Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kolme Osta tilalta! –päivän tuottajan tarinaa

22.08.2019

Mantereen tila, Lempäälä, Pirkanmaa

Ylämaankarjan laidunlihaa tuottava Mantereen tila Lempäälässä on osallistunut vuodesta 2015 lähtien erilaisiin tapahtumapäiviin ja järjestänyt avoimia ovia. Viime vuoden Osta tilalta! –päivänä tilalle saapui noin 300 iloista vierailijaa.

- Maatiloille ei yleensä pääse noin vain vierailemaan, jonka vuoksi Osta tilalta! –päivä ja muut avoimet ovet ovat hienoja mahdollisuuksia päästä tutustumaan tiloihin ja siihen, miten ruoka tuotetaan, kertoo tilan emäntä Niina Mayer.

Osta tilalta! –päivä ja muut tapahtumat tarjoavat myös tiloille matalan kynnyksen kokeilla suoramyyntiä sekä keskitettyä markkinointiapua avoimiin oviin. Päivään osallistumista miettiville tiloille Mayer vinkkaakin, että aluksi voi osallistua vaikkapa testaamalla pelkän kahvion pitämistä tilalla. Tapahtumatoimintaa ja myyntiä voi aina laajentaa seuraavassa tapahtumassa. Ennen kaikkea tapahtumapäivän järjestäminen omalla tilalla on palkitsevaa, sillä vierailijat ovat iloisia ja kiitollisia vierailusta. Avoimissa ovissa pääsee antamaan paljon.

- Päivän aikana kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa tiloilla! Kivalle matkailupäivälle voi lähteä perheen kanssa tai yksinkin, kaikille löytyy jotakin! Ja mikä parasta, saa ostaa hyvää ruokaa suoraan tiloilta, Mayer hehkuttaa.

Herrakunnan Lammas Pertteli, Varsinais-Suomi

Perttelin Isohiidessä sijaitseva Herrakunnan Lammas tuottaa maatiaiskaritsan- ja vasikanlihaa sekä kiertää omalla myymäläautolla Uudellamaalla ja lähialueilla. Osta tilalta! –päivään tila on osallistunut kaikkina vuosina, eli vuodesta 2016 saakka.

- Osta tilalta! –päivät ovat olleet todella suosittuja meillä, varsinkin kun lähistöltä löytyy monta muutakin osallistuvaa tilaa. Esimerkiksi omat asiakkaat Helsingistä ja Forssasta lähtevät mielellään liikkeelle tutustumaan tilaan juuri tapahtumapäivänä, kertoo tilan emäntä Sari Jaakola.

Osallistuville tiloille Jaakola vinkkaa, että oman alueen muita tiloja kannattaakin kysyä ahkerasti mukaan tapahtumapäivään tai omalle tilalle myymään tuotteitaan tai palveluitaan. Syyskuinen lauantai on monelle vierailijalle mukava päivä vierailla useassa kohteessa lähellä toisiaan. Aito maaseutuelämys rakennetaan Osta tilalta! –päivää varten hyvällä ajoituksella teurastuksen, leikkuun ja pakkauksen osalta, jotta myynnissä on sopiva määrä erilaisia tuoretuotteita. Perussiivousta enempää ei tilalla myöskään puunata, sillä kävijät tulevat kokemaan aitoa maaseutua ja elämää tiloilla.

- Suomalaisten tuottajien on hyvä pitää vähän melua itsestään ja esitellä tuotteitaan kuluttajille. Päivä onkin erinomainen hetki tulla tutustumaan suomalaiseen kotieläintuotantoon, sillä tuottajat esittelevät sitä mielellään, Jaakola toteaa.

Ollikkalan sikatila Vihti, Uusimaa

Vuoden 2018 Osta tilalta! –päivä onnistui Ollikkalan sikatilalla Vihdissä erinomaisesti. Päivän aikana kiinnostuneet kävijät pääsivät kurkistamaan miltä sikalassa oikein näyttää. Samana päivänä alkoi joulukinkkujen ennakkomyynti, mutta kaikki tapahtumapäivään varattu liha myytiin jo ensimmäisen tunnin aikana.

- Ihmismäärä oli meille positiivinen yllätys. Vaikka keli oli huono, kävijät löysivät meille ja olivat kiinnostuneita kyselemään tilan toiminnasta, Veera Ollikkala kertoo.

Tiloja ja maaseutuyrittäjiä kuten Ollikkalan sikatilaa voi seurata nykyään enenevissä määrin netistä, mutta on aivan eri asia päästä juttelemaan tilallisten kanssa ja tutustua toimintaan paikan päällä. Osta tilalta! –päivänä tilalla järjestettiin myös opastuksia tilan ympäristöön ja muihin eläimiin.

- Kannustan osallistumaan Osta tilalta! –päivään. Meiltä kysytään paljon, saisiko tilalla vierailla, mutta avoimia ovia ei ole aina mahdollista järjestää. Päivä on erittäin hyvä kohta vierailla tiloilla, Ollikkala kehottaa.

Päivä antaa myös maaseutuyrittäjille mahdollisuuden tavata kuluttajia. Tilan ovien avaaminen luo luottamusta ja ennen kaikkea antaa paremman mielikuvan tilan toiminnasta.