Kunnia satakuntalaisille leipomoille!
20.12.2017Leivällä ja leipomisella on suomalaisten makumuistoissa merkittävä rooli. Eipä siis ihme, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä! Myös satakuntalainen ruokaperinne kulminoituu leipään ja leivonnaisiin. Leipomotoiminta ylläpitää suomalaisen maaseudun elinvoimaisuutta, sillä normaalin kasvukauden jälkeen valtaosa leipomoteollisuuden raaka-aineista on peräisin kotimaisilta viljapelloilta.
Elintarvikealan työllistävin alatoimiala on leipomoala. Leipomoteollisuuden pääosan muodostavat pehmeän leivän ja tuoreiden leivonnaisten valmistus. Tämän sektorin tuotteita ovat tuoreet leivät, sämpylät, tuoreet leivonnaiset (pullat, kakut, leivokset ja tortut sekä paistopisteet). Leipomoala työllistää valtakunnallisesti suoraan yli 8000 henkilöä – välillisesti määrä on moninkertainen. Leipomoita on Suomessa noin 700. Satakunnassa leipomoteollisuudessa työskentelee suoraan reilut 350 ammattilaista ja myös täällä välillisesti määrä on merkittävä. Toimipaikkoja leipomoteollisuudessa maakunnassamme on lähes 50. Työllisyyden kannalta paikallisten leipomoiden säilyminen on tärkeää maakuntatasolla.
Leipomoala on perheyritysvaltaista
Leipomoalalle ovat ominaisia muutamat valtakunnallisesti toimivat teolliset prosessiohjatut leipomot, alueelliset leipomot sekä pienet, paikalliset pienleipomot ja konditoriat. Keskisuurten leipomoiden mittapuulla Satakuntaa ei tohdi missään nimessä väheksyä. Keskisuurille leipomoyrityksille on tyypillistä, että ne toimivat alueellisesti ja paikallisesti, mutta niiden tuotteita on saatavilla myös valtakunnallisesti. Satakuntalaisista leipomoista Porin Leipä ja Ullan Pakari ovat tällä mittapuulla keskisuuria. Päivittäistavarakaupassa lähileipomoiden leipä on yhä kysytympää, sillä kuluttajat arvostavat lähiruokaa ja käsityöläishenkeä. Myös yritysten ja tuotteiden tarinat kiinnostavat. Kuluttajat arvostavat leivässä ja leivonnaisissa tuoreutta. Tämän myötä alan kehityskeskusteluissa esiin on noussut entistä vahvemmin päiväleivonta. Kaiken kaikkiaan uudistuminen ja nykyteknologian käyttö alalla on tällä hetkellä alalla ensisijaista.
Leipomoyritykset ovat perustaneet monia yhteisiä markkinointiyhtiöitä sekä yhteistyöverkostoja, sillä alati kiristynyt kilpailutilanne edellyttää yhteistyön lisäämistä. Yksi tällainen yhteistyöverkosto on Iloiset Leipurit, johon kuuluu seitsemän leipomoa. Verkosto on laaja – yritykset sijaitsevat Espoossa, Tampereen seudulla, Porissa ja Raumalla. Satakunnasta verkostossa mukana ovat Jauhopojat Oy, Ullan Pakari sekä Kontion Konditoria Oy. Iloiset leipurit -verkoston käytännön toimintaan kuuluu vahvasti benchmarking, yritysvierailut sekä alan messumatkat. Verkoston kehittämistoimenpiteitä ovat muun muassa myymälä-kahviloiden kehittäminen sekä raaka-ainekehitystyö. Alan ammattilaisia kiinnostaa paljon myös erilaiset leipomoteollisuuden kone- ja laite-esittelyt.
Uudistuminen tärkeää
Alan yrityksiltä vaaditaan entistä enemmän toimintaympäristön tuntemista, kokonaisuuksien hallintaa ja arvoketjuosaamista. Osaamistarpeissa korostuvat asiakasymmärrys sekä tuotekehitys- ja tuotteistusosaaminen. Digitaalisuuden hyödyntäminen lisää asiakasvuorovaikutusta. On odotettavissa, että teknologia valtaa käsityövaltaista alaa tulevaisuudessa. Satakunnassa leipomoalalla vientiä ei ole, joskin keskisuurissa leipomoissa vientipotentiaalia ja -halukkuutta kyllä löytyy. Kotimainen kysyntä on leipomoteollisuuden kivijalka!
Leipomossa valmistuu monia tuotteita:
• Leivät
• Sämpylät
• Pullapitkot
• Pullat, munkit ja viinerit
• Kakut
• Tortut
• Piirakat
• Leivokset
• Pikkuleivät
Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry