Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kespro, Meira Nova, Metro-tukku, Heinon tukku Oy & Elintarviketukku Rikainen Oy

26.03.2018

Kespro

Suomen laajimman HoReCa-valikoiman omaava, HoReCa-alan ammattilaisia palveleva Kespro on osa Kesko OYJ:tä ja on Suomen johtava tukkukauppa. Kespron Satakuntaa palvelevat noutotukut sijaitsevat Turussa ja Tampereella.

Kotimaan markkinoilla tärkeää erottautua

Elintarviketuottajat voivat tarjota tuotteitaan tukkumyyntiin myös pienempiä eriä ja kausittain.

- Kausituotteet, jotka antavat lisäarvoa, sopivat hyvin valikoimaan, Kespron konseptipäällikkö Jussi Vainio sanoo. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa tuotteet, joista ei löydy vastaavia tuotteita valikoimasta. Lähiruoalle on Kespron tukuissa kysyntää ja tuottajalle on etu, mikäli pystyy erottumaan kotimaisilla markkinoilla muullakin kuin sijainnillaan.

Kespro on viestinyt vahvasti, että tuottajat ottaisivat yhteyttä tukkuihin rohkeasti. Tuottajalle voi olla raskasta harjoittaa tilaustoimintaa erityisesti logistisesti, jossa jokainen seudun ravintola tilaa yksitellen tuotteensa tuottajilta ja siten ne myös pitää toimittaa heille. Vainion mukaan on kaikkien osapuolten etu, että lähiseudun tuottajien tuotteita saa yhdestä paikasta, yhdellä tilauksella ja yhdellä autolla kuljetettuna.

Kespron verkkosivut

Meira Nova

SOK:n tytäryhtiö Meira Nova on Suomen johtavia foodservice-alan tukkukauppoja. Meira Nova on erikoistunut palvelemaan ravintoloita, hotelleja, henkilöstöravintoloita ja julkisen sektorin suurkeittiöitä. Satakunnan aluetta palvelee Turun myyntikonttori, Porissa sijaitsee tukun alueterminaali. Maakunnan jakelualueella tavaraa kulkee joka päivä useita tonneja.

Satakunnan alueella hyviä tuotteita

Satakunnasta alkuperältään olevaa ja Satakunnassa valmistettuja elintarvikkeita kulkee ja myydään hyvin paljon koko Suomen elintarvikemarkkinassa. – Satakunnan elintarvikeyritysskaala on laaja ja siitä voi olla ylpeä, Meira Novan aluepäällikkö Jukka Rintala sanoo.

Pienempikin elintarviketuottaja voi tarjota tuotteitaan Meira Novalle tukkumyyntiin ja näin ollen yrityksen koolla ole merkitystä. Tukulla on S-ryhmätasoinen ohjeistus kriteereistä, joita tavarantoimittajan on täytettävä. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa vastuullisuus, jäljitettävyys ja saatavuuden varmistaminen. Saatavuuden varmistaminen on tärkeä kriteeri Meira Novan tukkukaupassa, sillä tuotteita ei oteta hyllynkoristeeksi, sanoo Rintala. Pienempiä eriä kulkee jonkin verran suoratoimituksina.

Tuotteella on oltava kysyntää. Vaikka pienemmätkin elintarviketuottajat ja -jalostajat voivat tuotteitaan Meira Novalle tarjota, on tavarantoimittajan tärkeää ymmärtää markkinoinnin tärkeys myös tukkukaupassa.  Rintala vinkkaa, että markkinointiponnistelut tulisi suunnata hotellien, ravintoloiden ja suurkeittiöiden suuntaan ja niiden tuotekehittäjiin.

Meira Novan verkkosivut

Metro-tukku

Satakunnassa pikatukut sijaitsevat Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on valtakunnallinen päivittäistavaran tukkukauppa noin 23 prosentin markkinaosuudellaan koko Suomen päivittäistavara-alan tukkukaupasta.  Metro-tukku on vahva toimija HoReCa-alalla ja se palvelee myös julkishallinnon toimijoita. Metro-tukku toimii koko maan kattavan Metro-pikatukkuverkoston ja toimitusmyynnin kautta.

Tuotteet hankitaan joko suoraan valmistajilta tai Tukon ja Finnfrostin kautta heidän jopa 700 yhteistyökumppaniltaan. Valtakunnallinen toimitusmyynti toimittaa tuotteet asiakkaille sovittuna aikana 24 tai 48 tunnin rytmissä. Tuotteet toimitetaan täysissä myyntierissä tai sopimuksen mukaan.

Sähköiset työkalut tuovat tehokkuutta

Metron verkkokauppa emetro.fi on nykyaikainen tilaus-, asiointi- ja infokanava. Tuotteiden tilaaminen on helppoa, sillä käytössä ovat monipuoliset tuotehakutoiminnot ja kuvalliset tuotetiedot sekä tuotevertailu. Verkkokaupassa voi tehdä ostoksia älypuhelimellä tai tabletilla. Metro lanseerasi ensimmäisenä tukkuna mobiilitilauksen. Mobiilitilaus on helppo, nopea ja edullinen tapa tilata. Tuotteen viivakoodi skannataan älypuhelimen kameralla tai se voidaan syöttää käsin. Sovellus kertoo, onko tuote tilattavissa ja mikä on myyntierä.

Metro-tukun verkkosivut

Heinon tukku Oy

Heino on päivittäistavaratukkuliike, joka toimii tuhansien suomalaisten ravintoloiden ja suurkeittiöiden ja muiden palvelualojen yritysten ruokatarvikkeiden ja juomien hankintapaikkana. TukkuHeino Oy -konsernin suurimman toimijan, Heinon Tukku Oy:n, toimialaa on päivittäistavaroiden tukkukauppa ja maahantuonti. Yhtiöllä on pikatukut Helsingissä ja Vantaalla, toimitustukut Espoossa ja Kuopiossa sekä myyntikonttorit Turussa, Tampereella, Oulussa ja Seinäjoella.

Heinon tukku Oy toimii valtakunnallisesti toimitustukkuna. Näin ollen asiakkaiden sijainnilla ei ole merkitystä. Kuten muillakin tukkutoimijoilla, myös Heinolla on sähköinen pika- ja toimitustukkujen verkkopalvelu. Tavarantoimittajia Heinolla on jopa 800. 

Aimo - Heinon oma laadukas tuotesarja keittiöalan ammattilaisille

Aimo-sarjan tuotteet ovat Heinon valmistamia tai valmistuttamia. Aimo-sarjaan kuuluu muun muassa majoneeseja, kastikkeita, säilykkeitä, leipomopakasteita sekä liha- ja kalatuotteita tuoreina, jalosteina ja pakasteina. Tuotteita on jo yli 500. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja ulkomailla. Aimo-valikoimasta löytyy myös luomua sekä vegaanisia tuotteita.

Heinon Tukku Kuopio Oy jalostaa kalaa ja valmistaa leikattuja hedelmä- ja vihannestuotteita omassa tuotantolaitoksessaan Kuopiossa. Heinon Tukku Kuopio Oy:n oman tuotannon kalajalosteet kehitetään vastaamaan sekä asiakkaiden tarpeita että ajan vaatimuksia. Kalaa saa fileinä, massana ja jalostettuina tuotteita. Alihankkijat on valittu tarkoin.  Yritys valmistaa kotimaisesta järvikalasta korkeatasoisia tuotteita. Heinon Tukku Kuopio Oy omistaa virolaisen riista- ja kalatuotteisiin keskittyvän Hunt Fish Group Ltd:n.

Heinon tukun verkkosivut

Elintarviketukku Rikainen Oy

Elintarviketukku Rikainen Oy on tamperelainen tukkuliike. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat kaikki mahdolliset elintarvikkeet suurkeittiöille. Vahvasti verkostoitunut yritys toimii paikallisten viljelijöiden markkinointi- ja myyntikanavana sekä logistisena kumppanina.

Maakuntarajat eivät ole Rikaiselle ongelma. Elintarviketukku Rikainen Oy suosii ja käyttää mahdollisuuksien mukaan lähialueen tuottajia, joten raaka-aineet ovat tuoreita ilman pitkiä välimatkoja. Lähialueelta hankitaan maitoa, hevi-tuotteita sekä lihatuotteita. Myös luomutuotteita hankitaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.

Elintarviketukku Rikaisen verkkosivut

Henkilökohtaisten haastattelujen lisäksi lähteinä käytetty eri tukkujen verkkosivuja.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry