Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Peuran jalostajista pulaa Satakunnassa

26.09.2018

Kaadetuille peuroille on haastavaa löytää paikkaa jatkokäsittelylle ja -jalostukselle Satakunnassa. Etelä-Satakunnasta suurpetoasiamies ja metsästyksenjohtaja Pertti Vuorisen tiedossa ovat ainoastaan Metsärannan Liha ja Ritakallion Markus. Myös Yläneelle viedään peuroja jonkin verran.

– Siihen kuluu äkkiä puolipäivää, kun viet ja haet eläimen noin 50 kilometrin päähän, Vuorinen harmitteli.

Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Tapio Nummen mukaan hirvet päätyvät usein suoraan metsästäjien pakastimiin ja sitä kautta hyödynnettäviksi. Peurojen kanssa tilanne on erilainen, koska niitä palvattaisiin tai jatkokäsiteltäisiin enemmän. Hän toivoisi, että alueelle saataisiin lisää paikkoja peurojen jatkokäsittelyä varten.

Hirvien ja peurojen kaatolupia on tänä vuonna paljon enemmän verrattuna viime vuoteen. Satakunnassa lupia on tullut yhteensä 6 700 valkohäntäpeuralle ja noin 2 400 hirvelle.

Myös metsästysaikaa on pidennetty. Metsästyskausi alkoi jo 1. syyskuuta. Hirviä saa metsästää tammikuun puoleen väliin asti ja peurojen kaato jatkuu helmikuun puoleen väliin saakka.

Koirien kanssa peuroja saa metsästää 29.9.-31.1. ja hirviä 13.10.-31.12. välisenä aikana. Muuna aikana vähennetään peltoruokailijoita liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi.

– Hirviluvat pyritään käyttämään ensin. Kun lumi tulee, ruvetaan keskittymään peuroihin, Vuorinen kertoi.

Lounais-Suomen metsäekosysteemipalvelut -hankkeen tavoitteena on muun muassa lisätä metsistä saamien hyötyjen käyttöä, tuottamista ja siitä saatavissa olevia tuloja, sekä lisätä metsänomistajien ja yritysten ekosysteemipalveluiden tuottamista.

Senni Valiola
Satafood Kehittämisyhdistys ry