Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kanoottivuokraamosta täyden palvelun matkailuyritykseksi

25.06.2018

Kokemäellä, Satakunnan sydämessä sijaitsevalla Ali-Ketolan Tilalla, eletään maatilamatkailun kuuminta sesonkia. Syntymäpäivät, häät ja muut perhejuhlat täyttävät erityisesti Kivikievarin varauskalenterin. Kanoottivuokrauksesta alkunsa saanut matkailuyritys odottaa tänä kesänä vieraita jopa Kiinasta asti.

Ali-Ketolan Tilan yritystoiminta alkoi 1990-luvulla järjestetyistä kanoottiretkistä.

- Melojat alkoivat tiedustella ruoka- ja saunamahdollisuutta, Ali-Ketolan tilan emäntä Sirpa Ala-Ketola taustoittaa.

Kysyntään vastattiin tarjonnalla ja pian toiminta laajeni myös majoitustoimintaan. Matkailusta tuli Sirpa Ala-Ketolan päätoiminen työ vuonna 2003, minkä jälkeen tilan palvelut on ovat kehittyneet entisestään: nykyään Ali-Ketolan Tila järjestää majoituksen ja kanoottiretkien lisäksi juhlia, yritysten työhyvinvointipäiviä sekä leirikouluja.

Vuonna 2014 vanhaan, 1800-luvulla rakennettuun navettaan, rakennettiin juhlatila, johon mahtuu kerralla jopa 80 vierasta. Kivikievariksi nimetyn tilan yläkerrassa tarjolla on myös hotellitason majoitusta. Vielä 1990-luvulla navettarakennusta asuttivat siat.

- Täällä on monet aamut, illat ja jopa yöt vietetty sikojen kanssa, Ala-Ketola muistelee navetan historiaa.

Sikoja navetassa ei ole ollut 1990-luvun jälkeen, vaan tila toimi varastona koko 2000-luvun alun. Navetan remontti oli Ali-Ketolan Tilalle suuri investointi, mutta samalla se oli luonteva ratkaisu.

- Tilaanhan olisi voinut rakennuttaa vaikka konehallin, tai jotain aivan muuta, mutta meillä ei ollut sellaiseen tarvetta. Juhlatila täydensi olemassa olevia palveluitamme hyvin, Ala-Ketola selventää.

Tilalla ollaan tyytyväisiä uudistusten tuomaan kasvuun, mutta majoitusvieraita kaivattaisiin lisää. Toisaalta kesän juhlat pitävät tilan omistajat kiireisenä ja myös jotain uutta on luvassa: Kiina-matkailuhankkeen myötä tilalla vierailee ensimmäinen kiinalaisryhmä jo mahdollisesti tämän kesän heinäkuussa.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa sen sijaan sujuu hyvin. Monet yhteistyökumppanuuksista ovat syntyneet tarpeen mukaan. Esimerkiksi leirikoululaiset pääsevät halutessaan tutustumaan vaikkapa porotilaan ja kokeilemaan takomista paikallisen sepän opastamana. Yritysten työhyvinvointipäivillä taas nautitaan hieronnasta ja saunahoidoista, sekä kokeillaan kirkkovenesoutua. Tilalla vierailee asiakkaiden toiveiden mukaan myös alpakoita, jotka saapuvat Kokemäelle Ahlaisista asti. Ali-Ketolan Tilalla siis hyödynnetään paikallista osaamista hyvin monipuolisesti.

Uutuutena Ali-Ketolan monipuolisessa tarjonnassa ovat liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät palvelut. Hyvinvointiyhteistyö syntyi melkein vahingossa, kun Ali-Ketolan verkkosivuja uudistettiin uuden yhteistyökumppanin, PAWA Trainingin, kanssa. Verkkosivujen ilmeestä vastanneet henkilöt järjestävät nyt esimerkiksi hyvinvointiluentoja, jotka sopivat esimerkiksi yritysvieraille. Lisäksi maanantaisin Kivikievarin takana olevassa kesäpaviljongissa hikoillaan ilmaisella ryhmäliikuntatunnilla. Tunnit jatkuvat heinäkuun loppuun asti.

Ali-Kotilan tila on tunnettu monipuolisten palveluiden lisäksi herkullisesta ruuasta, jossa suositaan lähituotteita. Esimerkiksi lihat ja perunat saadaan ruokapöytään läheltä. Omaa ruuantuotantoa tilalla ei ole, vaan pellot on vuokrattu yhteistyökumppanille, joka viljelee rehuviljaa karjatilansa tarpeisiin. Ali-Ketolan Tila on mainio esimerkki siitä, kuinka yhteistyön voimin maatilamatkailusta saadaan elämyksellistä, monipuolista ja juuri asiakkaan tarpeisiin räätälöityä. On myös upeaa, että kanoottivuokraamosta voi kasvaa täyden palvelun matkailuyritys, joka ilahduttaa vieraitaan vauvasta vaariin.

 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti