Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Luonnon makuja marjoista

28.11.2017

Satakunnassa Eurajoen Auvin kylässä on jalostettu oman puutarhan, ja luonnosta kerättyjä, marjoja jo yli 23 vuotta. ”Yritystoiminta aloitettiin vuonna 1994 Pyhäjärvi-instituutissa järjestetyn elintarvikealan yrittäjäkurssin jälkeen”, Eliisa Pöyhönen muistelee. Pöyhösen Puutarhan ensimmäiset tuotteet olivat erilaisia mehuja, hilloja ja hyytelöitä. ”Osana yrittäjäkurssia saimme myös omissa tuotantotiloissa tapahtuvaa neuvontaa. Leila Mutanen auttoi ja opasti meitä alkuun jalostustoiminnassa. Hän myös suositteli heti erilaisten marmeladien valmistusta”, Eliisa toteaa.

Tällä hetkellä tuotannossa on kaikkiaan 10 erilaista marmeladia, jotka saavat makunsa ja värinsä luonnonmarjoista.  Tyrni-, mustaherukka-, punaherukka-, karpalo-, mustikka-, pihlaja-, puolukka-, aronia-, kurpitsa-sitruuna- ja karhunvatukkamarmeladien lisäksi tähän vuodenaikaan valmistetaan mustaherukka-, punaherukka- ja aroniahyytelöitä. Paikallisten marjaraaka-aineiden ohella tuotteiden toinen pääraaka-aine on suomalainen, Säkylässä valmistettu sokeri.

Pääosa Pöyhösen Puutarhan tuotteista myydään suoraan kuluttajille joko tilalta, myyntitapahtumissa tai tilattuna postitse. Tuotteita on myös myynnissä Eurajoen K-marketissa sekä Rauman Prismassa ja niitä saa myös Rauman REKO -lähiruokaringistä. Tuotteita on ollut myynnissä myös Helsingin Silakkamarkkinoilla jo useampia vuosia. ”Nyt meillä on jo käynnistynyt joulusesonki ja ennen joulua olemme mukana useissa myyntitapahtumissa eri puolilla Satakuntaa”, Eliisa kertoo. Eliisan omalla reseptillä valmistama Joulusinappi on joulupöydän ehdoton tähti.

Marko Jori
Pyhäjärvi-instituutti