Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Yrttipajan Petri Koivisto uskoo villiyrttien voimaan

30.08.2018

Euran Kauttualla toimiva Yrttipaja valmistaa lukuisia eri tuotteita aina maustesekoituksista yrttiteehen. Yrityksen luonnonyrttivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi nokkonen ja koivunlehti sekä monet hieman yllättävämmät kasvit, kuten peltokorte ja siankärsämö.

Pakkaustensa ilmeen vastikään muuttanut yritys kerää osan yrteistä pelloilta, osan suoraan metsästä. Esimerkiksi kuusenkerkät kerätään Siikaisista, jossa sijaitsevat toistaiseksi Satakunnan ainoat luomumetsät. Myös Euran kunnassa on käynnissä luomusertifiointi-prosessi ja kunnan metsää tullaan saattamaan sertifioinnin piiriin vielä tämän vuoden aikana.


Yrttipajan uudet pakkaukset ovat biohajoavia. 

- Olisi todella arvokasta, jos etenkin yksityiset metsänomistajat sertifioisivat metsänsä luomuksi, Yrttipajan omistaja Petri Koivisto toteaa.

Koivisto haluaisikin muistuttaa ihmisiä siitä, että omat metsämme ovat täynnä villiyrttejä jotka ovat niin lähiruokaa kuin trendikästä superfoodia.

- Uskon, että metsillä on tarjottavanaan vielä paljon sellaista, mitä emme ole osanneet hyödyntää, Koivisto sanoo. 


Siankärsämö on perinteikäs rohdos- ja maustekasvi, jota on aikoinaan käytetty muun muassa haavojen hoitoon.

Tänä vuonna osa yrteistä on nauttinut kuumista keleistä, osan sato on taas jäänyt niukaksi. Esimerkiksi nokkosta Yrttipajan varastossa on nyt runsaasti. Toisaalta alaa vaivaa kerääjien puute. Yrttipaja on värvännyt kerääjiksi esimerkiksi urheiluseuroja, jotka voivat rahoittaa keruulla toimintaansa.

Uusien pakkausten lisäksi uudistuksia on luvassa myös itse tuotannon puolella. Yrttipaja aikoo investoida vielä tänä vuonna uuteen laitteistoon, jonka ansiosta yrttien kauppakunnostuskapasiteetti kasvaa jopa 10 kilogrammasta vuorokaudessa 300 kilogrammaan.

- Esimerkiksi vienti ei ole näillä tuotantomäärillä mahdollista. Toivommekin uuden kaluston avaavan myös aivan uusia markkinarakoja, Koivisto haaveilee.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti