Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle

26.06.2018

Reko-lähiruokaringeissä myydään lähellä tuotettuja tuotteita. Huittisten Rekon ylläpitäjä Aino Tammi kertoo esimerkiksi jauhoja olevan myynnissä ympäri vuoden.

– Nyt kesällä ja syksyllä on tarjolla marjoja, sieniä, tuoreita vihanneksia, kesäkukkia ja taimia. Välillä mukana on myös jätskin- ja makeisten tuottajia. Talvella menee paljon leivonnaisia, juustoja, lihaa, munia, juureksia ja mitä keneltäkin löytyy. Kutunjuusto on tuote, joka menee aina kuin kuumille kiville, Tammi luettelee.


Huittisten torilla Tapanilan kanalan kananmunat tekivät hyvin kauppansa. Kuvassa Virpi Tapanila (vas.) ojentaa kennoa Huittisten REKO:n ylläpitäjälle Aino Tammelle.

Vihannestuottajia, muitakin kuin perunan, saisi Tammen mukaan olla enemmän ja niille riittäisi kysyntää.

Juhlapyhät saavat ihmiset liikkeelle ja silloin Reko-lähiruokaringeissä pidetään yleensä ylimääräinen jako. Syksyisin on välillä pidennettyjä jakoja. Rekon perusperiaatteisiin kuuluvat mahdollisimman eettisesti ja lähellä tuotetut tuotteet, jotka päätyvät suoraan tuottajalta kuluttajalle. Ympäri Satakuntaa toimii useita Reko-ruokarinkejä. Ainakin Raumalla, Porissa, Huittisissa, Kokemäellä, Harjavallassa, Eurassa, Eurajoella, Ulvilassa ja Merikarvialla toimivat omat ringit.

Reko Huittisten ylläpitäjä Aino Tammi toivoo uusien myyjien olevan etukäteen yhteydessä ylläpitoon, sillä ylläpidossa halutaan varmistaa tuottajien luotettavuus.

–Yleensä luotamme siihen, että tuottajat ovat hoitaneet lupa-asiat kuntoon, mutta esimerkiksi luomussa vaadimme viranomaisen hyväksymän luomutunnuksen. Leivonnassa toivomme käytettävän mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Reko-jaoissa käy kyllä muitakin kuin paikallisia myyjiä, mutta he kaikki ovat suunnilleen 80 kilometrin säteeltä. Paikallisuus menee aina etusijalle, kun puhutaan lähiruuasta ja jokaisella kerralla Reko yrittää saada paikalle mahdollisimman erilaisia tuottajia. Vakituisia tuottajia ringillä on noin 10-15 kappaletta.

–Huittisten Reko toimii neljättä vuotta ja uskon, että toiminta etenee. Ylläpito on yrittänyt pysyä rentona ja joustavana, mutta jos asiakas on jättänyt toistuvasti tilaamansa tuotteet hakematta, niin sitten olemme puuttuneet asiaan, Tammi kertoo.

Reko-ringeissä on kuitenkin oma vakiintunut asiakaskuntansa, mikä takaa toiminnan jatkuvuuden.

 

Senni Valiola 
Satafood Kehittämisyhdistys ry