Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Satakunnan vähittäiskaupoissa lähiruoalla vahva rooli

22.02.2018

Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan -hanke järjesti hanketoimijoille tutustumismatkan satakuntalaisiin vähittäiskauppoihin. Hankkeen työryhmä vieraili päivän aikana K-Citymarket Mikkolassa, Prisma Mikkolassa, S-market Kankaanpäässä sekä K-Citymarket Kankaanpäässä. Lounaspaikaksi valittiin Ravintola Borg Porissa. Päivän tarkoituksena oli tutustua luomuvähittäiskauppaan Porin ja Kankaanpään talousalueilla. Vierailuilla kuultiin paljon asiaa myös lähiruoasta. Haastatteluissa nousi esiin, että lähiruoan ja luomun suhde voi olla kuluttajalle häilyvä, sillä lähiruoka on niin puhdasta.

Lähiruoan asema maakunnan vähittäiskaupassa on erittäin vahva ja kauppaketjut markkinoivat näkyvästi paikallisuutta. Sekä luomu- että lähiruokatuotteiden kohdalla kuluttaja haluaa tietää, mistä tuote on ja ketä sen on jalostanut. S-ryhmän osuuskaupoissa on tärkeää, että valikoimassa on mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita – lähtökohtana, kun on kysyntä ja asiakaslähtöisyys. Myös Keskolla sävelet ovat samanlaiset. Esimerkiksi K-Citymarket Mikkolassa tullaan järjestämään tänä vuonna lähiruokateemainen viikonloppu, johon satakuntalaiset tuottajat ovat tervetulleita esittelemään tuotteitaan ja kertomaan yrityksestään.

Satakunnan kaupoissa luomun osuus myynnistä on noin 2% luokkaa. Viesti kaupan alalta oli yksiselitteinen: luomutuotteiden osuus myynnistä kasvaa koko ajan ja kotimaisia sekä erityisesti paikallisia luomutuotteita tarvitaan lisää. Luomutuottajia kannustettiin rohkeasti tarjoamaan tuotteitaan kaupan valikoimiin. Keskusteluissa kävi ilmi, että luomuleivälle on jalansijaa. Myös kaalit ja omenalajikkeet sekä käsityönä valmistetut makeiset kiinnostavat luomuna.


Peltomaan Parhaat luomutilan Mahtava, Mukava ja Helppo -perunoita löytyy vähittäiskaupan hyllystä.


Tenhon tilan naudanlihaa Prisma Mikkolassa.

Myös ravintola Borg kiinnostunut luomu- ja lähiruokaelintarvikkeista

Ravintola Borgin keittiömestari kertoi lähiruoka- ja luomutuotteiden käytöstä ravintolassa. Keittiömestari Emilia Mannilan mukaan luomutuotteita tarjotaan ravintolan keittiölle vähän, lähiruokatuotteita jonkin verran enemmän. Etenkin paikalliset luomutuotteet olisivat erittäin tervetulleita ruokalistalle. Keittiömestari on omatoimisesti etsinyt ja löytänyt lähiruokatuotteet keittiön käyttöön. Hän kannusti tuottajia ottamaan rohkeasti yhteyttä luomu- ja lähiruokatuotteiden tiimoilta.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry