Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Lauhan lähiruokafestivaalit saivat paljon kiitosta

28.08.2019

Lauhan Lähiruokafestivaalit järjestettiin tänä vuonna toista kertaa Huittisten Lauhan-kylässä. Tapahtuman tavoitteena oli tuoda esille suomalaisen ruoan tuotantoa. Kaikkien festivaaleilla myytyjen annosten ja tuotteiden pohjana oli mahdollisimman lähellä tuotetut raaka-aineet. Festivaaleilla todistettiin, että muun muassa afganistanilainen ja monipuolinen thaimaalainen ruoka valmistuvat helposti lähiraaka-aineista.

Paikalla oli myös perinteisempiä annoksia. Esimerkiksi Kalakauppias Marko Kujansuu paisteli muikkuja, Ihantolan lammastila valmisti karitsaa eri muodoissa, Vahelan luomutilan burgereita jonotettiin innolla ja Ravintola Wanhan WPK lihapulla-, karamellipossu- sekä nyhtöhernelautaset sopivat isompaankin nälkään.

Makeanhimon sai tyydytettyä Piparminttutaivaan herkkubuffetissa, Takalan myllyn lettuteltassa tai Maatalousnaisten kahvion herkuilla.
Myös tuottajatorilla riitti kuhinaa ja monipuolisia tuotteita kasviksista lihaan sekä kaikkea siltä väliltä. Esimerkiksi Kolatun juustolan juustot loppuivat lauantaina iltapäivällä jo joitakin tunteja ennen tuottajatorin päättymistä. Syysillan viiletessä Yrttipajan tee lämmitti mukavasti ja sitä sai ostaa myös kotiin viemisiksi.

Lauttakylä-lehden mukaan kävijöitä oli noin 4000 ja Maaseudun Tulevaisuuden mukaan noin 5000.
–Olemme erittäin tyytyväisiä tapahtumaan ja saaneet pelkkää positiivista palautetta kävijöiltä. Festivaalien järjestäminen oli iso ponnistus Lauhan maamiesseuralle ja rahoitus haaste, koska yksittäistä isoa rahoittajaa ei tänä vuonna ollut. Muuten kaikki sujui mielestäni viime vuotta paremmin, tapahtumaa järjestänyt Annika Eklöf iloitsi.

Valitettavasti tämän upean ja kiitosta keränneen Lähiruokafestivaalin tulevaisuus on kuitenkin epävarmaa.
–Järjestelyjen ydinporukka on todella pieni ja rahoitusten hankkiminen haastavaa, joten ainakaan näillä resursseilla tapahtumaa ei pystytä tulevaisuudessa järjestämään, Eklöf pohti.

Hyvän ruoan lisäksi viikonloppuna riitti elävämusiikkia ja muuta ohjelmaa, kuten lauantaina pidetty keskustelufoorumi. Ajankohtaisista maatalousasioista keskustelivat vuorineuvos Reijo Karhinen, Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen, MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen, Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo sekä Kivikylän tehdaspäällikkö Tero Martikainen. Lastentapahtumaa vauhditti muun muassa Satasirkus.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry