Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Sikses paras makumatka esitteli Satakuntaa toimittajille

27.08.2018

Sikses parasta -hanke kutsui joukon kiinnostavia ruokatoimittajia ja -bloggaajia mukaansa kahden päivän makumatkalle Satakuntaan. Matkan tarkoituksena oli tutustuttaa kutsuvieraat niin satakuntalaiseen ruoantuotantoon kuin maakunnan ainutlaatuisiin makuihin ja maisemiin. Kahteen päivään mahtuivat niin Yyterin dyynit, Noormarkun ruukit kuin pohjois-satakuntalaiset ankatkin.

Matka Satakuntaan alkoi 21.8. aamuvarhaisella Helsingistä. Matkan aikana bussissa nautittiin aamiaiseksi satakuntalaista kakkoa ja kuultiin tarinoita siitä, millainen ruokamaakunta Satakunta oikeastaan on. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Nakkilan Lohiranta. Arantilankosken kupeessa sijaitsevan juhlatilan pöytä oli katettu koreaksi ja lounaaksi tarjoiltiin kalaa eri muodoissa. Lisäksi toimittajat ja bloggaajat saivat ensikosketuksen porilaiseen panimoalaan, kun Rocking Bear Brewersin Kasper Toroska esitteli oman panimonsa tuotteita. 

Lounaan jälkeen matka jatkui kohti Yyteriä. Virkistyskylpylän laajennustyöt ovat aivan viimemetreillä, ja makumatkan vieraat pääsivät tutustumaan hotellin historiaan ja tulevaisuudensuunnitelmiin Lauri Turtolan opastamina. Juttutuokion päätteeksi siirryimme ihastelemaan aurinkoista hiekkarantaa ja Yyterin kuuluisia dyynejä. 


Makumatkan vieraat Yyterissä, vasemmalta alkaen: Tiina Rantanen, Sirkka Hirvonen, Heli-Hannele Pehkonen, Krista Kupariharju, Alexander Trivedi, Saana Jaakkola, Johanna Koskiranta, Mariaana Nelimarkka

Yyteristä matka jatkui kuvankauniiseen Reposaareen. Luvassa oli toisen porilaispanimon, Ruosniemi Brewery:n oluiden, sekä The Merry Monk -ravintolan hittiannoksen maistelua. The Merry Monkin fish&chips -annosta on usein tituleerattu jopa paremmaksi kuin lontoolaisia versioitaan, ja makumatkailijat allekirjoittivat väitteen. Konstailematon kala-annos oli tällä kertaa valmistettu ahvenesta – käytetty kala vaihtuu aina sen mukaan, mitä ravintolaan saadaan tuoreena. 


Juho-Matti Karpale ja Antti Isomäki esittelemässä Ruosniemen panimon, eli Ruosniemi Breweryn tuotteita.

Makumatkan ensimmäinen päivä päättyi Noormarkkuun, Ahlströmin ruukille. Ohjelmassa seuraavana oli tuotetori, jossa satakuntalaiset elintarviketuottajat pääsivät esittelemään yrityksiään. Maistettavana oli niin juotavia kuin syötäviä herkkuja sahdista ruusunterälehtihilloon, lihavalmisteisiin ja tomaattismoothieihin. Illan kruunasi illallinen Ahlströmin klubilla. Alkuruokana vieraat nauttivat Pyhäjärven ravuista valmistettua keittoa, pääruokana oli Kuuselan tilan ankkaa sekä Ahlströmin kyyhkystä ja jälkiruokana ilahdutti crème brûlée tyrnijäätelöllä. Illallisen aikana Porin vanhimman pienpanimon perustaja, Mika Tuhkanen, esitteli pienpanimotoimintaa ja kertoi myös porilaisen oluen historiasta. Tuhkanen on pienpanimoliiton hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. 

Toinen matkapäivä valkeni aurinkoisena, joskin ilmassa oli jo ripaus syksyn kirpeyttä. Herkullisen aamiaisen jälkeen toimittajat ja bloggaajat pääsivät tutustumaan thai-joogahierontaan. Joogan lisäksi maisteltiin Yrittipajan yrttiteetä ja Petri Koivisto esitteli yrityksensä toimintaa. Aamun aktiviteettien jälkeen matka jatkui kohti Merikarviaa, jossa päästiin maistelemaan meren antimia Kalaliike Eljas Sannan tiloissa.  Monipuolisessa lounaspöydässä oli niin savustettuja kuin kraavattuja herkkuja ja vierailun kruunasi tyrnimehusta valmistettu alkumalja. 

Merikarvialta matka jatkui Pohjois-Satakuntaan, Jämijärvelle. Siellä makumatkalaiset otti vastaan Kuuselan tilan isäntä – sekä tilan valkoiset ankat! Tilalla kasvatetaan ankkojen lisäksi kalkkunoita. Lintutilalta taas siirryttiin hieman suurempien eläinten pariin Kullaalle. Siellä vieraat pääsivät tutustumaan Tenhon tilan luomukarjaan.  

 

Matkan viimeinen kohde oli Ulvilassa sijaitsevan Palusjärven Las Palus -niminen uimaranta. Bussin kurvatessa parkkipaikalle, uimarannan grillin tulisilla hiilillä paistuivat jo Sata-Lihan jahtimakkarasta leikatut pihvit. Kaksipäiväinen makumatka huipentui siis perinteisiin porilaisiin! Porilaisten väliin sai valita täytteet oman maun mukaan: tarjolla oli perinteisten lisukkeiden lisäksi myös tuoreita kasviksia, juustoa ja majoneesia. Grilliherkun kyytipoikana nautittiin vielä yhden porilaispanimon, Moose On The Loosen oluita, joita esittelemään oli saapunut panimon perustaja Kalle Hirvikoski. 

Kotimatkalle toimittajat ja bloggaajat eivät lähteneet mukanaan ainoastaan makoisat muistot, vaan he saivat kotiinviemisiksi paikallisten yrittäjien tuotteista kootut, sikses parhaat lähiruokakassit!

Sikses parasta kiittää mukana olleita vieraita, sekä ennen kaikkea satakuntalaisia yrityksiä ja toimijoita onnistuneesta makumatkasta! 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Kaikki kuvat: Essi Jokela