Kankaanpään kauppatori muuttuu kesätorstaisin vilkkaaksi kauppapaikaksi
23.07.2018Ojalan puutarhan tuotteet ovat tuttuja Kankaanpään torin kävijöille jo useiden vuosikymmenten ajalta. Nakkilalainen Pirjo Ojala kertoo käyvänsä Kankaanpäässä viikoittain. Myös muut satakuntalaiset torit ovat hänelle tuttuja: Ojalan puutarhan tuotteita myydään Kankaanpää ohella esimerkiksi Harjavallassa.
– Minulla on pääosin vain torimyyntiä. Perunaa menee vähän ruokaloihin ja joskus aikoinaan olen myynyt myös tukkuihin. Viljelemme juureksia, perunaa, kasviksia ja kukkia avomaalla sekä kasvihuoneessa, Ojala listaa.
Vuosi on ollut monille viljelijöille hankala kuivuuden vuoksi, mutta Ojala on positiivinen. Kuivuuteen on sopeuduttu ja ainakin Ojalan puutarhalla on riittänyt hyvin myytävää.
Puutarhan tiloja hän kuvailee sopiviksi. Sellaisiksi, että itse saa myytyä omat tuotteet. Ojalalle on tärkeää, että asiakkaat saavat ostaa laadukkaita tuotteita suoraan tuottajalta.
– On ilo myydä hyviä tuotteita ja saada asiakkaat tyytyväisiksi. Siitä saa voimaa jatkoon, hän summaa.
Pirjo Ojala viljelee puutarhallaan juureksia, perunaa, kasviksia ja kukkia. Kankaanpään torilla hän on käynyt myymässä tuotteitaan jo vuosikymmenten ajan.
Kesät talvet viikoittain torilla tuotteitaan myyvä Merikarvialainen Kalaliike Eljas Santa Ky on saanut Kankaanpäästä paljon vakioasiakkaita. Mari Santa arvioi, että jopa puolet viikkoasiakkaista ovat vakioasiakkaita.
– Myymme täällä nyt kolmannessa sukupolvessa. Talvella Kankaanpään tori ei ole enää sellainen kauppapaikka kuin joskus ennen, mutta kesällä on todella vilkasta. Myymme tuotteitamme myös REKO-lähiruokarinkien kautta. Se on kiva lisä myyntiin ja tapahtuu illalla, jolloin päivällä ehtii tehdä muita asioita, Santa sanoo.
Kalastajat tuovat kalan, mutta kaikki jalostus, kuten fileeraus ja savustus, tehdään yrityksessä itse. Heillä ei ole käytössään sähkölaitteita, vaan kalat fileerataan käsin ja savustetaan perinteisellä puutiiliuunilla.
– Puutiiliuuni ja tuoreus ovat tavaramerkkimme, koska hinnalla emme pysty kilpailemaan, Mari Santa toteaa.
Villilohi, siika, ahven ja silakka kalastetaan Merikarvialta, omasta rannasta. Ainoastaan kirjolohi tulee muualta, mutta sekin vain noin 40 kilometrin päästä.
Lähiruoka on tärkeää Mari Santalle ja REKO-rinkien myötä se on tullut hänelle entistä tärkeämmäksi.
– Lähiruuasta maksaa mielellään vähän enemmän, kun tietää miten iso työ ruuan eteen tehdään.
Perinteinen puutiiliuuni ja tuoreus ovat Kalaliike Eljas Santa Ky:n tavaramerkkejä. Kuvassa yrityksessä työskentelevä Jaana Tommila palvelee juuri asiakasta.
Pomarkkulaisille Matti ja Sirpa Kauraojalle lähiruoka merkitsee paljon ja he ostavat sitä aina, jos mahdollista.
– Tomaatit tulevat Porista ja kurkut Honkajoelta. Hienoa, kun niitä löytyy kaupasta. Sämpylät, porkkanat ja perunat ostamme kaiken lähiruokana. Usein tulee ostettua merikarvialaista kalaa. Lihoissa suomalaisuus on tärkeintä, Kauraojat listaavat.
Pariskunta käy kesäisin lähes joka torstai Kankaanpään torilla. He käyvät usein myös Porin torilla ja kiertävät erilaisia tapahtumia.
Senni Valiola
Satafood Kehittämisyhdistys ry