Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Lapset ja vanhukset syövät ilolla yhdessä

26.03.2018

”Luontoa käydä edellä!” kuuluu Siikaisten slogan, joka todellakin pitää paikkansa ruokailun suhteen. Kunnassa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan omaa tapaa tuottaa palveluita - säästösyistä, mutta onnistuneesti. Siikaisten yhtenäiskoulun oppilaat ovat ruokailleet jo yli kymmenen vuotta palvelukeskus Metsätähdessä. Ruokailussa ovat siis oppilaat ja vanhukset yhdessä. Pelkästään lasten näkeminen ilahduttaa vanhempaa väkeä.  Lounaan lisäksi lapset käyvät laulamassa ja esiintymässä palvelukeskuksen asukkaille.

Lähiruoka tuntuu olevan yksi tavoiteltavista asioista Siikaisissa, mutta ihan helppoa se ei ole. Raaka-aineissa pyritään kotimaisuuteen, mutta aina lähiruokaa ei pystytä tarjoamaan. Kunnan sijainti asettaa omat haasteet toimittajille.

- Ei ole kovin houkuttavaa ajaa 60 tai 40 kilometriä vain tuodakseen 30 kiloa perunaa, kunnan ruokapalvelun esimies Tanja Pitkänen kertoo. Hän itse asuu Porissa, mikä auttaa toki tuotteiden saamisessa keittiöön. Itse pitää olla innostunut uutuuksista ja uudistuksista, jotta pysyy vauhdissa mukana.

Paikallisuuteen pyritään, mutta se on haastavaa. Pienten määrien toimittaminen on usein kompastuksena. Kesäisin pyritään hankkimaan marjoja ja herneitä. Onneksi maitoa saa lähimeijeristä ja porilaiset Nams-tomaatit on koettu laadukkaiksi. Palvelukeskuksen pihassa pyörähtävät Kespron, Valion, Porin leivän ja Immosen autot. Pienempien määrien tuominen keittiölle on lähes mahdotonta.

- Yritämme varmistaa tuotteiden kotimaisuuden, mutta aina se ei ole mahdollista. Leivissäkin saattaa tulla yllätyksiä alkuperän suhteen, Pitkänen kertoo.

Palvelukeskus Metsätähti Siikaisissa on kunnan ainoa ruokapalveluita tuottava yksikkö. Se valmistaa noin 350 annosta päivässä. Mukaan lasketaan vanhainkodin, tukipalveluiden, päiväkodin ja koululaisten ruoat.

- Lasten lempiruokia ovat tonnikalapastavuoka, makaronilaatikko ja makkararuoat. Palautetta tulee heti, jos suosikki jää pois ruokalistalta, Pitkänen toteaa. Vanhemman väen suosikit ovat perinteisempiä: pinaattikeittoa, sosekeittoja ja silakkalaatikkoa (kylkisiivuilla). Toki uutuuksiakin kysellään. Mifua käytetään kasviskiusausten proteiinilisänä ja oli joku esittänyt toiveen nyhtökaurasta, Pitkänen jatkaa.

Hävikki pidetään Metsätähdessä aisoissa, sillä menekki tunnetaan melko hyvin. Toki taannoinen karjalanpaistipäivä yllätti positiivisesti. Lapsetkin söivät sitä todella hyvin. Erityistä kiitosta ruokailun sujumisesta saavat pienimmät oppilaat. Yläkoululaisia ei voi kuin kannustaa syömään, jotta jaksaisivat opiskella.

Unelmien ruokailussa pääpaino olisi kotimaisuudessa

- Lähiruoka ja puhtaus ovat todella hienoja asioita, joita olisi hienoa toteuttaa käytännössäkin, löydettäisiin vain jokin tapa saada lähiruokaa Siikaisiin. Suurimpana toiveena on, että riisin korvaajaksi nousisi uusi lähituote kuten kaura tai jokin muu täysjyvätuote, Pitkänen unelmoi. Innolla odotan myös syksyn Sikses parasta -hankkeen lähiruokapäivää kouluille, jotta siitä saisi uusia ideoita Metsätähden palveluiden kehittämiseen. Kasviproteiinipäivä oli todella hyvä ja innostava, kehuu Pitkänen.

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi

Kankaanpään kaupungin valmistuskeittiöt palvelevat kouluja, päiväkoteja ja toimintakeskuksia

26.03.2018

Kankaanpään kaupungilla on kolme valmistuskeittiötä keskustan alueen kouluissa, joista lähtee aterioita 21 kohteeseen. Kohteita ovat koulujen lisäksi päiväkodit ja toimintakeskukset, kuten vanhainkoti ja palvelutalot. Arkisin lounaita valmistetaan noin 2 400 annosta. Myös välipalat ja vanhainkodin kaikki ateriat kuuluvat ruokahuollon tehtäviin, Kankaanpään kaupungin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantila kertoo.

Koululaisten keskuudessa suosituimpia ovat erilaiset pastaruoat. Keitot kelpaavat nuorille huonosti. Seniorikansalaisten suosikkeja taasen ovat perunaruoat ja kalaruoat kuten silakkapihvit ja klimppisoppa. Ruokalistat siis hiukan vaihtelevat kohteesta riippuen, Aho-Mantila tarkentaa.

Kaupungilla on muutamien maakunnallisten ja paikallisten tuottajien ja yrittäjien kanssa toimitussopimuksia. Tahtotila paikallisen ja kotimaisen käyttöön on. Tosin hinta ja olemassa olevat sopimukset aiheuttavat rajoitteita. Kankaanpäässä iloittiin, kun vuoden vaihteessa katkolla olleeseen perunasopimukseen löytyi edelleen paikallinen toimittaja, tällä kertaa Jämijärveltä. Leipätoimitukset tulevat Porista ja Porin Tuoretukku toimittaa tuoreet kasvikset. Sopimustukun kautta on tietenkin mahdollista valita esimerkiksi Apetitin pakastevihanneksia. Syksyisin yksityisiltä ihmisiltä ostetaan marjoja ja omenoita.

Erityistilanteisiin, kuten erilaisiin teemapäiviin, voidaan hankkia sopimusten ulkopuolelta tuotteita. Näin tehtiin esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän juhlassa, jolloin käytettiin Jämin Rahtipalvilta tulleita lihoja.  Lihoissa ylipäätään pyritään kotimaisen käyttöön. Paikalliset tuottajat ja yrittäjät toimialasta riippumatta eivät oikeastaan tarjoa tuotteitaan julkisille keittiöille, heidän tuotevalikoimansa on sen verran suppea tai heidän tuotteensa eivät vastaa suurtalouskeittiön kysyntää.

Tiedot saatiin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantilalta.

Jaana Laurila
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ammattikeittiöt – Haluatteko lisätä luomutuotteiden käyttöä?

26.03.2018

Luomutuotteiden käyttö ja kysyntä lisääntyvät ammattikeittiöissä koko ajan. Käytetyimpiä raaka-aineita ovat viljatuotteet ja maito, mutta myös muissa tuoteryhmissä on valikoimaa.

Satakunnan luomuhanke ”Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan” suunnittelee maksutonta tiedotustilaisuutta koskien luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä. Toivoisimme teiltä vinkkejä, mistä asioista koette tarvitsevanne lisätietoa sekä milloin ja missä tilaisuus olisi hyvä järjestää. Tilaisuus on maksuton.

 Tarvitsetteko tietoa:

 • luomun mahdollisuuksista ammattikeittiöissä
 • luomusta osana vastuullisuutta
 • kuinka lisätä luomutuotteiden käyttöä
 • luomutuotteiden vastaanotosta ja varastoinnista
 • luomusta ruokalistasuunnittelussa
 • kuinka kertoa luomuraaka-aineiden käytöstä ruokalistalla
 • luomun hankinnasta
 • Portaat luomusta -ohjelmasta
 • jostakin muusta aiheesta?

Toivomme teiltä vapaamuotoisia vastauksia kiinnostuksestanne ja aiheista 8.4.2018 mennessä sähköpostiin jaana.laurila@satafood.net. Lisätietoja luomuhankkeesta http://uuttakasvualuomusta.fi/

Avoinna Sikses paras kesätyö!

16.03.2018

Satakunnasta - Sikses parasta on Pyhäjärvi-instituutin hallinnoima tiedonvälityshanke, joka toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä. Hankkeen tavoitteena on viestinnän ja tiedonvälityksen keinoin edistää paikallisten tuotteiden näkyvyyttä ja vahvistaa alan toimijoiden verkostoitumista.

Pyhäjärvi-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjä-organisaatiot Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Haemme hankkeeseen viestintätaitoista kesätyöntekijää ajalle 1.6.–31.8.2018. Työ sisältää Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen sisäisiä ja ulkoisia viestintätehtäviä, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestelyä ja käytännön toteutusta, some-viestintää sekä kuvin että videoin ja muita mahdollisia erikseen sovittuja tehtäviä. 

Hakijalta odotamme:

 • Iloista ja reipasta asennetta
 • Hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja
 • Taitoa ja kiinnostusta valokuvausta sekä videokuvausta kohtaan
 • Sujuvaa kirjallista ilmaisua
 • Intohimoa hyvää ruokaa kohtaan
 • Organisointikykyä
 • Oman auton käyttömahdollisuutta
 • Tarvittaessa mahdollisuutta viikonloppu- ja iltatöihin

Eduksi katsomme:

 • Satakunnan elintarviketoimialan tuntemista
 • Some-kanavien tuntemista ja hallintaa
 • Hygieniaosaamistodistuksen

Tehtävä on määräaikainen 1.6.–31.8.2018. Tarkemmat aloitus- ja lopetusajankohdat neuvoteltavissa. Työn toimipisteenä toimii Pyhäjärvi-instituutti Eurassa. Hakemukset ja ansioluettelon pyydämme lähettämään 6.4.2018 klo 15:00 mennessä: heidi.tattinen@pji.fi. Lisätietoja antaa: Heidi Tattinen p. 044 034 4066.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9519432?searchPhrase=9519432&&&announced=0&leasing=0&&&&english=false&sort=1 

            

 

Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti – Ajankohtaista ruoka-alalta koulutuskiertue

05.03.2018

Maa- ja kotitalousnaiset, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kuluttajaliitto, Ruokatieto Yhdistys ry sekä maakunnalliset toimijat järjestävät valtakunnallisen koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on tukea maatiloja tuotteiden jatkojalostamisessa ja myynnissä. Lisäksi perehdytään keskeisiin elintarvikkeiden markkinointiin ja myyntiin liittyviin kysymyksiin kuluttajansuojalain näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään 22.3.2018 Huittisten kaupungintalolla. 

OHJELMA

11.45 TERVETULOA - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija Leena Ylikännö
12.00 MAATILAN TUOTTEIDEN JALOSTAMINEN JA MYYNTI - Viljeletkö viljaa, salaatteja, yrttejä tai muita vihanneksia? Vai tuotatko jotain muuta raaka-ainetta? Haluaisitko jatkojalostaa maatilasi tuotteita ja myydä niitä suoraan tilaltasi, torilla tai Reko-lähiruokarenkaassa. Näistä asioista keskustelemme Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti -tilaisuuksissa. Asiantuntijoina ylitarkastajat Kaisa Kukkonen ja Pirjo Korpela Evirasta.
13.30 KAHVI
14.00 ALKUPERÄMERKIT ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA - hankevastaava Eeva Heikkilä, Ruokatieto Yhdistys ry
14.40 KULUTTAJANSUOJAN PERUSPERIAATTEET - Kuluttajaliiton digitaalinen tietopaketti
15.25 MUUTA AJANKOHTAISTA JUURI NYT - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija
16.00 TILAISUUS PÄÄTTYY

Tilaisuudet on tarkoitettu maatilojen ja muiden yritysten edustajille, valvontaviranomaisille, yritysasiantuntijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuuksissa asiantuntijat kertovat aihealueesta ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Ilmoittautumiset: leena.ylikanno@maajakotitalousnaiset.fi 

Katso lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan! 

Helmikuun uutiskirje on ilmestynyt

28.02.2018

Helmikuun uutiskirjeemme on ilmestynyt. Pääset lukemaan sen täältä.

Mukavia lukuhetkiä!

Sivut: