Klassikko: Wallenbergin pihvi
15.03.2019KLASSIKKO: WALLENBERGIN PIHVIT
Aito ”Wallenbergare” tehdään vasikanjauhelihasta. Pihviä ei ruskisteta, vaan paistetaan kullanruskeaksi ja kuohkeaksi.
Ruotsalaisen reseptin alkuperästä on monta tarinaa, mutta tiettävästi se on peräisin keittäjätär Amalia Wallenbergiltä. Pihvien nimi ei siis suinkaan tule äveriäältä Wallenbergien teollisuussuvulta.
500 g hienoksi jauhettua vasikkaa
6 munankeltuaista
5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hienoksi jauhettua valkopippuria
korppujauhoja leivittämiseen
50–75 g voita paistamiseen
Sekoita jääkaappikylmät ainekset –vasikanliha, munankeltuaiset sekä kuohukerma– tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.
Mausta massa suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.Laita peitettynä jääkaapin kylmimpään paikkaan vähintään tunniksi. Mikäli taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää siihen ripaus korppujauhoja ja anna vetäytyä vielä hetki.
Ripottele korppujauhot leivinpaperille. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin parin sentin paksuisia, kämmentä pienempiä pihvejä. Laske pihvit varovasti (taikinan kuuluu olla melko löysää) korppujauhoseoksen päälle. Ripottele vielä korppujauhoja pihvien yläpinnalle. Sulata runsaasti voita pannussa. Nostele pihvit varovasti yksitellen ohuella paistinlastalla pannulle ja paista keskikuumalla pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Paistaessa voit lusikoida pannulta ruskistunutta voita pihvien päälle.
Tarjoile Wallenbergin pihvit klassiseen tapaan perunamuusin ja suolavedessä keitettyjen pakasteherneiden kera.
TIESITKÖ, ETTÄ
Suomen ainoa vasikanlihaan erikoistunut tuottajatila sijaitsee Satakunnassa. Suurissa ruokamaissa mieto ja vaalea vasikan liha on arvostettua herkkua, ja monen klassikkoruuan välttämätön raakaaine, mutta Suomessa sitä on vain harvoin tarjolla.