Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Hyönteisruoka vaatii vielä paljon tutustuttamistyötä Suomessa, mutta siihen on kiinnostusta

25.06.2019

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys Ry

Huittislainen kotisirkkakasvattaja Anne Koivuniemi kertoi Porin Puuvilla Areenalla järjestetyssä Hyönteisruoka-tapahtumassa, että ihmiset suhtautuvat hyönteisruokaan vaihtelevasti. Toisilla on ennakkoluuloja, eivätkä he uskalla maistaa.

–Tutustuttaminen on vielä kaikista suurin työmaa Suomessa. Isot tilaisuudet, kuten Okra, ovat hyviä. Pystyy maistattamaan ja väkeä on paljon liikkeellä.

Koivuniemen yrityksen KarFilecin sirkat menevät pääasiassa Griidylle ja Finsectalle. Tapahtumissa ja suoraan tilalta myynti on vähäisempää. Kasvatus vaatii hyväksytyn kasvatustilan, lämpöä, kosteutta ja kasvipohjaista ruokaa.

 

Anne Koivuniemi (oik.) nauttii mieluiten kuivattuja valkosipulilla
maustettuja sirkkoja. Sirkat menevät hänen mukaansa mainiosti myös
esimerkiksi pannarissa.

Sirkkatuotteita alkaa olla myynnissä K-marketeissa, Prismoissa ja Ruohonjuurikaupoissa. Niitä voi ostaa myös suoraan tuottajilta tai verkkokaupoista. Ne ovat todellista lähellä tuotettua superfoodia. Sirkoissa on runsaasti proteiinia, hyviä rasvahappoja, kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia.

Koivuniemi tuumi, että kotisirkat sopivat erityisesti vanhuksille, lapsille ja urheilijoille.

–Vanhukset eivät yleensä jaksa syödä suuria määriä lihaa. Sirkoista tarvittavat proteiinit saa helposti. Lapsille proteiinin saa kätevästi piilotettua esimerkiksi leipään.

Sirkoista voi tehdä mitä tahansa tai syödä sellaisenaan – tuoreena, kuivattuna, pakasteena, jauhettuna, kokonaisena. Niitä voi lisätä ruoan ja leivosten joukkoon.

–Eivät ne jauhelihaksi taivu, mutta sen korvaajaksi kyllä esimerkiksi makaronilaatikkoon. Proteiinia kuivatuissa sirkoissa on paljon enemmän kuin jauhelihassa, Koivuniemi tiesi.

 

 

Sirkkoja voi syödä sellaisenaan tai jauheena.

Bugs and brands — tutkimus- ja kehityshankkeen järjestämässä tapahtumassa maisteltiin erilaisia sirkkatuotteita ja tutustuttiin hyönteisruokaan. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kehityshankkeessa pyritään edistämään hyönteistalouteen perustuvaa talouskasvua ja työpaikkoja. Tavoitteena on viedä satakuntalaista osaamista ja tuotteita myös ulkomaille.

Tuotteita olivat esittelemässä huittislainen KarFilec, säkyläläinen Cricket Farming Finland, turkulainen Entis, honkajokinen Grasshopper Brothers ja valtakunnallisesti toimiva Griidy. Hyönteisruoka ei kuitenkaan tarkoita pelkästään sirkkoja. Esimerkiksi mehiläistarhaajat miettivät jo kuhnurintoukkien hyödyntämistä ravintona.

 

Tämän vuoden tammikuussa aloittaneelle Cricket Farming Finlandille Hyönteisruoka-tapahtuma oli opintomatka.

–Kiva päästä mukaan tällaiseen tapahtumaan. Muilta tuottajilta saa lisäinnostusta ja ajatuksia, miten lähteä kehittämään toimintaa, Teija Mäntyharju iloitsi.

 

–Päivä on mennyt mukavasti. Paljon on käynyt porukkaa pyörimässä ja maistelemassa. Tuntuu, että porilaiset ovat hyvinkin ennakkoluulotonta kansaa, Entiksen Jussi Heikkinen hymyili.

Hän kertoi, että ihmisillä on jonkin verran ennakkoluuloja, mutta myös kiinnostusta hyönteisruokailuun. Hänen mukaansa ruokakulttuurin muuttaminen on ennemmin maraton kuin pikajuoksu, mutta sen muuttaminen on tavoitteena.

 

Porilaiset vaikuttivat olevan melko ennakkoluulotonta kansaa ja suurin
osa tuli rohkeasti maistelemaan sirkkoja ja kiersi kaikki pisteet.

Entiksen tuotteista muun muassa Sirkkistä myydään Prismoissa. Valikoiduista Keskon myymälöistä löytyy lisäksi valkosuklaata ja Heikkisen omaa suosikkia – salmiakkisuklaata. Tuotteissa käytetään suomalaisia ja kanadalaisia sirkkoja, jotka ostetaan pieniltä tuottajilta. Entiksellä on myös verkkokauppa.

– Yritys sai alkunsa kouluprojektista. Yrittäjyyskurssilla osallistuimme viiden hengen porukalla Vuoden nuori yrittäjä -kilpailuun, jonka voitimme. Tuolloin sirkat eivät vielä olleet elintarvikkeita, mutta aloimme yrittää kilpailun jälkeen tosissamme, Heikkinen muisteli.

 

Suomen ensimmäisen sirkkavaunun perustaneet sirkkaveljet Niko Kuronen ja Toni Tolonen lupaavat sirkkabluesia sinunkin pöytääsi. Pääproteiinina vaunun annoksissa ovat sirkat. Esimerkiksi sirkkafalafelissa on noin 10 % sirkkaa. Makunsa se saa tuoreista yrteistä. Vaunusta myydään myös muiden tuottajien kotisirkkatuotteita.

Sirkkavaunu lähtee Kansainvälisen Suurmarkkina kiertueen mukana kiertämään Suomea. Kiertue yltää Rovaniemelle asti. Vaunu tullaan näkemään tulevan kesän aikana esimerkiksi Kauhajoen ruokamessuilla ja FHRA Nitro Nationalsissa. Grasshopper Brothersilla on lisäksi ilmainen kotiinkuljetus Honkajoen ja Kankaanpään alueilla.

–Tuotteet ovat sellaisia, että jos uskaltautuu maistamaan, niin tykkää varmasti. Olen Pohjanmaalta kotoisin, joten ei huonoa uskalla edes tarjota. Vielä kun itse kasvattaa, tietää mitä myy, Kuronen vinkkasi.

Veljeksillä on tulevaisuuden haaveissa myös oma verkkokauppa. Idea omasta sirkkafarmista syntyi saunan lauteilla reilu vuosi sitten.

 

Sirkkafalafel on yksi Grasshopper Brothersin sirkkavaunun tuotteista.

Griidyn tuotteita edustava Antti Reen oli erittäin tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt Hyönteisruoka-tapahtumasta.

–Päivä on mennyt todella kivasti. Mahtava paikka olla näytteilleasettajana. Ihmisiä on yllättävän paljon liikkeellä ja vastaanotto Porissa on ennakkoluulottomampaa kuin vuosi sitten, jolloin viimeksi olin täällä, hän kehui.

Sirkat tulevat pieniltä suomalaisilta tiloilta. Griidy opettaa tuottajia kasvattamisessa, ostaa tuotteet, prosessoi ne sekä myy ja markkinoi valmiit tuotteet kuluttajille ja ammattilaisille.

–Tällä hetkellä ringissä on 27 tuottajaa ja kysynnän mukaan edetään. Tilat ovat pieniä ja kun haluaa myydä isosti, mutta ei kasvattaa, niin tuottajia tarvitaan useampia.

 

Griidy lanseerasi joulukuussa kuivattujen makusirkkojen tuotesarjan, joka
on tulossa myyntiin ainakin Porin Citymarkettiin. Niitä on myynnissä
myös verkkokaupassa. Soija-inkivääri on Antti Reen oma suosikki.

Faunatar Pori esitteli tapahtumassa lemmikkien hyönteisruokia, jotka hiljalleen ovat luikertelemassa myös ihmisten ruokavalioon. Toiset ottavat niitä myös lemmikeiksi, sillä kasvattaminen on todella mielenkiintoista.

Esillä oli ruusukuoriaisia, torakoita, papupiilokkaita, sotilaskärpäsiä, kastematoja, jauhomatoja ja sirkkoja. Myyjä osasi kertoa, että esimerkiksi sotilaskärpäsiä kokeillaan teollisena ruokana myös ihmiselle jossakin päin maailmaa.