Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kaffe ja hyvälist - Vanhan Rauman idylliset kahvilat kutsuvat herkuttelemaan

17.08.2020

Kesäisenä keskiviikkoaamuna Rauman kauppatorilla näkyy useampi vihannes-, marja- ja kukkakauppias. Myyntitiskeillä käy mukavasti asiakkaita ostoksilla, mutta vilkkain kuhina käy kuitenkin torin laidalla olevalla kojulla. Torikahvilan edessä ja ympärillä on useampi pieni porukka munkkikahvit kädessään vaihtamassa kuulumisiaan.

Jaanan Pystökaffeen pitäjä Jaana Valanne kertoo, että pystökaffe torikahvilassa on hyvin perinteinen raumalainen tapa aloittaa päivä, jonka yhteydessä on luontevaa vaihtaa omat ja maailman kuulumiset muiden torivieraiden kanssa.

Pystökaffeessa on näin kesällä kuutena päivänä viikossa tarjolla tuoretta pannukahvia, pullaa ja munkkia. Valanne on pitänyt torikahvilaa samalla konseptilla jo 22 vuotta.

Torikahvila on pystynyt pitämään koko kevään ja kesän ajan luukun auki normaalisti. Torilla asioiminen on koettu keväälläkin helpoksi, kun ostokset voi ottaa mukaansa ja nauttia haluamassaan paikassa väljästi ulkotiloissa.

Torilla on tänä kesänä huomannut selvästi ulkomaisten turistien puuttumisen, mutta toisaalta kotimaan matkailijoita on Raumalla riittänyt.

Myös Tullin Kaffessa ollaan iloisia kotimaan matkailun vaikutuksista kesään.  Hauenguanon aukion laidalla yli 20 vuotta toiminut kahvila-pitopalvelu tarjoilee arkisin omassa keittiössä tehtyjä suolaisia ja makeita herkkuja, sekä lounasta. Kahvilassa paikan päällä tehtyjen ostosten lisäksi leivonnaisia ja ruoka-annoksia saa ostettua tilauksesta.

Tilauslistalta löytyy esimerkiksi raumalaista perinneruokaa lapskoussia, sämpylöitä, piirakoita ja kakkuja. Lapskoussin lisäksi kahvilassa on tarjolla myös muita perinteisiä satakuntalaisia herkkuja, kuten Euran rinkilöitä ja Rauman pipareita.

Leivonnaiset valmistetaan alusta alkaen käsityönä kahvilan keittiössä ja päivittäin aina on tarjolla taatusti tuoreita sämpylöitä ja pullia.

 

Hauenguanolta pienen matkaa torille päin sijaitseva Wanhan Rauman Kaffebar lupaa kaupunkinsa näköistä ja makuista kahvilaa. Äiti-tytär-yrittäjäpari Tiina Willman ja Rosa-Maria Mäkelä perustivat kahvilan yhdessä 5 vuotta sitten.

Alusta asti Wanhan Rauman Kaffebarin hittituotteena on ollut maistuva ja kehuttu munkki, jonka maine on nykyisin kiirinyt jo pitkälle Satakunnan ulkopuolellekin.

Kaikki tarjolla olevat leivokset leivotaan itse kahvilan keittiössä ja kahvilassa suositaan muutenkin lähitoimittajia.

Kahvilan ovi käy tiuhaan tahtiin, ja Willman kertoo lomailijoiden ja kotimaan matkailun ansiosta koko kesän olleen todella kiireistä aikaa.

Maailmalla yhä jylläävä pandemia tietysti huolettaa yrittäjää. Hän toivookin ihmisten muistavan edelleen noudattaa varovaisuutta ja hyvää hygieniaa, vaikka Suomen tilanne toistaiseksi on hyvä, jotta kevään kaltaiseen koko Suomen sulkemiseen ei tarvitsisi enää palata.

 

Vanhan Rauman toisella laidalla sijaitsevan Kontion kahvilan karhut ovat monelle raumalaiselle ja kauempaakin tulevalle tuttu merkki, joka liitetään herkullisiin leivonnaisiin kahvikupillisen kanssa. Paikallisen perheyrityksen leipomo on perustettu vuonna 1973, ja vanhassa Raumassa sijaitseva kahvila avattiin yhdeksän vuotta myöhemmin.

Pitkien perinteiden ansiosta kahvilassa on vakioasiakaskuntaa, joka käy herkuttelemassa vuodenajasta riippumatta, mutta tänä kesänä kotimaan turismin positiivinen vaikutus on huomattu myös Kontion kahvilan kävijämäärissä.

Vanhan Rauman kahvilan sisäpihan paistopisteellä valmistuvat kahvilan hittituotteena pidettävät vaniljamunkit. Muut leivokset tulevat noin kilometrin päässä sijaitsevasta leipomosta.

Kahviloidensa perusteella Vanha Rauma on varsin makea ja maistuva paikka, jossa arvostetaan lähellä tehtyä ja tuoretta tarjottavaa.

 Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

KOTIMAINEN JÄRVIKALA MAISTUU SUSHISSAKIN

17.08.2020

Säkylässä Pyhäjärven rannalla sijaitsevassa Beauty Center Harmonian tiloista on keväästä alkaen saattanut noutaa itselleen lajitelman lähellä tuotettua sushia. Matti Metsäpuro valmistaa keväällä varta vasten take away –toimintaa ajatellen remontoidussa keittiössä ennakkotilauksena japanilaislähtöistä ruokalajia.Toistaiseksi muiden töiden aikataulut määrittävät pitkälti Puron sushit -facebook-sivuilla etukäteen ilmoitettujen noutopäivien ajankohdat.

Keväällä huoli työmarkkinoiden tilasta koronan vuoksi sai lähtemään noutoruokayrittäjäksi. Kokeiluluontoisena liikkeelle lähtenyt Puron sushit sai niin hyvän vastaanoton, että Metsäpuro on jatkamassa sitä ainakin nykyisellä tahdilla.

Sushin raaka-aineista siika ja ahven kalastetaan Säkylän Pyhäjärveltä, kuha Pirkanmaalta ja kasvikset ovat lähituottajien kasvattamia. Päämääränä on käyttää tuotteissa mahdollisimman paljon järvikalaa, mutta vielä toistaiseksi Metsäpuro on tehnyt osan susheista myös lohesta.


Kuva: Irina Nurmi

Sushin menekki Säkylässä on Metsäpuron mukaan ollut yllättävänkin hyvä, mutta kokopäiväiseen ravintolatoimintaan se ei yksinään riittäisi. Ennakkoon ilmoitetuilla noutopäivillä ja ajoissa jätetyillä tilauksilla yrittäjä pystyy myös pienentämään hävikin määrää, kun raaka-ainetarve osataan suunnitella etukäteen tarkasti.

Kuluttajia Metsäpuro kannustaa rohkeasti kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista ruokailussa, ravintoloissa hän puolestaan näkisi mielellään muuallakin käytettävän suomalaista kalaa ja erityisesti paikallista järvikalaa.

Käynnissä oleva ravustuskausi työllistää Metsäpuroa tällä hetkellä suuresti, mutta on tuonut myös uusia ajatuksia sushin valmistukseen ja mahdollisesti syksymmällä susheissa maistuu myös Pyhäjärven ravut.

 

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

LÄHELTÄ JA TUORETTA – HYVISTÄ RAAKA-AINEISTA SYNTYY MAUKKAIMMAT BURGERIT

17.08.2020

”Me tehdään lähellä tuotetuista ja tuoreista raaka-aineista melko simppeliä, periamerikkalaista hampurilaista”, yrityksen keittiöstä vastaava Juha Keskitalo tiivistää 2 Kundia Burgers & Fries –hampurilaisravintolan toiminnan.

Juha Keskitalon ja Jarno Rehelmän perustaman yrityksen oli tarkoitus tänä kesänä aloittaa toimintansa pop up –ravintolana Bar Hehkun tiloissa kokeilumielellä. Ravintolatoiminta pyöräytettiin kuitenkin käyntiin jo keväällä, kun liiketila olisi koronarajoitusten myötä mennyt muuten kokonaan kiinni. Aluksi hampurilaisia myytiin mukaan noudettavina, mutta asiakaspaikkojen avaamisen myötä niitä on voinut kesästä lähtien nauttia myös paikan päällä.

Keskitalo oli jo pitkään miettinyt, että Rauman seudulta puuttuu hampurilaisravintola, joka panostaa laadukkaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Hän halusi valmistaa yleisesti vähän halpana pidettyä hampurilaista kunnollisista sämpylöistä, lihasta ja kasviksista. Hampurilaisten suosio on osoittanut, että asiakkaat arvostavat raaka-aineisiin satsaamista.

”Se omakohtainen kokemus ja intohimo meidän tekemää ruokaa kohtaan loppupeleissä ajoi lähtemään yrittäjäksi”, Keskitalo kertoo ja jatkaa ”nyt sain myös ympärille oikeat ihmiset, joiden kanssa päästiin hyvin alkuun.”

Ravintolan kaikki raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Liha esimerkiksi hankitaan Kivikylältä ja perunat Vermuntilassa sijaitsevalta Mattilan tilalta. Mikroa tai pakastinta heidän keittiöstään ei löydy, ja näin on tarkoitus olla jatkossakin.

Tulevaisuudessa ajatuksena on avata ravintola omissa tiloissa, mutta hyvät yhteistyökumppanit ja sopivan keittiötilan löytyminen ovat Keskitalon mukaan auttaneet todella merkittävästi ravintolatoiminnan käynnistämisessä. Uusista ideoista ja yhteistyömahdollisuuksista esimerkiksi paikallisten tuottajien kanssa 2 Kundia ovat myös aina valmiina kuulemaan.

”Kun saa tukea tai osaa itse lähteä yrittäjyydessä liikkeelle, niin hommat sujuvat. Itselleen työskentely ja oma jutun tekeminen intohimosta ja tekeminen ihmisille tuntuu kuitenkin paljon mielekkäämmältä kuin työn tekeminen vain työn tekemisen vuoksi. Sen takia yrittäjäksi lähteminen kannattaa”, Keskitalo toteaa.

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

Lähiruokapäivä on jälleen syksyllä - tule mukaan suunnittelupäivään!

20.07.2020

Lähiruokapäivän suunnitteluiltapäivä Harjavallassa 11.8.2020

Paikka: Harjavallan kaupungin toimintakeskus, nuorisotila, Koulukatu 4, 29200 Harjavalta.

Lähiruokapäivä on jälleen 14.10.2020. Kutsumme teidät keskustelemaan lähiruoasta, sen saatavuudesta ja kuulemaan mielenkiintoisia case-esimerkkejä naapurimaakunnasta tiistaina 11.8.2020 klo 13.00 alkaen. Suunnittelupäivän tarkoituksena on luoda keskustelua ruoasta, verkostoitua sekä tarjota ideoita raaka-aineisiin.

Huom! Seuraamme valtioneuvoston ohjeita Covid -19 tilanteessa, ja tarjoamme päivään myös etäyhteyden Teamsin kautta. Linkki lähetetään ilmoittautuneille 10.8.2020.

Alustava ohjelma:

klo 13.00
Tilaisuuden avaus ja iltapäiväkahvit
Suomi syö Satakunnasta -Sikses parasta lähiruokaa -hanke,
ruoka-asiantuntija / Anna Kari

klo 13.30
Harjavallan ruokahuollon esittely / ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Mervi Takala

klo 13.45
Kestäviä ratkaisumalleja ammattikeittiöille, case-esimerkkejä Varsinais-Suomesta
Toimialapäällikkö Riikka Leskinen / Valonia

klo 14.15
Keskustelua aiheesta ja jaloittelua kauniissa lähiluonnossa, maisemapolulla ja vapaata ideointia!

Hyvää kotimatkaa!

 

Tervetuloa viettämään mukavaa iltapäivää lähiruoantekijöiden kanssa!

Ystävällisin terveisin
Suomi Syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke

 

ANTTILAN TILALLA TUOTETAAN MARJAA MONESSA MUODOSSA

20.07.2020

Kokemäellä sijaitsevalla Anttilan tilalla viljellään marjoja ja hernettä, jalostetaan marjatuotteita ja tarjotaan majoituspalveluita.

Anttilan suku on toiminut tilalla 1915 vuodesta alkaen ja Juho Anttila on toiminut tilan isäntänä vuodesta 2012 lähtien. Tilalla luovuttiin jo edellisen sukupolven aikana perinteisistä viljelykasveista ja keskityttiin marjojen ja herneen puutarhaviljelyyn. Nykyisen isännän aikana tilalla on panostettu erityisesti marjojen jalostustoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen.

Tilalla viljellään vadelmaa, karviaista, mustaherukkaa, punaherukkaa ja saskatoonia, joita myydään eteenpäin tuoreina, pakastettuina ja jalostettuina.

”Meidän kävijämäärät ja myynti lähtevät tästä oikeastaan vasta liikkeelle, kun monella mansikkatilalla kausi on jo loppupuolella”, Anttila toteaa.

Tilan sadonkorjuukausi on hyvin syyspainotteinen verrattuna marjatiloilla yleiseen mansikanviljelyyn.

Viistoista vuotta sitten tilan marjoista teetettiin ensimmäisiä marjalimun testieriä. Noista testeistä on aikanaan alkanut tilalla tehtävä jalostustoiminta, joka on nykyisin tilan isännän ensisijainen kehityskohde ja intohimo.

Tilan jalostustuotteisiin kuuluvat erilaiset mehut, limut, kuohujuomat, hillot ja hyytelöt, sekä kuivatut marjatuotteet. Jalostustoiminta tapahtuu vanhaan navettaan muokatuissa käsittelytiloissa. Eläimiä ei tilalla ole ollut enää vuosikymmeniin.  

Pääsääntöisesti jalostustuotteissa käytetään tilan omia marjoja, mutta paikallisilta toimijoilta ostetaan tarvittaessa kaikkia niitä raaka-aineita, joita ei viljellä tai kerätä itse.

Pelkkä maanviljely ei Anttilan tilalla riittäisi ympärivuotisen toiminnan pyörittämiseen, mutta jalostustoiminnan ansiosta töitä on myös talvisin. Useiden erilaisten tuotteiden jalostaminen tukee ympärivuotista toimintaa, minkä lisäksi se takaa marjan hyödyntämisen kokonaan, pelkän mehun sijaan.

Kolmantena osana tilan toiminnassa on tilan päärakennuksessa ympärivuotisesti toimiva Kartano Hostel. Parinsadan vuoden ikäisessä talossa toimiva majoitus tarjoaa kodinomaisen vaihtoehdon hotelleille. Tarvittaessa päärakennuksessa pystytään myös järjestämään erilaisia pienimuotoisia tilaisuuksia ja talon savusauna lämpiää tilauksesta.

Tilamyymälässä on myynnissä marjatuotteita, sekä satokaudella tuoretta marjaa ja hernettä. Anttilan tilan tuotteita myydään oman myymälän lisäksi useissa Satakunnan päivittäisruokakaupoissa ja tuotteille on avattu kuluvan kesän aikana myös uusi verkkokauppa, josta saa tilattua haluamaansa herkkua kotiin asti.

Juho Anttilan insinööriosaamisesta ja suunnittelukokemuksesta on hyötyä tilan toimintaa kehittäessä. Vuosikymmenten päähän ulottuva investointisuunnitelma on Anttilan mukaan haasteellista, koska kysyntä ja satoisuus vaihtelevat suuresti vuosittain, mutta pientä kehitystyötä tehdään toimitiloissa ja prosesseissa jatkuvasti.

”Työntekijät tietävät, että se on mun tyyli, että voin johonkin nurkkaan tuijotella ja suunnitella jotain ihan uutta. Ja se suunniteltu juttu jollain aikataululla siihen nurkkaan kyllä sitten tulee”, Anttila naurahtaa.

Tälläkin hetkellä työn alla on esimerkiksi puoliautomaattinen hiilihapollisten juomien pullotuskone.

Yrittäjyydestä Anttila toteaa itse kokevansa yrittäjän vapauden ja itselleen vastuussa olemisen erittäin tärkeänä. Yrittäjänä saa huomata, että muutos on pysyvää ja sattuma ohjaa elämää välillä yllättävänkin paljon.

Kolmas kuiva vuosi putkeen on kurittanut kasvustoa paikoitellen pahasti. Tänä kesänä haasteena on ollut sään vaihtelu äärilaidasta toiseen, kun ensin oli kuumaa ja kuivaa, ja sen jälkeen tuli kylmyys ja sateet. Maanviljelyssä sää on aina epävarmuustekijä, mutta Anttila pitää siitä liikaa murehtimista turhana.

”Murheet pitää keskittää niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa, ja sää ei kuulu niihin” Anttila tuumaa ja jatkaa, ”sen kanssa pitää elää ja koittaa pärjäillä, mutta ei sitä murehtia kannata.”

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti

Janoisen lähimatkailijan menovinkki

16.07.2020

Pienpanimot työllistävät, vireyttävät maaseutua ja matkailua, sekä maksavat runsaasti veroja ja ovat silläkin tapaa merkittäviä oman yhteisönsä jäseniä ja kehittäjiä.

Satakunnassa toimii viisi pienpanimoa – neljä Porissa ja yksi Raumalla. Porissa on väkilukuun
suhteutettuna eniten pienpanimoja Suomessa. Yrittäjien yhteisö on tiivis.

Takana on varsin erikoinen kevät. Pienpanimot eivät kuitenkaan lyöneet hanskojaan tiskiin kriisin keskellä. Isoimmat menetykset tulivat ravintolamyynnin tyrehdyttyä ja erilaisten festivaalien ja muiden tapahtumien peruuntumisesta. Vähittäismyynnin nousu ei riittänyt kompensoimaan pienpanimoiden myynnin kannalta tärkeimmissä myyntipaikoissa tapahtunutta pudotusta. Alaa on lisäksi pöyristyttänyt se, että ulkomailta saa olutta kotiovelle toimitettuna, mutta suomalaiset pienpanimot eivät voi toimittaa tuotteitaan kotiinkuljetuksella. Keväällä 10 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen pienpanimoiden väliaikaisen etämyynnin sallimisesta. Asian käsittely on vielä hallituksessa kesken. Ravintoloiden aukioloaikojen höllentämisen seuraukset näkyvät pienpanimoilla viiveellä, sillä uusia oluteriä ei oteta vastaan ennen kuin entiset varastot on myyty.

Satakuntalaisten pienpanimoiden toimintaa ja yhteistyötä koronakevään aikana on ollut ilo seurata. Menneen kevään aikana pienpanimoiden sosiaalisen median kanavilla on nähty etämaisteluja ja etävierailuja. Osa on myös avannut verkkokaupan. Panimot ovat kehittäneet uutuustuotteita ja järjestäneet yhteisiä virtuaalitasting-tilaisuuksia. Yhteistyössä on ollut mukana myös ravintoloita.

Erityisesti tänä kesänä on vastuullista suosia lähialueen yrityksien tuotteita sekä lähi- ja kotimaanmatkailua. Moni toimiala on riippuvainen asiakasvirroista, jotka ovat koronan myötä hiljentyneet. Tänä kesänä on oikea hetki suosia lähialueen juomateollisuuden tuotteista.

Pienpanimoiden rouheat myymälät ovat avoinna viikonloppujen alla ja myymälävisiitillä on mahdollista kuulla tarinaa tuotteiden takaa.

Kesäiltojen illanistujaisiin satakuntalaisia pienpanimotuotteita löytyy laajasti jokaisen kauppaketjun hyllyiltä.

Mainio menovinkki kesälle on panimokierros, jossa tutustutaan kaikkien neljän porilaisen panimon toimintaan ja tuotteisiin. Pienpanimokierroksen liput ovat myynnissä Visit Porin nettisivuilla.

Moose on the Loose Brewing Company Oy:n vauhti kasvaa ja panimo on aikeissa
työllistää lisäkäsiä.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

 

Sivut: