Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Pyhäjärven täpläravut ovat kalastajalle tärkeä sesonkituote

30.08.2018

Pimenevät loppukesän ja alkusyksyn illat ovat omiaan rapujuhlien järjestämiseen. Ravustuskausi alkoi heinäkuun 21. päivä ja jatkuu aina lokakuun loppuun asti, joten kotimaista tuoretta rapua on saatavilla vielä parin kuukauden ajan. Kolvaan Kala ravustaa Pyhäjärvellä täplärapuja. Parhaana päivänä mertoihin tarttuu jopa 1500 myyntimitan täyttävää rapua, joista osa päätyy suoraan keitettäväksi ja tukkuihin, osa taas elävänä kuluttajille.  

Jouni Aaltonen on kalastanut ammatikseen koko ikänsä. Vuonna 2004 hän perusti Kolvaan Kala -nimisen yrityksen, joka aloitti toimintansa lähinnä muikun kalastuksella. Myöhemmin mukaan tulivat savusilakat sekä kalamassa, joka valmistetaan Pyhäjärven särjistä sekä muusta pikkukalasta. Kalamassassa käytettävä lahna saadaan mereltä.

 Vaikka kalamassa onkin Kolvaan Kalan tärkeimpiä tuotteita, myös ravut ovat Aaltosen mukaan tärkeä sesonkituote. Rapusaaliin määrä on vähentynyt huomattavasti: vielä kymmenen vuotta sitten Pyhäjärvestä saatiin yli miljoona rapua, nyt määrä on noin puolet siitä. Tämä kesä on ollut ravustuksen kannalta hyvä, vaikka kuumuus onkin hieman vaikuttanut rapujen määrään. 

Rapujen suosio on vaihdellut vuosien saatossa jonkin verran.

- Kun jokirapujen määrä väheni rapuruton myötä, ravuista tuli niin sanotusti herrojen herkku. Täplärapujen ansiosta rapujen hinta on tullut järkevämmälle tasolle, mikä taas kasvattaa niiden suosiota, Aaltonen kertoo.

Suureen suosioon noussut kalamassa ei tahtonut käydä vielä muutamia vuosia sitten kaupaksi. Nyt kysyntä on kuitenkin suurempi kuin mitä pystytään tuottamaan. Syynä kysynnän kasvuun on niin sanottujen roskakalojen suosion kasvu. Toisaalta suomalaisten kalamaku on edelleen melko erilainen kuin vaikkapa Ranskassa.

- Esimerkiksi kuore on Ranskassa arvostettu herkku. Suomalaisten makutottumukset ovat hyvin erilaiset, aiemmin esimerkiksi särjet eivät kelvanneet juuri kellekään, Aaltonen toteaa.

Makutottumukset kuitenkin muuttuvat ja Suomen vesissä kalaa riittää. Ikisuosikki muikku maistuu vuodesta toiseen suomalaisille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ruuantuotantoon on otettava huomioon.

- Tämän kesän muikkukuolemat herättävät kysymyksen siitä, millaista kalaa vesistämme on tulevaisuudessa mahdollista kalastaa, Aaltonen pohtii.

Esimerkiksi rysäkalastus meni tänä kesänä voimakkaiden ja pitkään jatkuneiden pohjoistuulien vuoksi mönkään.

- Tuotteemme ovat luonnonantimia, joten emme koskaan tiedä, mitä seuraava kalavuosi tuo tullessaan, Aaltonen päättää.


Kolvaan kukko saa inspiraationsa savolaisesta kalakukosta. Maukkaan ruiskuoren sisällä on kalan lisäksi esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia. Kolvaan kukkoja voi ostaa Kolvaan Kalan myyntipisteistä.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Yrttipajan Petri Koivisto uskoo villiyrttien voimaan

30.08.2018

Euran Kauttualla toimiva Yrttipaja valmistaa lukuisia eri tuotteita aina maustesekoituksista yrttiteehen. Yrityksen luonnonyrttivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi nokkonen ja koivunlehti sekä monet hieman yllättävämmät kasvit, kuten peltokorte ja siankärsämö.

Pakkaustensa ilmeen vastikään muuttanut yritys kerää osan yrteistä pelloilta, osan suoraan metsästä. Esimerkiksi kuusenkerkät kerätään Siikaisista, jossa sijaitsevat toistaiseksi Satakunnan ainoat luomumetsät. Myös Euran kunnassa on käynnissä luomusertifiointi-prosessi ja kunnan metsää tullaan saattamaan sertifioinnin piiriin vielä tämän vuoden aikana.


Yrttipajan uudet pakkaukset ovat biohajoavia. 

- Olisi todella arvokasta, jos etenkin yksityiset metsänomistajat sertifioisivat metsänsä luomuksi, Yrttipajan omistaja Petri Koivisto toteaa.

Koivisto haluaisikin muistuttaa ihmisiä siitä, että omat metsämme ovat täynnä villiyrttejä jotka ovat niin lähiruokaa kuin trendikästä superfoodia.

- Uskon, että metsillä on tarjottavanaan vielä paljon sellaista, mitä emme ole osanneet hyödyntää, Koivisto sanoo. 


Siankärsämö on perinteikäs rohdos- ja maustekasvi, jota on aikoinaan käytetty muun muassa haavojen hoitoon.

Tänä vuonna osa yrteistä on nauttinut kuumista keleistä, osan sato on taas jäänyt niukaksi. Esimerkiksi nokkosta Yrttipajan varastossa on nyt runsaasti. Toisaalta alaa vaivaa kerääjien puute. Yrttipaja on värvännyt kerääjiksi esimerkiksi urheiluseuroja, jotka voivat rahoittaa keruulla toimintaansa.

Uusien pakkausten lisäksi uudistuksia on luvassa myös itse tuotannon puolella. Yrttipaja aikoo investoida vielä tänä vuonna uuteen laitteistoon, jonka ansiosta yrttien kauppakunnostuskapasiteetti kasvaa jopa 10 kilogrammasta vuorokaudessa 300 kilogrammaan.

- Esimerkiksi vienti ei ole näillä tuotantomäärillä mahdollista. Toivommekin uuden kaluston avaavan myös aivan uusia markkinarakoja, Koivisto haaveilee.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Sikses paras makumatka esitteli Satakuntaa toimittajille

27.08.2018

Sikses parasta -hanke kutsui joukon kiinnostavia ruokatoimittajia ja -bloggaajia mukaansa kahden päivän makumatkalle Satakuntaan. Matkan tarkoituksena oli tutustuttaa kutsuvieraat niin satakuntalaiseen ruoantuotantoon kuin maakunnan ainutlaatuisiin makuihin ja maisemiin. Kahteen päivään mahtuivat niin Yyterin dyynit, Noormarkun ruukit kuin pohjois-satakuntalaiset ankatkin.

Matka Satakuntaan alkoi 21.8. aamuvarhaisella Helsingistä. Matkan aikana bussissa nautittiin aamiaiseksi satakuntalaista kakkoa ja kuultiin tarinoita siitä, millainen ruokamaakunta Satakunta oikeastaan on. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Nakkilan Lohiranta. Arantilankosken kupeessa sijaitsevan juhlatilan pöytä oli katettu koreaksi ja lounaaksi tarjoiltiin kalaa eri muodoissa. Lisäksi toimittajat ja bloggaajat saivat ensikosketuksen porilaiseen panimoalaan, kun Rocking Bear Brewersin Kasper Toroska esitteli oman panimonsa tuotteita. 

Lounaan jälkeen matka jatkui kohti Yyteriä. Virkistyskylpylän laajennustyöt ovat aivan viimemetreillä, ja makumatkan vieraat pääsivät tutustumaan hotellin historiaan ja tulevaisuudensuunnitelmiin Lauri Turtolan opastamina. Juttutuokion päätteeksi siirryimme ihastelemaan aurinkoista hiekkarantaa ja Yyterin kuuluisia dyynejä. 


Makumatkan vieraat Yyterissä, vasemmalta alkaen: Tiina Rantanen, Sirkka Hirvonen, Heli-Hannele Pehkonen, Krista Kupariharju, Alexander Trivedi, Saana Jaakkola, Johanna Koskiranta, Mariaana Nelimarkka

Yyteristä matka jatkui kuvankauniiseen Reposaareen. Luvassa oli toisen porilaispanimon, Ruosniemi Brewery:n oluiden, sekä The Merry Monk -ravintolan hittiannoksen maistelua. The Merry Monkin fish&chips -annosta on usein tituleerattu jopa paremmaksi kuin lontoolaisia versioitaan, ja makumatkailijat allekirjoittivat väitteen. Konstailematon kala-annos oli tällä kertaa valmistettu ahvenesta – käytetty kala vaihtuu aina sen mukaan, mitä ravintolaan saadaan tuoreena. 


Juho-Matti Karpale ja Antti Isomäki esittelemässä Ruosniemen panimon, eli Ruosniemi Breweryn tuotteita.

Makumatkan ensimmäinen päivä päättyi Noormarkkuun, Ahlströmin ruukille. Ohjelmassa seuraavana oli tuotetori, jossa satakuntalaiset elintarviketuottajat pääsivät esittelemään yrityksiään. Maistettavana oli niin juotavia kuin syötäviä herkkuja sahdista ruusunterälehtihilloon, lihavalmisteisiin ja tomaattismoothieihin. Illan kruunasi illallinen Ahlströmin klubilla. Alkuruokana vieraat nauttivat Pyhäjärven ravuista valmistettua keittoa, pääruokana oli Kuuselan tilan ankkaa sekä Ahlströmin kyyhkystä ja jälkiruokana ilahdutti crème brûlée tyrnijäätelöllä. Illallisen aikana Porin vanhimman pienpanimon perustaja, Mika Tuhkanen, esitteli pienpanimotoimintaa ja kertoi myös porilaisen oluen historiasta. Tuhkanen on pienpanimoliiton hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. 

Toinen matkapäivä valkeni aurinkoisena, joskin ilmassa oli jo ripaus syksyn kirpeyttä. Herkullisen aamiaisen jälkeen toimittajat ja bloggaajat pääsivät tutustumaan thai-joogahierontaan. Joogan lisäksi maisteltiin Yrittipajan yrttiteetä ja Petri Koivisto esitteli yrityksensä toimintaa. Aamun aktiviteettien jälkeen matka jatkui kohti Merikarviaa, jossa päästiin maistelemaan meren antimia Kalaliike Eljas Sannan tiloissa.  Monipuolisessa lounaspöydässä oli niin savustettuja kuin kraavattuja herkkuja ja vierailun kruunasi tyrnimehusta valmistettu alkumalja. 

Merikarvialta matka jatkui Pohjois-Satakuntaan, Jämijärvelle. Siellä makumatkalaiset otti vastaan Kuuselan tilan isäntä – sekä tilan valkoiset ankat! Tilalla kasvatetaan ankkojen lisäksi kalkkunoita. Lintutilalta taas siirryttiin hieman suurempien eläinten pariin Kullaalle. Siellä vieraat pääsivät tutustumaan Tenhon tilan luomukarjaan.  

 

Matkan viimeinen kohde oli Ulvilassa sijaitsevan Palusjärven Las Palus -niminen uimaranta. Bussin kurvatessa parkkipaikalle, uimarannan grillin tulisilla hiilillä paistuivat jo Sata-Lihan jahtimakkarasta leikatut pihvit. Kaksipäiväinen makumatka huipentui siis perinteisiin porilaisiin! Porilaisten väliin sai valita täytteet oman maun mukaan: tarjolla oli perinteisten lisukkeiden lisäksi myös tuoreita kasviksia, juustoa ja majoneesia. Grilliherkun kyytipoikana nautittiin vielä yhden porilaispanimon, Moose On The Loosen oluita, joita esittelemään oli saapunut panimon perustaja Kalle Hirvikoski. 

Kotimatkalle toimittajat ja bloggaajat eivät lähteneet mukanaan ainoastaan makoisat muistot, vaan he saivat kotiinviemisiksi paikallisten yrittäjien tuotteista kootut, sikses parhaat lähiruokakassit!

Sikses parasta kiittää mukana olleita vieraita, sekä ennen kaikkea satakuntalaisia yrityksiä ja toimijoita onnistuneesta makumatkasta! 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

Kaikki kuvat: Essi Jokela

Lukemista hellepäiviin!

26.07.2018

Heinäkuun uutiskirjeemme on nyt täällä! Uutiskirjeen aiheina ovat muun muassa alueen pienpanimot ja tilapuodit sekä maatilamatkailu. Uutiskirjeen voit lukea täältä.

Kankaanpään kauppatori muuttuu kesätorstaisin vilkkaaksi kauppapaikaksi

23.07.2018

Ojalan puutarhan tuotteet ovat tuttuja Kankaanpään torin kävijöille jo useiden vuosikymmenten ajalta. Nakkilalainen Pirjo Ojala kertoo käyvänsä Kankaanpäässä viikoittain. Myös muut satakuntalaiset torit ovat hänelle tuttuja: Ojalan puutarhan tuotteita myydään Kankaanpää ohella esimerkiksi Harjavallassa.

- Minulla on pääosin vain torimyyntiä. Perunaa menee vähän ruokaloihin ja joskus aikoinaan olen myynyt myös tukkuihin. Viljelemme juureksia, perunaa, kasviksia ja kukkia avomaalla sekä kasvihuoneessa, Ojala listaa.

Vuosi on ollut monille viljelijöille hankala kuivuuden vuoksi, mutta Ojala on positiivinen. Kuivuuteen on sopeuduttu ja ainakin Ojalan puutarhalla on riittänyt hyvin myytävää.

Puutarhan tiloja hän kuvailee sopiviksi. Sellaisiksi, että itse saa myytyä omat tuotteet. Ojalalle on tärkeää, että asiakkaat saavat ostaa laadukkaita tuotteita suoraan tuottajalta.

- On ilo myydä hyviä tuotteita ja saada asiakkaat tyytyväisiksi. Siitä saa voimaa jatkoon, hän summaa.

 
Pirjo Ojala viljelee puutarhallaan juureksia, perunaa, kasviksia ja kukkia. Kankaanpään torilla hän on käynyt myymässä tuotteitaan jo vuosikymmenten ajan.

Kesät talvet viikoittain torilla tuotteitaan myyvä Merikarvialainen Kalaliike Eljas Santa Ky on saanut Kankaanpäästä paljon vakioasiakkaita. Mari Santa arvioi, että jopa puolet viikkoasiakkaista ovat vakioasiakkaita.

- Myymme täällä nyt kolmannessa sukupolvessa. Talvella Kankaanpään tori ei ole enää sellainen kauppapaikka kuin joskus ennen, mutta kesällä on todella vilkasta. Myymme tuotteitamme myös REKO-lähiruokarinkien kautta. Se on kiva lisä myyntiin ja tapahtuu illalla, jolloin päivällä ehtii tehdä muita asioita, Santa sanoo.

Kalastajat tuovat kalan, mutta kaikki jalostus, kuten fileeraus ja savustus, tehdään yrityksessä itse. Heillä ei ole käytössään sähkölaitteita, vaan kalat fileerataan käsin ja savustetaan perinteisellä puutiiliuunilla.

- Puutiiliuuni ja tuoreus ovat tavaramerkkimme, koska hinnalla emme pysty kilpailemaan, Mari Santa toteaa.

Villilohi, siika, ahven ja silakka kalastetaan Merikarvialta, omasta rannasta. Ainoastaan kirjolohi tulee muualta, mutta sekin vain noin 40 kilometrin päästä.

Lähiruoka on tärkeää Mari Santalle ja REKO-rinkien myötä se on tullut hänelle entistä tärkeämmäksi.

- Lähiruuasta maksaa mielellään vähän enemmän, kun tietää miten iso työ ruuan eteen tehdään.

 
Perinteinen puutiiliuuni ja tuoreus ovat Kalaliike Eljas Santa Ky:n tavaramerkkejä. Kuvassa yrityksessä työskentelevä Jaana Tommila palvelee juuri asiakasta.

Pomarkkulaisille Matti ja Sirpa Kauraojalle lähiruoka merkitsee paljon ja he ostavat sitä aina, jos mahdollista.

- Tomaatit tulevat Porista ja kurkut Honkajoelta. Hienoa, kun niitä löytyy kaupasta. Sämpylät, porkkanat ja perunat ostamme kaiken lähiruokana. Usein tulee ostettua merikarvialaista kalaa. Lihoissa suomalaisuus on tärkeintä, Kauraojat listaavat.

Pariskunta käy kesäisin lähes joka torstai Kankaanpään torilla. He käyvät usein myös Porin torilla ja kiertävät erilaisia tapahtumia.

Senni Valiola 
Satafood Kehittämisyhdistys ry  

Pori, kotimaisten pienpanimoiden pääkaupunki

17.07.2018

Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten Porissa valmistettiin olutta koko maan tarpeisiin. Porilaisten suureksi pettymykseksi oluttehdas suljettiin vuonna 2009 ja osa kaupungin identiteettiä oli kuolla tehtaan mukana. Oluen kannalta paremmat ajat olivat kuitenkin vielä edessäpäin. Nyt Porissa toimii useita hyvin menestyneitä pienpanimoita ja porilaisiin oluihin voi törmätä lähes kaikkialla Suomessa. Karhukaupunki tunnetaan taas kotimaisen oluen pääkaupunkina.

 
Mika Tuhkasen perustama Beer Hunter's perustettiin jo vuonna 1998.

Tämän vuoden keväällä tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun panimoravintola Beer Hunter’s avasi ovensa. Mufloni-tuoteperheestään tunnetuksi tullut Beer Hunter’s perustettiin pienpanimoiden ensimmäisen perustamisaallon aikana, vuonna 1998.

- Uusia panimoita perustettiin 1990-luvun puolivälistä eteenpäin paljon, ja 2000-luvun alussa Suomessa oli noin 50 pienpanimoluvan hankkinutta toimijaa. Olutta valmisti luvan saaneista nelisenkymmentä yritystä, Suomen pienpanimoliiton puheenjohtajanakin aiemmin tunnettu Mika Tuhkanen kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten vain kourallinen noista panimoista oli jäljellä. Aika ja asiakkaat eivät olleet pienpanimoille vielä kypsiä, mutta muutama vuosi sitten alkoi tapahtua. Pienpanimoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa, parhaana vuonna uusia panimoita perustettiin peräti 24 kappaletta. Se on Suomen kokoisessa maassa paljon.

Nyt pienpanimoita on reilu sata, mutta on syytä huomioida, että suuresta panimomäärästä huolimatta pienpanimoiden tuottaman oluen määrä jää vielä vähäiseksi. Suomessa valmistetaan vuosittain yli 400 miljoonaa litraa olutta. Pienpanimoiden osuus tuosta määrästä on reilut 5 prosenttia. Pienpanimoiden yli 20 miljoonasta olutlitrasta suurimman osan valmistaa neljä suurinta panimoa, ja muiden pienpanimoiden osuudeksi jää yhteensä vain noin 2 miljoonaa litraa.

- Voisi kuvitella, että viimeaikaiset trendit ja ihmisten kulutustottumukset näkyisivät selvemmin näissä luvuissa, mutta niin ei vielä ainakaan ole käynyt, Tuhkanen harmittelee. Hän kuitenkin myöntää, että suuret olutvalmistajat ovat joutuneet miettimään omaa tuotesuunnitteluaan uudesta näkökuomasta.

Beer Hunter’s valmistaa vuosittain 200 000 litraa olutta. Se on moneen muuhun pienpanimoon verrattuna paljon. Yrityksellä on ollut vuodesta 2014 asti panimo Porin Herralahdessa, mutta pieniä määriä olutta pannaan edelleen Porin keskustassa sijaitsevan ravintolan tiloissa. Nämä koe-erät myydään suoraan ravintolassa. Beer Hunter’s tunnetaan pitkän ikänsä ja menestystuotteidensa ansiosta ympäri Suomen, ja osin Beer Hunter’sin ansiosta Poria voidaan edelleen kutsua olutkaupungiksi. 


Ruosniemen panimon Antti Isomäki uskoo, että ihmiset haluavat ostaa yhä enemmän lähellä tuotettuja elintarvikkeita. 

Ruosniemen panimo taas on porilaisesta nimestään huolimatta saanut alkunsa pääkaupunkiseudulla: Juho-Matti Karpale totesi seitsemän vuotta sitten kaipaavansa uutta harrastusta ja alkoi pian valmistaa olutta kotonaan Espoon Leppävaarassa. Oluen paneminen säilyi aluksi harrastuksena, joskin tilapuutteen vuoksi toiminta siirtyi pääkaupunkiseudulta Poriin, jossa Karpaleen veljellä sattui olemaan remontoidussa navetassa tyhjää tilaa. Mukaan tuli myös opiskeluaikojen kaveriporukka.

Vanhat meijerilaitteet muuttuivat diplomi-insinöörien käsissä keittokalustoksi ja vuoden 2011 lopussa kaverukset perustivat osakeyhtiön.

- Kun saimme ensimmäiset tuotteet myyntiin ravintoloihin ja kauppoihin, homma muuttui vakavammaksi. Vuonna 2014 teimme ensimmäiset isommat investoinnit ja uusimme keittokaluston täysin, Ruosniemen panimon toimitusjohtaja Antti Isomäki kertoo.

Investointien myötä Karpale jäi pois päivätöistä. Vuonna 2015 Ruosniemen panimo hankki pullotuskoneen ja käymiskapasiteettia kasvatettiin entisestään. Alusta asti tavoitteena oli kasvaa valtakunnalliseksi toimijaksi ja vuosien työ tuotti tulosta. Vuonna 2017 Ruosniemen toiminta oli jo vakiintunut ja Insinööriä, Sihteeriä ja Koodaria on löytynyt sen jälkeen niin Keskon, S-ryhmän kuin Lidl-ketjun kauppojen hyllyistä.

- Tänä vuonna teimme brändiuudistuksen. Graafisen ilmeen lisäksi mietimme, mikä on brändimme ydin, Isomäki kertoo. Pulloihin tuli esimerkiksi etiketit kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Keväällä nimensä Ruosniemi Breweryksi muuttanut panimo vie tuotteitaan myös Suomen ulkopuolelle, Viroon ja Benelux-maihin. Vientiä halutaan kasvattaa, joskin myynnin kasvamiseksi tarvittaisiin Isomäen mukaan entistä suurempi valmistuskapasiteetti.

Alkoholilain muutoksesta Isomäellä on positiivinen näkymys: ennen panimovierailuille tulleet ihmiset eivät voineet ostaa tuotteita mukaan, mutta nyt se on mahdollista. Vaikka pienet panimot eivät kilpaile suurten yhtiöiden kanssa tuotantomäärissä, jokin muutos olutbisneksessä on havaittavissa.

- Isot tuottajat ovat huomanneet, että asiakkaat haluavat jotain uutta. Moni suuri olutyhtiö on tuonut markkinoille käsityöläisoluen oloisia juomia, Isomäki pohtii ja toteaa, että pienet toimijat kilpailevatkin juuri omaperäisyydellään.


Sekä Rocking Bears Brewersin logo että tuotteiden nimet ovat alunperin Kasper Toroskan ideoita.

Myös Rocking Bears Brewersin toimitusjohtaja ja oluenvalmistaja Kasper Toroska on tyytyväinen uudistukseen. Noin 10 minuutin ajomatkan päässä Porin keskustasta sijaitsevan panimon myymälässä käy päivän mittaan mukavasti asiakkaita. Porilaisten kaupunginosien mukaan nimetyt oluet ovat tulleet tutuiksi myös ympäri Suomen lyhyessä ajassa, sillä yritys on perustettu vuonna 2015 ja lupa oluenvalmistukseen saatu keväällä 2016.

- Joukkorahoitus mahdollisti suurella volyymilla aloittamisen. Ensimmäisen vuoden jälkeen oluidemme kysyntä oli kasvanut niin paljon, että meillä oli kolme vaihtoehtoa: joko lopettaisimme toiminnan, myisimme panimon tai jonkun tulisi siirtyä täyspäiväisesti oluen panemisen pariin, Toroska selittää.

Päätös oli selvä: Toroska jätti aiemmat ravintola-alan työnsä. Toiminta on muutoksen jälkeen kehittynyt paljon ja myös oluiden laatu parani täyspäiväisen olutpanijan myötä huomattavasti. Viime vuonna Rocking Bears Brewers valmisti 20 000 litraa olutta. Nyt käynnissä on toinen, ja Toroskan mukaan viimeinen joukkorahoituskampanja. Tavoitteena on kasvattaa toimintaa niin, että tuotanto kymmenkertaistetaan viidessä vuodessa.

Hurjan tavoitteen toteutuminen on mahdollista, sillä ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet.

- Käsityöläisyys on nousussa globaalisti, ja se koskee kaikkea muutakin kuin olutta, Toroska arvioi. Hänen mukaansa oluttehtaansa aikanaan menettäneet porilaiset ovat ottaneet paikalliset pienpanimot hyvin vastaan. 


Kalle Hirvikoski haluaa kehittää panimon toimintaa rauhassa. 

Samaa mieltä on porilaispanimoista nuorimman, Moose On The Loosen, omistaja Kalle Hirvikoski. Heidän tuotteitaan viedään tosin enemmän Porin ulkopuolelle kuin Poriin – Hirvosen mukaan kaikki porilaisetkaan eivät vielä tunne heitä.

- Pori ei näy brändissämme yhtä vahvasti kuin muilla täkäläisillä panimoilla, mutta olemme kyllä vahvasti porilainen toimija, Hirvikoski vakuuttaa.

Siinä missä Ruosniemen panimon kohdalla yrityksen nimi paljastaa kotipaikan ja Rocking Bearsilla taas itse tuotteet kertovat paikallisuudesta, Moose On The Loosen nimi tai tuotteet eivät paljasta, että panimo on Porista. Tuotteiden nimiä ovat esimerkiksi Shy, Wild ja Jail.

Moose On The Loose aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, ja lupa viranomaisilta oluen panemiseen tuli keväällä. Kalle Hirvikosken rinnalla panimon taloudesta ja laskutuksesta vastaa vaimo Minna Hirvikoski. Vaikka yritys on vielä nuori, se ei ole Suomen pienpanimoista uusin: Hirvikoskien jälkeen panimon on laittanut pystyyn 10 uutta yrittäjää.

Lähitulevaisuudessa Moose On The Loosen olutvalmistuksen kapasiteetti lähes kolminkertaistuu, kun pihalla odottavat uudet tankit on saatu asennettua. Kalle Hirvikoski jäi tänä kesänä pois päivätyöstään, mikä mahdollistaa oluen panemisen pitkäjänteisemmin. Tavoitteena on kehittää toimintaa pikkuhiljaa, kuten tähänkin asti. Liian suuria harppauksia ei edes yritetä ottaa.

- Meillä on ollut tähän asti lähinnä positiivisia ongelmia: varastomme ovat aina tyhjät. Kaikki mitä valmistamme, lähtee nopeasti eteenpäin, Hirvikoski naurahtaa.

Myös Hirvikosket perustivat uuden alkoholilain myötä myymälän panimonsa oheen.

- Suoramyynti tuli mahdollisesti uuden alkoholilain myötä. Myynti on sujunut hyvin ja muutkin kuin tutut ovat löytäneet myyntipisteemme, vaikka emme ole sitä isosti vielä mainostaneet. Esimerkiksi juhannuksena myynnissä näkyi selvä piikki, Hirvikoski iloitsee.

Pienpanimot ovat niin Hirvikosken kuin muidenkin panimoyrittäjien kokemuksen mukaan porilaisille ylpeydenaihe.  Porissa panimot tekevät myös yhteistyötä. Esimerkiksi Visit Porin kautta voi osallistua olutkierrokselle, jonka aikana vieraillaan kaikissa porilaispanimoissa.

Muutenkin yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on suosittua: Moose On The Loosen Wild-oluen marjaisa maku syntyy Kokemäellä Anttilan tilalla kasvatetuista karviaisista ja yhteistyössä eri panimoiden välillä tuotetut oluet eivät ole harvinaisuus. Mika Tuhkanen toteaakin, että yhteisöllisyys alan sisällä on kasvanut.

- Ennen muiden olutvalmistajien kanssa puhuttiin säästä, nyt keskustelemme eri valmistusmenetelmistä ja jaamme tietoa, Tuhkanen kertoo selvästi tyytyväisenä muutokseen. 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti 

Sivut: