Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kehtaako enää syödä - ajatuksia tulevaisuuden ruoasta

31.10.2019

Porin yliopistokeskuksen tutkijoita ja tutkimusta tutuksi tekevä TiedeAreena-yleisötapahtuma järjestetään joka vuosi syyskuun viimeisenä perjantaina Porin päivänä. TiedeAreenan ohjelmistossa on joka vuosi jotain vanhaa ja jotain uutta, mutta ohjelmaa pyritään järjestämään monipuolisesti eri kohderyhmille.

Tänä vuonna aamun ensimmäisessä paneelissa keskusteltiin Satakunnan Kansan uutispäällikkö Kaisa Ylhäisen johdolla otsikolla Kehtaako enää syödä - ajatuksia tulevaisuuden ruoasta. Panelisteina toimivat:

  • Tarja Honkala (tuotteista ja tuotekehityksestä vastaava johtaja, Apetit Oyj)
  • Sari Koivisto (yrittäjä, Yrttipaja)
  • Marko Jori (kehittämispäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti)
  • Jari Kaivo-oja (tutkimusjohtaja, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus)

Keskusteluissa todettiin, että ihmiset syövät jatkossakin, mutta ruoka-ala pirstaloituu ja kuluttajien valinnat vaikuttavat jättämäämme hiilijalanjälkeen.

Ilmastokeskusteluissa helposti syyllistetään kuluttajia ja se aiheuttaa ilmastoahdistusta. Suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä raskaammaksi ja lihansyönti on kasvanut pitkään. Nyt suuntaa pitäisi kääntää taas kohti kevyempään ja lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Muutos vie pitkään eikä se tapahdu hetkessä, joten muutos on aloitettava lapsista ja nuorista.

Keskustelua käytiin myös luomutuotannon roolista ratkaista ruokatuotannon haasteita ja siitä, mitä Suomessa viljellään jatkossa, voisiko Suomi olla tulevaisuudessa vaikkapa varteenotettava viininviljelijämaa?

Videot keskusteluista voit katsoa täältä.