Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Ruokaa läheltä

11.07.2018

Viikarin aitta on tuttu tilapuoti monille nakkilalaisille. Kokemäenjoen varrella sijaitsevalla Viikarin tilalla viljellään muun muassa perunaa, paprikaa ja erilaisia sipuleita. Viikarin aitta avaa ovensa perinteisesti juhannuksen tienoilla ja tilan tuotteita myydään aina muutaman viikon ajan. Sikses parasta vieraili tilapuodissa heinäkuun alussa ja asiakkaita tuntui riittävän tasaisena virtana.

- Marketit ovat luonnollisesti se tärkein ostospaikka, mutta kesällä meillä on vakiasiakkaita, jotka haluavat hakea kasvikset suoraan meiltä, tilan isäntä Pasi Eskolin kertoo.

Vaikka tilapuoti onkin talon isännän mukaan ”imagomarkkinointia”, asiakkaita saapuu pihamaalle tasaista tahtia ja kauppa käy.

Tätä juttua kirjoitettaessa Viikarin aitta on jo sulkenut ovensa, mutta Viikarin tilan tuotteita saa edelleen lähialueen kaupoista. Viljelypinta-alaa tilalla on sata hehtaaria, josta suurin osa käytetään viljan viljelyyn. Osa maasta on tietenkin varattu perunalle ja muille kesän herkuille.

Viikarin tilalla on pitkä historia, joka yltää aina keskiajalle asti. Tuolloin alueella oli kuusi kantatilaa, joista vain yksi, eli Viikarin tila jäi jäljelle.

- Meidän sukumme on ollut tässä vuodesta 1983 ja tilalle on onneksi jatkaja, Eskolin tuumaa ja viittaa jatkajalla tyttäreensä Essiin.

Puodissa hääräilevä Hannele Salonen juttelee asiakkaiden kanssa ja punnitsee tuotteet heille. Salosen mukaan puoti on tärkeä juuri läheltä tuleville asiakkaille, jotka ovat tottuneet käymään heillä. Puodissa on myynnissä kasvisten lisäksi kahvia ja leivonnaisia.

- Meillä oli alkukesästä pihassa muutama lammas, mutta nämä kesäkaverit tuppasivat karkailemaan, joten ne siirrettiin muualle, Salonen naurahtaa.

Pasi Eskolin tarjoaa tilallaan myös majoituspalveluita ja vuokraa veneitä. Kokemäenjoen rannassa sijaitseva kalastajamaja ja sauna ovat kenen tahansa vuokrattavissa ja matkailijoita käykin tasaisesti.

Eskolinin mukaan maatilan toiminta on nykyään haastavampaa kuin ennen ja etenkin pienillä toimijoilla on vaikeuksia pysy muutoksen tuulissa mukana. Viikarissa tilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja perinteitä huokuva Viikarin aitta ilahduttaa vierailijaansa sekä tuotteidensa että miljöönsä ansiosta. 

 
Viikarin tilan isäntä, Pasi Eskolin, viljelee muun muassa perunaa ja paprikaa. Tuotteita löytyy kesällä Viikarin aitasta sekä lähialueen kaupoista.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti