Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Ravinteikasta maitoa vastuullisesti Satakunnasta

14.11.2019

Maidontuotanto on alkutuotantoa parhaimmillaan, kun eläinten syömä rehu muutetaan maidoksi, jota ihmiset käyttävät ravintona.

–Maito edistää hyvinvointia. Se on erittäin hyvä ja monipuolinen ravintoaineiden lähde etenkin lapsille, vanhuksille ja urheilijoille. Maito on myös monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa, Satamaidon kaupallinen johtaja Kari Karpale tietää.

Yhden Suomen uusimman meijerin historia yltää yli 100 vuoden päähän ja se sijaitsee meillä täällä Satakunnassa. Nimittäin Satamaidon nestemaitomeijeri toimii Ulvilassa, jonne se muutti Porista noin vuosi sitten.

Satamaito työllistää alueella noin 350 henkilöä, joten sen rooli on myös työllistäjänä merkittävä. Noin 140 maidontuottajan omistaman osuuskunnan tuottajista suurin osa on Satakunnasta, mutta tuotteiden jakelu on valtakunnallista. Maito kuljetetaan meijerille suoraan tiloilta.

–Tavoitteena on valmistaa hyviä, turvallisia ja laadukkaita tuotteita. Vastuullisuus otetaan myös huomioon säilyttäen kuitenkin ruoantuotanto Suomessa. Ruokaa tarvitaan aina vaan enemmän, Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen kertoo.

Hän kehuu, että tuottajille suunnattu Elinvoimaa ja hyvinvointia maitotiloilla -hanke on ollut erittäin hyvä, kun alaa pyritään viemään tavoitteiden ja arvojen mukaiseen suuntaan. Hankkeella tietoa on saatu tuottajista ja eläinten olosuhteista, mikä on erittäin tärkeää.

Satamaidon tuotantoneuvoja tukee ja auttaa tiloja, sekä neuvoo tilanteen vaatiessa.

–Kilpailu on kaupanlisäksi myös tuottajista ja heistä halutaan pitää kiinni. Tällä hetkellä toiveissa olisi löytää vielä noin kymmenkunta uutta tuottajaa mukaan, Honkanen ja Karpale vinkkaavat.

Tatu ja Nina Seppälän navetta on oikein hyvä esimerkki, mitä kaikkea eläimille voidaan tarjota. Kuvassa Satafoodin Elinvoimaa ja hyvinvointia maitotiloille -hankkeen
asiantuntija Mia Valtonen onnitteli pariskuntaa uudesta navetasta.

 

Tilalliset Nina ja Tatu Seppälä aloittivat maidontuottajina vuonna 2016. Viime kuussa Euran Hinnerjoella Seppälän tilalla vietettiin uuden navetan avajaisia.

–Tarkoituksena uuden navetan myötä on nostaa lypsylehmien määrä nykyisestä 50:stä 70:een. Myös nuorkarja majoittuu samaan navettaan, tilan emäntä kertoo.

Tällä hetkellä heidän arkeensa kuuluu rakentamista ja eläintenhoitoa sekä muita maatilan töitä. Uuden navetan käyttöönottoa odotettiin jo innolla, sen tuomien mahdollisuuksien vuoksi. Uudessa navetassa on muun muassa lypsyrobotti, erillisruokinta ja kiinteä apesekoitin, joka mahdollistaa haluttaessa aperuokintaan siirtymisen.

–Viljelyksessä on kauraa ja ohraa, mutta suurin osa pelloista on nurmella. Kaikki mitä viljellään, niin viljellään eläimille. Eläimet ovat tässä työssä se ykkösjuttu, joka auttaa jaksamaan. Kaikki ovat omanlaisia persoonia. Myös se, että saa itse päättää miten asiat hoitaa on iso plussa, Nina hymyilee.

Pariskunta on ollut Satamaidon toimintaan erittäin tyytyväisiä. He arvostavat pientä lähellä sijaitsevaa meijeriä, jossa esimerkiksi toimitusjohtajakin tuntee tilalliset nimeltä.

Satamaidon kaupallinenjohtaja Kari Karpale (vas.), tilaus-toimitusketjupäällikkö Aaro Kuusisto ja toimitusjohtaja Anniina Honkanen olivat Seppälän uuden navetan
avoimissa ovissa kertomassa Satamaidon toiminnasta.


Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry