Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

”Suosimalla lähiruokaa tietää missä tuote on tuotettu ja tuottaja on kasvoillaan vastuussa sen turvallisuudesta sekä laadusta"

29.04.2020

Tavallisesti Kuuselan lintutilalla on järjestetty tapahtumia ennen pääsiäistä, avoimien pihojen aikaan kesäkuussa, Osta tilalta! -päivänä syyskuussa ja ennen joulua. Tällä hetkellä korona tekee hallaa myös tilatapahtumien järjestämiselle. Viime vuonna Osta tilalta! -päivässä tunnistettiin muun muassa eri lintujen munia.

Kuuselan lintutilalla Jämijärvellä kasvatetaan ankkoja, kalkkunoita, viiriäisiä, fasaaneita ja kaneja. Linnut kasvatetaan luonnonläheisesti. Ne laiduntavat kesäisin ja talvella saavat olla isoissa karsinoissa. Linnut ruokitaan kauralla, heinällä ja kotimaisella valkuaisrehulla ilman gmo soijaa tai kalajauhoa.

–Chorizo-makkara ja kalkkunarosvopaisti ovat saaneet erityisen suosion asiakkaiden keskuudessa ja olleet todella tykättyjä. Kaneista kaikki menevät mitä tuotetaan. En tiedä paljonko sitä pitäisi olla, että sitä riittäisi vastaamaan kaikkeen kysyntään, Kuuselan lintutilan isäntä Timo Sorvali kertoi.

Viime marraskuussa (2019) Kuuselan lintutilalle saatiin pienet tilat, jossa lintuja ja kaneja voidaan myös itse teurastaa. Sen ansiosta asiakkaille pystytään tarjoamaan täysin tuoretta lihaa juuri silloin kun asiakas haluaa.

Kuluttajamyynti toimii poikkeustilassakin

– Korona-ajan kuluttajamyynti on lähtenyt hyvin käyntiin ja tilapuoti on avoinna sopimuksen mukaan. Asiakkaiden toiveiden mukaan pyritään järjestämään lisäksi kotiinkuljetuksia ja Reko-ruokarinkejä kierretään laajalla alueella Etelä-Pohjanmaalta Uudellemaalle asti. Olen saanut myös yhteydenottoja, joissa tuotteita on toivottu eri Rekoihin.

Tilalla toimii tilapuoti, joka on nyt koronatilanteessa auki sopimuksen mukaan. Tilan isäntä Timo Sorvali
kasvattaa lintuja kuudetta vuotta.

Sorvalin vanhempi poika auttaa mahdollisuuksien mukaan Reko-jaoissa. Lisäksi tilalla on yksi ulkopuolinen työntekijä, joka vastaa lähes täysin lintujen hoidosta. Isäntä naurahti, että työntekijä ei mielellään edes päästä häntä enää hoitamaan lintuja, vaan Sorvalille on jäänyt myynnin ja markkinoinnin tehtävät.

–Ravintoloihin on mennyt ankkoja, kalkkunoita ja viirisiäisiä, mutta koronatilanteen vuoksi ravintolatoiminnat ovat nyt jäissä. Ravintolakysyntä on noussut pari viime vuotta hyvällä tahdilla, mutta korona tuli nyt todella huonoon väliin, hän harmitteli.

Fasaania ravintoloihin ei ole mennyt, sillä sen kasvatus tilalla oli viime vuonna melko pienimuotoista ja tänäkin vuonna Sorvali kertoi munia menneen niin paljon, että saa nähdä paljonko lintuja kasvaa.

–Tuntuu, että nyt poikkeusaikana kotimainen ruoka on saanut kuluttajissa enemmän arvostusta. Ihmisillä on enemmän aikaa kokata ja toteuttaa haaveita. Esimerkiksi harrastelintuja on otettu nyt tavallista enemmän. Myös Reko- ja suoramyynti ovat kasvaneet. Siitosmunia menee entiseen tapaan. Sorvali kehottaa suosimaan kotimaista lähiruokaa.

– Silloin tietää missä tuote on tuotettu ja tuottaja on omilla kasvoillaan vastuussa tuotteen turvallisuudesta ja laadusta.

Yrittäjiä hän kannustaa kokeilemaan suoramyyntiä, vaikka tuntuisi helpommalta, että teurastamo hakee lihan tai meijeri maidon, mutta myös suoramyynnissä on omat hyvät puolensa.

Pitkän linjan yrittäjä aloitti lintutilan viisi vuotta sitten

Timo Sorvali on toiminut yrittäjänä noin 30 vuotta. Navetan jäätyä tyhjäksi tilalle piti keksiä jotain. Lintutila sai alkunsa viisi vuotta sitten muutamasta viiriäisestä. Myöhemmin tuli kalkkunoita, joita rakennuksessa on joskus ennenkin ollut.

– Alkuun lintuja kasvatettiin harrastusmielessä, mutta kysynnän kasvaessa siihen koitettiin vastata ja nyt pari viimeistä vuotta on yritetty ihan tosissaan. Saa nähdä mitä koronan jälkeen tapahtuu, kun ravintolohin menevä liha on järkeistänyt toimintaa paljon.

Onnistumisina isäntä kokee ravintolakauppojen saamisen sekä Jämin rahtipalvin kanssa kehitetyt chorizot ja rosvopaistit. Haasteita on tuonut muun muassa byrokratia. Myös jalkatyötä on jouduttu tekemään paljon ja reseptejä jaettu ruokaringeissä, että linnuille on saatu jalansijaa suomalaisten ruokapöydissä. Sorvali jakaa myös omia kokkailujaan sosiaaliseen mediaan ja vinkkaa, että myös Googlettamalla löytää hyvin reseptejä, jos haluaa kokeilla jotakin.

Senni Valiola

Satafood Kehittämisyhdistys Ry