Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Ihantolan lammastilan yrittäjät arvostavat verkostoja

28.08.2019

Kesä alkaa vaihtua syksyksi, mutta Ihantolan lammastilan lampaat laiduntavat vielä tyytyväisinä Kokemäenjoen rannassa Huittisissa. Tilalla tuotetaan pääasiassa karitsanlihaa ja lampaantaljoja.
–Taljoja on nähtävillä päärakennuksen yläkerrassa ja lihaakin asiakkaat ovat erittäin tervetulleita hakemaan suoraan tilalta, vaikka varsinainen tilamyymälä onkin vasta suunnitteilla. Käymme mahdollisimman paljon myös lähialueiden Reko-ruokaringeissä, isäntäpari Sakari Tuomola ja Veera Hongisto kertovat.

Kuluttajat ostavat laajasti kaikenlaisia osia lampaasta. Karetta ostetaan paljon grilliin, viulua pääsiäispöytään ja haudutettavia lihoja talven pataruokiin. Tuomolan tämän hetken suosikki on nyhtökaritsa, mitä kannattaa valmistaa niskasta, lavasta tai potkasta.

Pariskunta on positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin ja rohkeasti monet osaavat valmistaa lammasta. Myös tutustuttamis- ja maistatustyötä tehdään ja menekki on sen myötä nousussa.

Tuomola ja Hongisto kannustavat ihmisiä maistamaan ja kokeilemaan rohkeasti erilaisia tuotteita ja tietävät, että hyvälaatuista lihaa on tavallisen kotikokinkin vaikea pilata. He neuvovat, että jauhelihasta on helppo aloittaa ja paistomittari tuo rauhaa lihojen kokkaamiseen.
– Takareittä ajatellaan yleensä uunituotteena, mutta siitä tulee nopeasti myös grillissä todella hyvää ja mureaa, Tuomola vinkkaa.

Ihantolan lammastilalla viljellään myös viljoja lampaiden ruoaksi ja elokuun alkupuolella oli tuloillaan ensimmäiset langat vihdoin sopivalta tuntuvan kehrääjän löydyttyä. Lampaita on mahdollista vuokrata kesälampaiksi ja osa lampaista lähti kuun alussa maisemanhoitotyöhön Turkuun kaupunkilaisten iloksi.

Tuomola ja Hongisto käyvät mieluusti myös lähialueiden tapahtumissa. Kesäisin he valmistavat kävijöille Liha-aitta Vahekosken suunnittelemalla yrttisellä braatvurstilla täytettyä hotdogia, jossa maustettu nakki saa vastapainoksi herkullisen sämpylän ja coleslaw-salaattia. Joulumarkkinoilta sen sijaan voi löytää tilan pehmeän ja aidon lampaantaljan talvi-iltoja lämmittämään.
– Viime kesänä Lauhan Lähiruokafestivaalit olivat ensimmäinen tapahtumamme. Saimme sieltä runsaan kävijämäärän myötä hyvää kokemusta ja muiden lähiyrittäjien kanssa oli hyvä yhteishenki. Tällaiset tapahtumat ovat kaupungin lisäksi tärkeitä myös tuottajille. Sopivissa tapahtumissa lähialueilla kävisimme mieluusti useamminkin, Hongisto pohtii.

Ravintolat ovat tärkeä myyntikanava lammastilalle, koska kysyntää on tasaisesti ympäri vuoden.
– Muilla asiakkailla kysyntä painottuu väkisinkin sesonkeihin, Tuomola mainitsee.

Hongisto ja Tuomola ovat tyytyväisiä, että he ovat löytäneet yhteistyökumppaneita, jotka arvostavat samoja asioita, kuten lähiruokaa ja -tuottajia.
–Yhteistyökumppanit ja lähituottajat ovat tärkeä asia. He tekevät työstä entistäkin mielenkiintoisempaa. Lampolassa työskentely on melko yksinäistä, joten ihmisten kanssa oleminen on piristävää. Maatalous on iso osa Huittista ja tilan kautta on päässyt tutustumaan muihin huittislaisiin, Tuomola iloitsee.

Ihantolan lammastilalla on ollut apuna pari maatalousopiskelijaa, joista toinen tuli tilalle harjoitteluun. Heistä on lähtenyt rakentumaan tärkeä tukiverkosto.
– Hienoa, että olemme pystyneet tarjoamaan tämän nuorille ja samalla saaneet todella ison avun, Hongisto kiittää.

Ajatus lähti kesälampaista

Vuonna 2017 perustettu Ihantolan lammastila sai alkunsa kesälampaista. Tuomolan sukutila ehti olla tyhjillään noin 25 vuotta ja nyt sitä on herätelty henkiin.
– Puitteet olivat pitkälti valmiina ja odottivat käyttöönottoa. Kaipasimme tänne elämää ja tuli sellainen olo, että paikka on tehty maataloutta varten. Tilakokoa olisi vielä hieman varaa kasvattaa, mutta ennemmin monipuolistamme viljelyä sekä hyödynnämme eläimen entistä monipuolisemmin ja kasvamme yrityksenä sitä kautta, Sakari Tuomola ja Veera Hongisto kertovat.

Pariskunta pitää työtä erittäin monipuolisena ja mielekkäänä, mutta hyvinvoivat eläimet ovat se paras juttu, jos yksi täytyy valita.
– Ne piristävät ja ovat isoin osa arkea. Lampaiden kanssa on mukava työskennellä. Ne ovat helposti lähestyttäviä, eikä niitä tarvitse pelätä. Toiset lampaista kaipaavat erityisesti paijausta, he kertovat ja hymyilevät.
Haasteeksi nuoret tilalliset kokevat sitovuuden, sillä lampaat eivät tunne viikonloppuja tai lomia. Kuivuus on myös iso haaste, jonka puolesta viime kesä oli todella opettavainen.
–Tämä alku on ollut aikamoista opiskelua. Se ei kuitenkaan ehkä ole haaste, mutta vie melkoisesti aikaa. Itse täytyy suunnitella kokonaisuus, mutta se on myös mielenkiintoista.


Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry