Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Poikkeava vuosi on vaatinut tuottajalta paljon työtä

30.11.2018

Pirjo Tapanila on huittislainen lähiruoan tuottaja. Hänen tilallaan Lauhassa kasvoi kesällä 2018 muun muassa kesäkurpitsaa, kurkkua, maissia, suippokaalia, lehtikaalia, härkäpapua, tomaattia, hernettä ja erilaisia marjoja. Satoa myytiin kuluneen kesän aikana muun muassa K-Supermarket Lautturissa ja Lauhan Lähiruokafestareilla.

24.4.2018 maisemat olivat vielä keväisen karut, mutta Pirjo Tapanilan vihannestilalla valmistelutyöt olivat jo pitkällä.

12.6.2018 kasvukausi oli täydessä vauhdissa. Muun muassa avomaan mansikat punersivat kivasti, mutta helpolla tuottaja ei päässyt.

– Lauha on hallanarkaa seutua, halla tulee sirppinä. Härkäpapu on kestänyt sen hyvin, mutta esimerkiksi herne ja kurkku eivät tykkää hallasta yhtään, hän tiesi. 

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta pellot vihersivät ja sato kasvoi kohisten.

19.7.2018 vihannes- ja marjasadot kypsyivät ja maissit kukkivat. Hän oli juuri ollut poimimassa mansikoita.

– Helle aiheuttaa paljon työtä. Kastelemaan ei ehdi niin paljon kuin täytyisi. Kesäkurpitsa selvästi tykkää tästä lämmöstä ja auringosta, mutta kaalit taas eivät, hän kertoi.

20.8.2018 monipuolista satoa oli saatu runsaasti kasvihuoneesta ja avomaalta. Katseet olivat viikonlopun Lauhan Lähiruokafestivaali 2018 -tapahtumassa.

5.10.2018 satokausi Tapanilan tilalla alkoi olla ohi ja sato kerättynä talteen. Hän kiitteli kovasti kuluneesta satokaudesta.

– Eilen nostin maasta viimeisiä perunoita. Muutama kaali törröttää vielä maassa, mutta muuten pellot alkavat olla tyhjiä, hän totesi.

Luonnon aiheuttamista haasteista huolimatta voimme todeta tämän satokauden olleen erittäin hyvä, vaikka se onkin vaatinut tuottajalta paljon työtä. Työ oli kuitenkin palkitsevaa.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry
Kuvat: 24.4.2018 Tuuli Pirttikoski, loput Senni Valiola