Eduskunnassa maisteltiin jälleen satakuntalaista ruokaa
06.10.2022
Suuri osa suomalaisten kuluttamasta ruoasta on satakuntalaista alkuperää tai jalostettu Satakunnassa. Jotta ruoka saadaan pellolta pöytään, tarvitaan monien osaajien työtä ja taitoja. Tätä satakuntalaisten ruoka-alan toimijoiden työtä esiteltiin eduskunnassa torstaina 29.9.2022.
ProAgria Länsi-Suomen, Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood kehittämisyhdistyksen Satakunta lautasella ─ Sikses parhaat maut -hanke järjesti yhdessä Satakuntaliiton kanssa esittelytilaisuuden Eduskuntatalon lähetystöjen vastaanottotilassa. Tilaisuudessa kansanedustajilla ja keskeisillä sidosryhmien edustajilla oli mahdollisuus maistella Satakunnassa tuotettua tai jalostettua ruokaa. Tilaisuudessa oli mukana myös MTK Satakunta sekä kansanedustaja Jari Myllykoski, joka mahdollisti tilaisuuden järjestämisen.
Tilaisuuteen osallistui yli kolmekymmentä tuottajaa ja yrittäjää Satakunnasta. Jokainen toimija pääsi maistattamaan omia tuotteitaan ja kertomaan maakunnan turvallisesta ja terveellisestä ruokatuotannosta. Esillä oli muun muassa luomuhilloa, alkoholitonta kuohujuomaa, vihreitä tomaatteja, juureen leivottua leipää ja leikkeleitä. Tapahtuma olikin kunnianosoitus satakuntalaiselle monipuoliselle ruokaketjulle, jonka pääroolissa ovat tuottajat ja heidän tuotteensa sekä satakuntalainen ruokatuotanto-osaaminen.
─ Saimme hienosti vietyä viestiä satakuntalaisesta ruokaketjusta ja sen monipuolisuudesta eduskuntaan. Yrittäjien palautteet huokuivat iloa ja ylpeyttä omasta maakunnasta. Koko tilaisuuden ajan kuului iloinen puheensorina, ja ovella oli katkeamaton jono vierailijoita tilaamme, kertoo Anna Kari ProAgria Länsi-Suomesta.
─Oli kyllä todella mukava tilaisuus, kun sai tuoda ylpeydellä satakuntalaista ruoantuotantoa esiin. Monessa keskustelussa kävi ilmi, että maatalouden kustannuskriisi on hyvin tiedostettu asia, toteaa Anna-Kaisa Jaakkola, MTK-Satakunnasta.
Tilaisuudessa oli läsnä myös nuoria tuottajia Satakunnasta. He pääsivätkin kertomaan tunnelmia maatiloilta. Tuottajat edustivat broiler-, sika- ja nautatiloja.
Päivän päätyttyä eduskunnasta palasi maakuntaan joukko innostuneita toimijoita. Koronatauon jälkeen kohtaamiset ja keskustelut tuntuivat nostattavan ihan jokaisen mielialaa. Edellisen kerran vastaava tilaisuus on järjestetty vuonna 2017.