Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kuivatut sienet hyötykäyttöön sienidipissä

23.02.2021

Jos sinulla on kaapeissa syksyn sieniä kuivattuna, voit kokeilla valmistaa niistä sienidippiä! Dippi sopii juuresten tai kasvisten kera tai vaikkapa ruissipsien tai perunalastujen kaveriksi.
 
 

 

Sienidippi

 
kourallinen kuivattuja sieniä, herkkutatteja, keltavahveroita
1 valkosipulinkynsi
15 g voita
2 ½ dl öljyä
2 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
1. Turvota sieniä kylmässä vedessä (2 dl) tunti ja valuta sienet.
2. Hauduta sienistä neste pois kuumalla pannulla. Lisää pannulle voi ja valkosipulin kynsi. Kuullota, niin että sienet saavat vähän väriä. Lisää öljy ja anna jäähtyä. Laita vaikka hetkeksi ulos jäähtymään.
3. Ota valkosipulinkynsi pois sieni-öljyseoksesta. Siivilöi sienet öljystä ja pienennä sienet leikkuulaudalla pieneksi silpuksi.
4. Vatkaa keltuaiset ja sitruunan mehu. Lisää siivilöity öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Yhdistä sienet majoneesiin, mausta tarvittaessa sitruunankuorella, suolla ja mustapippurilla.
5. Majoneesi valmistuu kätevästi sauvasekoittimella, korkeassa mittakulhossa.
6. Nauti naposteluherkkujen kanssa hyvässä seurassa.
 
Näin korona-aikaan voit tehdä jokaiselle oman herkkulautasen ja laittaa dippikastikkeen vaikka pieneen lasiin.
 
Kuivatut sienet vaativat aina ennen käyttöä ennallistamisen eli turvota sieniä hetki kylmässä vedessä. Toki vaikkapa kastikkeessa tai keitossa sienet kypsyvät ja turpoavat samalla kun ruokakin kypsyy.

Raastekeitto lähijuureksista sopii pakkassäihin

28.01.2021


Pakkasella kaipaa lämmittävää ruokaa. Maistuvia satakuntalaisia juureksia on saatavilla kaupoista tuoreena ja pakasteena (super helppoja käyttää).

Pakkaspäivän kunniaksi voi komerosta kaivaa monitoimikoneen ja raastaa kaikki ainekset kerralla. Raastekeitto kypsyy nopeasti ja maistuu seuraavanakin päivinä. Kokeile!

Raastekeitto lähijuureksista

400g vähärasvaista jauhelihaa
2 sipulia
1 lanttu
4 porkkanaa
pala selleriä
5-6 perunaa
1l vettä
suolaa
mustapippuria
(tai muita mausteita, lihan voi korvata myös kasviproteiinilla)

1. Raasta juurekset ja perunat monitoimikoneella tai raastimella.
2. Kypsennä jauheliha paistinpannussa.
3. Kuullota sipulia hetki kattilassa ja lisää raasteet.
4. Lisää vesi ja jauheliha kattilaan, mausta ja anna hautua.
5. Keitto valmistuu nopeasti raasteista. Keitto maistuu yhdessä lähileipomon leivän kanssa ja tietysti maidon kera.

16 makua Satakunnasta videosarja alkoi

28.01.2021


Tämän vuoden viestinnässä loistavat Satakuntalaiset kunnat, niiden erityispiirteet ja loistavat satakuntalaiset raaka-aineet. Videosarjalla tuodaan esille koko ruokaketjua ja pääosassa aina valittu pääraaka-aine kyseisestä kunnasta. Keittiömestari Pasi Kuronen on reseptiikan, ruokakuvien ja videoiden takana. Toivomme myös, että yleisömme ottaa videot vastaan ja jakaa niitä sopivissa tilanteissa.

Videot julkaistaan aina hankeemme Instagamissa, IG-TV:ssä, Facebookissa, Youtube:ssa ja linkki kulkee myös uutiskirjeessä.

Videosarjan aloitti Pomarkku ja Isojärven kuha.

Katso video.



Reseptit loistavaan kuha-annokseen saat tästä. Ohjeet ovat aina 4:lle


POMARKKU – Ruispaneroitua Isojärven kuhaa, paahdettua porkkanaa, pottuvoita ja tilliä

4 kuhafileetä (n. 140 g / file)
Ruisjauhoa
Suolaa
Mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä

1.    Leikkaa kuhafileistä ruotorivi pois v-leikkauksella.
2.    Leikkaa filee kolmeen yhtä suureen palaan.
3.    Mausta kalanpalat suolalla ja mustapippurilla.
4.    Jauhota kauttaaltaan ruisjauhossa.
5.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paista kaloja, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.

4 pienehköä porkkanaa
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
Suolaa

1.    Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2.    Pese porkkanat hyvin mutta älä kuori. Laita porkkanat kokonaisena uunipellille ja kypsennä uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 45 min.
3.    Halkaise ja mausta leikattu pinta kevyesti suolalla.
4.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paahda porkkanoihin hyvä paistopinta.

TILLIPOTTUVOI:
800 g jauhoista perunaa
150 g voita
1 rku tilliä (säästä muutama oksa koristeluun)
½ tl suolaa

1.    Kuori perunat ja keitä niitä vedessä, kunnes ne alkavat hajoamaan. Kaada keitinvesi pois.
2.    Pehmennä voi, älä sulata. Lisää joukkoon tilli ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
3.    Ota tillivoita kaksi ruokalusikallista sivuun ja lisää loput perunoiden joukkoon.
4.    Lisää suola perunoille ja murskaa perunat survimella. Pottuvoihin saa jäädä sattumia.
5.    Lämmitä talteen otettu pottuvoi kattilassa niin että voi juuri ja juuri sulaa. Valuta tillivoita pottuvoin päälle annoksen kokoamisen yhteydessä

Kokoa annos laittamalla lautaselle ensin pottuvoita. Valuta sulaa tillivoita pottuvoin päälle, aseta kalanpalat pottuvoin päälle.
Aseta porkkanat pottuvoin viereen ja koristele annos tillinoksilla.

Ideoita ja kehitysvinkkejä lähiruokahankkeellemme – kiitos vastaajille!

28.01.2021

Kysyimme loppuvuodesta lukijoilta ja seuraajilta ajatuksia hankkeemme toimista. Saimme monipuolisesti vastauksia eri toimijoilta; alkutuottajilta, jatkojalostajilta, kuluttajilta sekä koulutus- ja kehittämisorganisaatioista. Kyselyn mukaan vastaajat seuraavat erityisesti uutiskirjettämme, mutta myös somekanaviamme, joista Facebookia eniten. Tapahtumaosallistuminen on toki ollut vuoden 2020 aikana heikkoa, mutta lähiruokapäivä miellettiin laajaksi kaikkia koskevaksi lähiruokatapahtumaksi. Meidät muistettiin myös menneistä, vuoden 2019 tapahtumista hienosti. Näistä nousi esimerkkeinä lähiruokapäivät kaupoissa, tapahtumissamme, SuomiAreena ja Okra osastoillamme.

Ruokaketjun ajankohtaiset asiat kiinnostavat seuraajia

Teemoina mistä ruoka tulee, trendit ja ruokavinkit sekä ruokaketjun ajankohtaiset asiat kiinnostavat seuraajiamme. Yleisesti lähiruoka, valikoima ja uutuudet kiinnostavat uutiskirjeessä ja somessa. Lisäksi hankeviestintä on onnistunut viranomaisohjeista ja lainsäädännöstä viestimisessä.

Vuoden 2021 nostoja

Vastaajien keskuudessa nousi erityisesti etäluento lähiruoasta, mutta myös oikeita tapaamisia kaivataan. Tällaisia voivat olla mm. verkostoitumistilaisuudet, tilavierailut ja koulutukset. Vallitseva tilanne kuitenkin luo haastetta oikeaan tapaamiseen. Seurataan tilannetta ja suunnitellaan toimia tämän mukaan. Etäluennoille toiveaiheiksi nousi kyselyssä julkisen puolen lähiruokahankinnat, vastuullisuus ruokatuotannossa, terveelliset valinnat satakuntalaisittain sekä lähiruokauutuuksista kertominen.

Ruokatuotannon nostoja vuoteen 2021

Vastauksissa kokonaisuudessaan ruokatuotannosta viestimistä kaivattiin, raaka-aineista erityisesti perunaa voisi esitellä laajemmin. Toimintaamme kiiteltiin ja koettiin mm. lähiruokapäivä ihanaksi tavaksi olla mukana toimissamme. Hankkeen tuottama materiaali koettiin hyväksi ja hyödylliseksi. Positiivisesti toivottiin myös lähiruoan kehitysnäkymistä kertomista edelleen vuoden 2021 aikana. Useammassa vastauksessa nousi positiivisuus hankkeen toimia kohtaan, joka kannustaa hanketyöryhmää toimimaan näiden tavoitteiden eteen tänä viimeisenä vuonna.

Vielä voit vaikuttaa. Kerro meille, mitkä teemat sinua kiinnostavat ja minkälaisiin tilaisuuksiin haluaisit osallistua.Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan hankkeemme uunituore ja laadukas esiliina!

Vastaa kyselyyn tästä.

Alkutuotannon alan yritykset voivat hakea väliaikaista tukea

28.01.2021

ProAgrian yritysasiantuntija Annina Luotonen poimi tärkeimmät tiedot alkutuotannon väliaikaisen tuen hakemisen ehdoista.

Alkutuotannon väliaikainen tuki
Haku 30.6.2021 saakka

Kenelle?
- Alkutuotannon alan yritykset
- Koronasta kärsineille
- Tuotteita suoraan ravintoloille myyville tai muille ostajille joiden menekki on pysähtynyt tai pienentynyt koronan vuoksi

Tuen määrä 2000-80 000€ korkeintaan 80 % esitetyistä menoista.
- Menoja esitettävä vähintään 2500€
- Menot hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden pituiselta ajanjaksolta alkaen 16.3.2020

Rahaa voi käyttää toiminnan jatkumista turvaaviin välittömiin kustannuksiin. EI yrittäjän laskennallinen palkka.
- Palkkamenot
- Vuokramenot ja kiinteistömenot
- Ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä aiheutuneet menot

Tukea haetaan Hyrrä-palvelussa. Lisätietoa Valtionkonttorin sivuilta.

Voit kysyä apua myös ProAgrian yritysasiantuntijoilta.

Vuoden 2020 uutiskirjeemme

22.12.2020

Suomi syö Satakunnasta - sikses parasta lähiruokaa -hankkeen vuoden 2020 uutiskirjeet löydät tästä:

12/2020

11/2020

10/2020

9/2020

8/2020

7/2020

6/2020

5/2020

4/2020

3/2020

2/2020

1/2020

 
Sivut: