: vuonna 1790 rakennetun päärakennuksen ja piharakennusten 29 vuodepaikkaa ovat kesäkaudella usein täynnä. Hostelli on suosittu niin ulkomaalaisten turistien kuin kotimaan matkailijoiden keskuudessa, ja erityisesti kesän tapahtumat ympäri maakuntaa ruuhkauttavat hostellin. Anttilan tilan majoituspalvelut kilpailevat muiden alueen toimijoiden kanssa erityisesti kodinomaisuudella. Päärakennuksessa on suuri keittiö, jossa vieraiden on helppo laittaa itse ruokaa isollekin joukolle.
– Lisäksi meillä pääsee saunaan kun itse tahtoo, Anttila kertoo. Pihamaalla on myös aito savusauna, joka houkuttelee monia asiakkaita.
Monipuolinen toiminta on Juho Anttilan mukaan nykyajan maatilan elinehto, etenkin kun puhutaan pienemmistä tiloista.
– Me olemme malliesimerkki siitä, miten toimintaa pitää kehittää ja laajentaa tarpeen mukaan. Hostellitoiminta on ollut hyvä lisäys juuri meille, Anttila kiteyttää.
Hostellin keittiössä vieraita valvoo täytetty biisoni.
Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti