Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Mattilan marjatila: Keskeinen ajatus on tuottaa aitoja makuja suomalaisesta marjasta

28.08.2019


Mattilan Marjatila tarjoaa elämyksiä Huittisissa Kokemäenjoen varrella ympäri vuoden. Monipuoliset palvelut, tuotanto ja tarjonta takaavat, että jokaiselle löytyy jotakin. Kesäisin tilamyymälä ja kesäkahvila palvelevat asiakkaita päivittäin. Heillä on myös tuoremyyntipisteitä, jotka painottuvat Pirkanmaalle. Talvella tilan palveluita voi hyödyntää sopimuksen mukaan.

Pääasiana Mattilan marjatilalla ovat tuoreet marjat – mansikka ja vadelma sekä hieman mustikkaa ja puolukkaa. Pihapiiristä löytyy myös muutama herukkapensas ja vähän varhaisperunaa.
Liikevaihdoltaan toisiksi suurin tulo tulee pakastemarjoista. Tila tekee yhteistyötä Pakkasmarja Oy:n kanssa, joka on viljelijöiden omistama osakeyhtiö. Siinä on mukana noin 300 sopimustuottajaa.

– Kun on monta yrittäjää, niin saadaan isojen keskusliikkeiden odottamaa jatkuvuutta ja toimitusvarmuutta. Kaikessa ei kannata toimia yksin, koska yhdessä toimien päästään parempaan tulokseen. Yhteistyöverkostot ovat meille erittäin tärkeitä, tilan emäntä Tarja Matomäki tiesi.

Yritykselle tärkeitä arvoja ovat laatu, asiakaslähtöisyys ja maku. Ne ohjaavat toimintaa ja näiden arvojen perusteella myös tilan yhteistyökumppanit ovat valikoituneet.

Yhtenä tukijalkana tilalla ovat jatkojalosteet. Mattilan marjatilalta löytyy mehuasema, jonka sesonki on juuri alkanut.
– Alkoholittomista juomista päätuote on mansikkainen kuohujuoma limsojen ja mehujen lisäksi. Marjaviinejä ja kuohuvaa löytyy joka makuun kuivasta makeampaan. Meillä on myös oma omenasiideri ja vahvempana vadelmalikööri, Matomäki esitteli.

Keskeinen ajatus ja idea on tuottaa aitoja makuja suomalaisesta marjasta, mutta tilan palveluihin kuuluvat myös muun muassa kokous- ja pienimuotoisten juhlatilojen vuokraus sekä maatilamajoitusta.
– Viinitila toi mukanaan erilaiset turistiryhmät, joten järjestämme myös tilausruokailuja, tilaesittelyjä sekä tarinoita paikkakunnan Hiisistä ja Hulluista miehistä, Matomäki kertoi istuessamme Hiiden kolo -nimisen tilamyymälän edustalla.

Mattilan Marjatila työllistää vuosittain parhaana sesonkiaikana noin 125 henkilöä. Yrittäjien Tarja ja Seppo Matomäen lisäksi tilalla työskentelee kolme vakinaista työntekijää ja yksi osa-aikainen työntekijä ympäri vuoden.

Seppo on syntynyt mansikkatilalle ja Tarjalla on pitkä elintarvikealanhistoria, joten yhteinen yritys sai alkunsa vuonna 2003 Tarjan kotipaikassa. Tila toimi aiemmin Tarjan vanhemmilla pienenä viljatilana.

– Aloitimme 0,5 hehtaarilla mansikkaa. Hieman hulluina yrittäjäluontoisina huittislaisina vuonna 2012 siirryimme kokopäiväisiksi yrittäjiksi.  Nyt tilalla on 17 hehtaaria mansikkaa, 0,5 hehtaaria vadelmaa sekä hieman varhaisperunaa ja herukkaa, Tarja Matomäki nauroi.

Perusasiana on, että viljellään vain sen verran, mihin markkinat riittävät. Tilalla panostetaan suunnittelun ja analysoinnin kautta kehittämiseen. Käytännössä Matomäet tietävät jo edeltävänä talvena, mihin kesän mansikat myydään. Tulevaisuuden suunnitelmissa on muun muassa osakeyhtiöittäminen.

– Maailma sekä asiakaskunta ja heidän tarpeensa muuttuvat ja yrityksen tulisi kehittyä sen mukana.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry