Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Olemme mukana kesän tapahtumissa

28.03.2019

Tule tapaamaan meitä Okraan, SuomiAreenan ja Lauhan lähiruokafestareille!

Okra Oripäässä 3.-6.7.

SuomiAreena Porissa 15.-19.7.

Lauhan lähiruokafestivaali Huittisissa 23.-24.8.

Perunarieskat perunasuurimoista

26.03.2019

PERUNARIESKA

2,5 dl Helmi-perunasuurimoita
2,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
50 g voita sulatettuna
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl oreganoa tai timjamia

Lisää suurimot maitoon ja anna turvota 30 min. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja yhdistä kaikki aineet keskenään.

Taputtele jauhotetuin käsin kolme ohutta leipää uunipellille leivinpaperin päälle.

Pistele haarukalla reikiä leivän pintaan.

Paista 225 asteessa 10 min.

Tiesitkö, että kaikki Suomessa kaupoissa myytävä  perunajauho on valmistettu Kokemäellä. Satakunnassa on yli 200 tärkkelysperunanviljelijää ja perunasta valmistetaan maa­kunnassa perunajauhoa, peruna­rehua ja perunaproteiinia. Kokemäellä valmistetaan myös perunasuurimoista, jotka sopivat hyvin esimerkiksi perunarieskoihin.

Pohjoismainen ruokakilpailu EMBLA järjestetään jälleen tänä vuonna

15.03.2019

EMBLA-kilpailun tavoitteena on edistää upeaa pohjoismaista ruokakulttuuria ja sen arvostusta. Ilmoittautuminen kisaan on avautunut 1.3.2019.

Kansallisen tason ilmoittautuminen jatkuu koko maaliskuun EMBLAn verkkosivuilla.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen suomalainen kolmihenkinen tuomaristo nimeää jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Tämän vuoden palkinnot jaetaan Islannin Reykjavikissa Harpan konserttitalossa järjestettävässä palkintojuhlassa 1.6.  

Joka toinen vuosi järjestettävän EMBLA-ruokakilpailun palkinnot jaettiin ensimmäisen kerran  Kööpenhaminassa elokuussa 2017, jolloin mm. REKO:n Thomas Snellman ja kokki Michael Björklund nappasivat kaksi voittoa Suomeen.  Nyt meillä on taasen mahdollisuus koota yhdessä voimamme pohjoismaisen ruoan ja sen tekijöiden eteen ja nostaa esiin suomalaisia osaajia.

Lue lisää.

Klassikko: Wallenbergin pihvi

15.03.2019

KLASSIKKO: WALLENBERGIN PIHVIT

Aito ”Wallenbergare” tehdään vasikanjauhelihasta. Pihviä ei ruskisteta, vaan paistetaan kullanruskeaksi ja kuohkeaksi.

Ruotsalaisen reseptin alkuperästä on monta tarinaa, mutta tiettävästi se on peräisin keittäjätär Amalia Wallenbergiltä. Pihvien nimi ei siis suinkaan tule äveriäältä Wallenbergien teollisuussuvulta.

500 g hienoksi jauhettua vasikkaa
6 munankeltuaista
5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hienoksi jauhettua valkopippuria
korppujauhoja leivittämiseen
50–75 g voita paistamiseen

Sekoita jääkaappikylmät ainekset –vasikanliha, munankeltuaiset sekä kuohukerma– tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.

Mausta massa suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.Laita peitettynä jääkaapin kylmimpään paikkaan vähintään tunniksi. Mikäli taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää siihen ripaus korppujauhoja ja anna vetäytyä vielä hetki.

Ripottele korppujauhot leivinpaperille. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin parin sentin paksuisia, kämmentä pienempiä pihvejä. Laske pihvit varovasti (taikinan kuuluu olla melko löysää) korppujauhoseoksen päälle. Ripottele vielä korppujauhoja pihvien yläpinnalle. Sulata runsaasti voita pannussa. Nostele pihvit varovasti yksitellen ohuella paistinlastalla pannulle ja paista keskikuumalla pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Paistaessa voit lusikoida pannulta ruskistunutta voita pihvien päälle.

Tarjoile Wallenbergin pihvit klassiseen tapaan perunamuusin ja suolavedessä keitettyjen pakasteherneiden kera.

TIESITKÖ, ETTÄ

Suomen ainoa vasikanlihaan erikoistunut tuottajatila sijaitsee Satakunnassa. Suurissa ruokamaissa mieto ja vaalea vasikan liha on arvostettua herkkua, ja monen klassikkoruuan välttämätön raakaaine, mutta Suomessa sitä on vain harvoin tarjolla.

Suomi oli pääosassa maailman suurimmilla ruokamessuilla

28.02.2019

”Aus der wildnis” eli villistä luonnosta oli Suomen kumppanimaaslogan Berliinissä 18.-27.1.2019 järjestetyillä Grüne Woche –messuilla. Suomea messuilla oli edustamassa 80 matkailu- ja ruoka-alan yritystä. Satakunnasta mukana oli matkailutoimijoiden lisäksi kaksi elintarvikeyritystä, Finnish Plant ja NAMS.

Messuilla vieraili kaikkiaan 400 000 ihmistä. Suomen osaston pääjärjestäjä MTK toteutti messuosastolla kyselyn, jonka mukaan 81% vastanneista saksalaiskuluttajista piti Suomen osastoa erittäin hyvänä tai hyvänä. Yli 70% kertoi messuosaston lisänneen heidän mielenkiintoaan suomalaisia ruoka- ja juomatuotteisiin.

”Erittäin antoisa tapahtuma ja Suomi oli panostanut hienon osaston rakentamiseen paljon”, kertoo Finnish Plantin Tuuli Kotaja. ”Ruusunterälehtihillomme maistui saksalaiseen makuun hyvin ja messut olivat oiva paikka tukea ja markkinoida paikallisten jälleenmyyjiemme myyntiponnisteluja. Tuotettamme on myynnissä Galeria Kauphof tavarataloissa sekä Berliinissä että Frankfurtissa, ja näiden lisäksi parissa Saksan markkinoilla toimivassa verkkokaupassa.”, Tuuli jatkaa. Koska tuotetta löytyi jo myynnistä Saksasta, paikallinen media myös haastatteli heitä useaan otteeseen. Monet tuotteiden ostajat myös kertoivat itse tekevänsä ruusun terälehdistä hilloa.  ”Näille messuille todellakin kannatti mennä – kaikki mukaan varaamamme tuotteet myimme vuorokauden etuajassa loppuun”, Tuuli kertoo lopuksi iloisena.

Satakuntalainen NAMS oli messuilla maistattamassa uusia tomaattipohjaisia smoothie –tuotteitaan sekä luonnollisesti kypsänä poimittuja tomaattejaan. ”Yli 90% smoothieitamme maistaneista saksalaisista kuluttajista sanoi pitävänsä tuotteen mausta ja kysyivät mistä näitä saisi ostaa”, kertoo Sebastian Anttila NAMSilta. ”Tuotteitamme ei vielä valitettavasti ole Saksassa myynnissä, mutta koemarkkinointina uusille potentiaalisille asiakkaille messut olivat meille hyvä paikka ja saimme useita hyviä kontakteja niin Saksasta kuin Intiasta ja Norjasta.”, Sebastian jatkaa. ”Koska tomaattimarkkinoilla Suomessa kasvun mahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, niin mielestämme on tärkeää edelleenkin jatkaa uusien kontaktien ja markkinoiden etsimistä myös Suomen ulkopuolelta.”, Sebastian toteaa lopuksi.

Marko Jori
Pyhäjärvi-instituutti

 Kuvassa Sebastian Anttila maistattamassa NAMS:n tuotteita Grüne Woche –messuilla.

Sivut: