Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Rohkeasti yrittäjäksi: ”Tärkeintä on innostus omaan alaan”

18.03.2020

Piia ja Mikko Härkälä pyörittävät Tuiskulassa Härkälän puutarhaa, jossa viljellään kasvihuoneessa ympäri vuoden todellista lähiruokaa. Puutarhassa kasvaa lasin alla tomaattia, kurkkua, erilaisia salaatteja ja joitakin yrttejä. Piia Härkälä kertoo puutarhan asiakkaita olevan vähittäiskaupat ja sitä kautta kuluttajat 60 kilometrin säteellä.

Härkälä toteaa työskennelleensä viimeiset kahdeksan vuotta täyspäiväisesti tarhalla. Sinä aikana puutarha on päässyt esimerkiksi eduskuntaan muiden lähialueen tuottajien kanssa maistattamaan omia tuotteitaan. Härkälä muistelee sen olleen yksi merkittävimmistä kokemuksista uralla. Kokonaisuudessaan hän kokee yritystoiminnassa mukana olemisen palkitsevaksi:

”Yrittäjänä on tavallaan oman itsensä herra. Vaikka välillä on todella pitkiä päiviä ja työ ajoittain stressaavaa, pystyy vaikuttamaan omiin työpäiviinsä ja joustamaan tarvittaessa. Työtä jaksaa kuitenkin tehdä ylpeydellä, kun tietää jakavansa hyvää vointia tuoreita kasviksia viljelemällä. Suuri merkitys on myös hyvillä ja joustavilla työntekijöillä.”

Arvot säilyneet alusta asti

Mikon vanhemmat aloittivat Härkälän puutarhan toiminnan 35 vuotta sitten. Piia Härkälä kokee isoksi onnistumiseksi, että he ovat pystyneet säilyttämään vuosien varrella rakentuneen brändin ja kehittämään sitä. Pysyen ajan hermolla nykyaikaisena yrityksenä.

Härkälä kertoo heidän tuotteidensa erottuvan erityisesti tuoreudella ja puhtaudella:

”Etenkin tuoreus on toiminnassamme isossa roolissa. Parhaimmassa tapauksessa tuotteemme on tunnin jälkeen keräämisestä asiakkaan korissa. Asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta vihannesten mausta.”

Kuten muillakin aloilla, myös puutarhat laajentuvat ja uudistuvat jatkuvasti. Muutoksia tehdessä on otettava huomioon myös muuttuva ilmasto. Vaikka kilpailu alalla on koventunut ja työ sekä materiaalit kallistuneet, toteaa Härkälä kauppojen pitäneen heidän tuotteensa vankasti valikoimissaan.

Rohkeasti ja innolla omaa uraa luomaan

Härkälä kertoo, että alalla on osattava hahmottaa kokonaisuuksia. On oltava vastuullinen ja huomioitava vaikutukset ympäristöön. Kuten missä tahansa yritystoiminnassa, tarvitaan myös vähän rohkeutta. Härkälä kannustaakin kaikkia lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä, jos se tuntuu omalta:

”Haasteita tulee varmasti eteen, eikä valtio ole tehnyt yrittäjyyttä kovin helpoksi esimerkiksi verotuksella. Suosittelen kuitenkin nuorisoa rohkeasti aloittamaan esimerkiksi kevytyrittäjyydestä, jonka aikana voi turvallisemmin oppia ja kehittyä. Tärkeintä on innostus omaa alaa kohtaan.”

Härkälän puutarhalle on tänäkin vuonna tullut paljon kesätyöhakemuksia. Piia Härkälä toteaa, että varsinkin loppukesään tarvitaan muutama käsipari lisää. Hän kertoo työnkuvan sisältävän tuotteiden pakkaamista, sadon korjausta ja hoitotöitä.

Härkälä kannustaakin hakemaan puutarhalle mukavaan porukkaan kesätöihin ja toteaa naurahtaen:

”Aina on lämmin, eikä ainakaan vilua tarvitse kärsiä!”

Kaisa Uusi-Kraapo