Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Marjoja ja majoitusta

12.07.2018

Sikses parasta -uutiskirjeiden teemoina ovat kesän aikana olleet muun muassa tilapuodit ja maatilamatkailu Satakunnassa. Anttilan tilalta löytyy molemmat: marjatilan puodissa myydään kesän aikana niin tuoreita marjoja kuin hilloja ja mehuja. Lisäksi Kokemäellä sijaitsevalla tilalla toimii 29 vuodepaikan hostelli.

Anttilan tilan toiminta jakautuu tilan isännän, Juho Anttilan mukaan kolmeen eri osa-alueeseen. Tärkein niistä on marjanviljely. Aikoinaan erityisesti hernetilana tunnettu Anttilan tila keskittyy nykyään marjoihin, kuten karviaisiin ja vadelmiin. Marjojen viljelyn lisäksi tilalla tuotetaan erilaisia marjajalosteita. Tilan limonadeja myydään tilapuodin ohella ympäri maakuntaa, Porin suuria marketteja myöten. Kokemäellä valmistetaan myös erilaisia mehuja, hilloja ja kuohujuomia.


Anttilan marjatilalla valmistetaan esimerkiksi erilaisia limonadeja ja kuohujuomia.

Vaikka marjojen sesonki kestää vain muutamien kesäkuukausien ajan, toiminta tilalla ei lopu syksyyn. Anttilan tilalla valmistetaan myös omenamehua ja asiakkaita palvelee mehustamo, johon omenat voi vain jättää. Valmiiksi pullotetut mehut saa noutaa myöhemmin.

- Vastaavaa palvelua ei juuri ole tarjolla muualla, Juho Anttila kehuu. Parhaimmillaan omenamehua on hänen mukaansa tehty kolmessa vuorossa, niin suuri kysyntä mehustamon palveluilla on.

Joulua edeltävänä aikana tilalla tehdään glögiä ja tauko marjatilan toiminnassa on vasta kevättalvella. Tuona aikana Juho Anttila tekee koulutustaan vastaavia insinöörin töitä. Hän kutsuukin itseään leikkisästi ”valemaanviljelijäksi”, viitaten juuri toiseen ammattiinsa. Marjat eivät myöskään ole Suomessa se perinteisin viljelykasvi, etenkään kun päämarjana ei ole mansikka.

- Mansikkaa viljellään niin paljon ja niin monessa paikassa, että olemme halunneet erottua siitä massasta. Suurten mansikkatilojen kanssa on vaikeaa lähteä kilpailemaan, Anttila toteaa.


Juho Anttila on isännöinyt kotitilaansa vuodesta 2012.

Kolmas ja viimeinen, muttei missään nimessä vähäisin Anttilan tilan toimintamuodoista on maatilamatkailu: vuonna 1790 rakennetun päärakennuksen ja piharakennusten 29 vuodepaikkaa ovat kesäkaudella usein täynnä. Hostelli on suosittu niin ulkomaalaisten turistien kuin kotimaan matkailijoiden keskuudessa, ja erityisesti kesän tapahtumat ympäri maakuntaa ruuhkauttavat hostellin. Anttilan tilan majoituspalvelut kilpailevat muiden alueen toimijoiden kanssa erityisesti kodinomaisuudella. Päärakennuksessa on suuri keittiö, jossa vieraiden on helppo laittaa itse ruokaa isollekin joukolle.

- Lisäksi meillä pääsee saunaan kun itse tahtoo, Anttila kertoo. Pihamaalla on myös aito savusauna, joka houkuttelee monia asiakkaita.

Monipuolinen toiminta on Juho Anttilan mukaan nykyajan maatilan elinehto, etenkin kun puhutaan pienemmistä tiloista.

- Me olemme malliesimerkki siitä, miten toimintaa pitää kehittää ja laajentaa tarpeen mukaan. Hostellitoiminta on ollut hyvä lisäys juuri meille, Anttila kiteyttää.


Hostellin keittiössä vieraita valvoo täytetty biisoni. 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti 

Ruokaa läheltä

11.07.2018

Viikarin aitta on tuttu tilapuoti monille nakkilalaisille. Kokemäenjoen varrella sijaitsevalla Viikarin tilalla viljellään muun muassa perunaa, paprikaa ja erilaisia sipuleita. Viikarin aitta avaa ovensa perinteisesti juhannuksen tienoilla ja tilan tuotteita myydään aina muutaman viikon ajan. Sikses parasta vieraili tilapuodissa heinäkuun alussa ja asiakkaita tuntui riittävän tasaisena virtana.

- Marketit ovat luonnollisesti se tärkein ostospaikka, mutta kesällä meillä on vakiasiakkaita, jotka haluavat hakea kasvikset suoraan meiltä, tilan isäntä Pasi Eskolin kertoo.

Vaikka tilapuoti onkin talon isännän mukaan ”imagomarkkinointia”, asiakkaita saapuu pihamaalle tasaista tahtia ja kauppa käy.

Tätä juttua kirjoitettaessa Viikarin aitta on jo sulkenut ovensa, mutta Viikarin tilan tuotteita saa edelleen lähialueen kaupoista. Viljelypinta-alaa tilalla on sata hehtaaria, josta suurin osa käytetään viljan viljelyyn. Osa maasta on tietenkin varattu perunalle ja muille kesän herkuille.

Viikarin tilalla on pitkä historia, joka yltää aina keskiajalle asti. Tuolloin alueella oli kuusi kantatilaa, joista vain yksi, eli Viikarin tila jäi jäljelle.

- Meidän sukumme on ollut tässä vuodesta 1983 ja tilalle on onneksi jatkaja, Eskolin tuumaa ja viittaa jatkajalla tyttäreensä Essiin.

Puodissa hääräilevä Hannele Salonen juttelee asiakkaiden kanssa ja punnitsee tuotteet heille. Salosen mukaan puoti on tärkeä juuri läheltä tuleville asiakkaille, jotka ovat tottuneet käymään heillä. Puodissa on myynnissä kasvisten lisäksi kahvia ja leivonnaisia.

- Meillä oli alkukesästä pihassa muutama lammas, mutta nämä kesäkaverit tuppasivat karkailemaan, joten ne siirrettiin muualle, Salonen naurahtaa.

Pasi Eskolin tarjoaa tilallaan myös majoituspalveluita ja vuokraa veneitä. Kokemäenjoen rannassa sijaitseva kalastajamaja ja sauna ovat kenen tahansa vuokrattavissa ja matkailijoita käykin tasaisesti.

Eskolinin mukaan maatilan toiminta on nykyään haastavampaa kuin ennen ja etenkin pienillä toimijoilla on vaikeuksia pysy muutoksen tuulissa mukana. Viikarissa tilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja perinteitä huokuva Viikarin aitta ilahduttaa vierailijaansa sekä tuotteidensa että miljöönsä ansiosta. 

 
Viikarin tilan isäntä, Pasi Eskolin, viljelee muun muassa perunaa ja paprikaa. Tuotteita löytyy kesällä Viikarin aitasta sekä lähialueen kaupoista.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti 

Kesäkuun uutiskirje on nyt täällä!

27.06.2018

Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen kesäkuukausien teemana ovat torit, REKO-lähiruokarenkaat, tilapuodit ja maatilamatkailu Satakunnassa. Kesäkuun uutiskirjeessä kurkistetaan Ali-Ketolan matkailumaatilan toimintaan ja vieraillaan Porin ja Säkylän toreilla. Mukana on myös muuta ajankohtaista tietoa esimerkiksi kesän tapahtumista.

Pääset lukemaan uutiskirjeen täältä. Mukavia lukuhetkiä!

Lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle

26.06.2018

Reko-lähiruokaringeissä myydään lähellä tuotettuja tuotteita. Huittisten Rekon ylläpitäjä Aino Tammi kertoo esimerkiksi jauhoja olevan myynnissä ympäri vuoden.

– Nyt kesällä ja syksyllä on tarjolla marjoja, sieniä, tuoreita vihanneksia, kesäkukkia ja taimia. Välillä mukana on myös jätskin- ja makeisten tuottajia. Talvella menee paljon leivonnaisia, juustoja, lihaa, munia, juureksia ja mitä keneltäkin löytyy. Kutunjuusto on tuote, joka menee aina kuin kuumille kiville, Tammi luettelee.


Huittisten torilla Tapanilan kanalan kananmunat tekivät hyvin kauppansa. Kuvassa Virpi Tapanila (vas.) ojentaa kennoa Huittisten REKO:n ylläpitäjälle Aino Tammelle.

Vihannestuottajia, muitakin kuin perunan, saisi Tammen mukaan olla enemmän ja niille riittäisi kysyntää.

Juhlapyhät saavat ihmiset liikkeelle ja silloin Reko-lähiruokaringeissä pidetään yleensä ylimääräinen jako. Syksyisin on välillä pidennettyjä jakoja. Rekon perusperiaatteisiin kuuluvat mahdollisimman eettisesti ja lähellä tuotetut tuotteet, jotka päätyvät suoraan tuottajalta kuluttajalle. Ympäri Satakuntaa toimii useita Reko-ruokarinkejä. Ainakin Raumalla, Porissa, Huittisissa, Kokemäellä, Harjavallassa, Eurassa, Eurajoella, Ulvilassa ja Merikarvialla toimivat omat ringit.

Reko Huittisten ylläpitäjä Aino Tammi toivoo uusien myyjien olevan etukäteen yhteydessä ylläpitoon, sillä ylläpidossa halutaan varmistaa tuottajien luotettavuus.

–Yleensä luotamme siihen, että tuottajat ovat hoitaneet lupa-asiat kuntoon, mutta esimerkiksi luomussa vaadimme viranomaisen hyväksymän luomutunnuksen. Leivonnassa toivomme käytettävän mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Reko-jaoissa käy kyllä muitakin kuin paikallisia myyjiä, mutta he kaikki ovat suunnilleen 80 kilometrin säteeltä. Paikallisuus menee aina etusijalle, kun puhutaan lähiruuasta ja jokaisella kerralla Reko yrittää saada paikalle mahdollisimman erilaisia tuottajia. Vakituisia tuottajia ringillä on noin 10-15 kappaletta.

–Huittisten Reko toimii neljättä vuotta ja uskon, että toiminta etenee. Ylläpito on yrittänyt pysyä rentona ja joustavana, mutta jos asiakas on jättänyt toistuvasti tilaamansa tuotteet hakematta, niin sitten olemme puuttuneet asiaan, Tammi kertoo.

Reko-ringeissä on kuitenkin oma vakiintunut asiakaskuntansa, mikä takaa toiminnan jatkuvuuden.

 

Senni Valiola 
Satafood Kehittämisyhdistys ry  

Kanoottivuokraamosta täyden palvelun matkailuyritykseksi

25.06.2018

Kokemäellä, Satakunnan sydämessä sijaitsevalla Ali-Ketolan Tilalla, eletään maatilamatkailun kuuminta sesonkia. Syntymäpäivät, häät ja muut perhejuhlat täyttävät erityisesti Kivikievarin varauskalenterin. Kanoottivuokrauksesta alkunsa saanut matkailuyritys odottaa tänä kesänä vieraita jopa Kiinasta asti.

Ali-Ketolan Tilan yritystoiminta alkoi 1990-luvulla järjestetyistä kanoottiretkistä.

- Melojat alkoivat tiedustella ruoka- ja saunamahdollisuutta, Ali-Ketolan tilan emäntä Sirpa Ala-Ketola taustoittaa.

Kysyntään vastattiin tarjonnalla ja pian toiminta laajeni myös majoitustoimintaan. Matkailusta tuli Sirpa Ala-Ketolan päätoiminen työ vuonna 2003, minkä jälkeen tilan palvelut on ovat kehittyneet entisestään: nykyään Ali-Ketolan Tila järjestää majoituksen ja kanoottiretkien lisäksi juhlia, yritysten työhyvinvointipäiviä sekä leirikouluja.

Vuonna 2014 vanhaan, 1800-luvulla rakennettuun navettaan, rakennettiin juhlatila, johon mahtuu kerralla jopa 80 vierasta. Kivikievariksi nimetyn tilan yläkerrassa tarjolla on myös hotellitason majoitusta. Vielä 1990-luvulla navettarakennusta asuttivat siat.

- Täällä on monet aamut, illat ja jopa yöt vietetty sikojen kanssa, Ala-Ketola muistelee navetan historiaa.

Sikoja navetassa ei ole ollut 1990-luvun jälkeen, vaan tila toimi varastona koko 2000-luvun alun. Navetan remontti oli Ali-Ketolan Tilalle suuri investointi, mutta samalla se oli luonteva ratkaisu.

- Tilaanhan olisi voinut rakennuttaa vaikka konehallin, tai jotain aivan muuta, mutta meillä ei ollut sellaiseen tarvetta. Juhlatila täydensi olemassa olevia palveluitamme hyvin, Ala-Ketola selventää.

Tilalla ollaan tyytyväisiä uudistusten tuomaan kasvuun, mutta majoitusvieraita kaivattaisiin lisää. Toisaalta kesän juhlat pitävät tilan omistajat kiireisenä ja myös jotain uutta on luvassa: Kiina-matkailuhankkeen myötä tilalla vierailee ensimmäinen kiinalaisryhmä jo mahdollisesti tämän kesän heinäkuussa.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa sen sijaan sujuu hyvin. Monet yhteistyökumppanuuksista ovat syntyneet tarpeen mukaan. Esimerkiksi leirikoululaiset pääsevät halutessaan tutustumaan vaikkapa porotilaan ja kokeilemaan takomista paikallisen sepän opastamana. Yritysten työhyvinvointipäivillä taas nautitaan hieronnasta ja saunahoidoista, sekä kokeillaan kirkkovenesoutua. Tilalla vierailee asiakkaiden toiveiden mukaan myös alpakoita, jotka saapuvat Kokemäelle Ahlaisista asti. Ali-Ketolan Tilalla siis hyödynnetään paikallista osaamista hyvin monipuolisesti.

Uutuutena Ali-Ketolan monipuolisessa tarjonnassa ovat liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät palvelut. Hyvinvointiyhteistyö syntyi melkein vahingossa, kun Ali-Ketolan verkkosivuja uudistettiin uuden yhteistyökumppanin, PAWA Trainingin, kanssa. Verkkosivujen ilmeestä vastanneet henkilöt järjestävät nyt esimerkiksi hyvinvointiluentoja, jotka sopivat esimerkiksi yritysvieraille. Lisäksi maanantaisin Kivikievarin takana olevassa kesäpaviljongissa hikoillaan ilmaisella ryhmäliikuntatunnilla. Tunnit jatkuvat heinäkuun loppuun asti.

Ali-Kotilan tila on tunnettu monipuolisten palveluiden lisäksi herkullisesta ruuasta, jossa suositaan lähituotteita. Esimerkiksi lihat ja perunat saadaan ruokapöytään läheltä. Omaa ruuantuotantoa tilalla ei ole, vaan pellot on vuokrattu yhteistyökumppanille, joka viljelee rehuviljaa karjatilansa tarpeisiin. Ali-Ketolan Tila on mainio esimerkki siitä, kuinka yhteistyön voimin maatilamatkailusta saadaan elämyksellistä, monipuolista ja juuri asiakkaan tarpeisiin räätälöityä. On myös upeaa, että kanoottivuokraamosta voi kasvaa täyden palvelun matkailuyritys, joka ilahduttaa vieraitaan vauvasta vaariin.

 

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti 

Torilla tavataan!

25.06.2018

On juhannusviikon torstai. Tunnelma Säkylän torilla on kuin suurimmilla markkinoilla konsanaan ja torin läheisyydestä on lähes mahdotonta löytää parkkipaikkaa. Voisi melkein kuvitella, että kyseessä on kesän ainut toripäivä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tori täyttyy myyjistä ja ostajista joka viikko. Tarjolla on kaikki kesän herkut ja paljon enemmän: torille tullaan ostosten ohella tapaamaan tuttuja ja nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Torivalvoja Petri Rytsölän mukaan Säkylän torilla on ollut vilkasta joka viikko aina helatorstaista asti. Hyvät säät ja aina täydet myyntipaikat ovat taanneet vilkkaan alkukesän.

- Säkylän torilla on todella hyvä maine ja myyjät tietävät, että jos myyntipaikan haluaa, pitää olla ajoissa liikkeellä, Rytsölä kertoo.

Asiakkaita riittää Rytsölän mukaan niin läheltä kuin kaukaa, aina Liedosta ja Luvialta saakka. Monen mielestä Säkylän tori päihittää esimerkiksi Turun torin heittämällä. Kesällä yksi suurimmista asiakasryhmistä ovat Pyhäjärven rantojen mökkeilijät, jotka saapuvat torille uskollisesti vuosi toisensa jälkeen. 

    

Irja Ohvo (vasemmalla), Marjo-Riitta Keveri ja Teija Ohvo käyvät Säkylän torilla aina kun mahdollista. Pirkko Helkiö (oikean puoleinen kuva) pitää huolen siitä, että torikävijöille riittää kahvia ja lettuja. 

Tammelassa mökillä kesäänsä viettävät Marjo-Riitta Keveri ja Teija Ohvo ovat tulleet torille äitinsä Irja Ohvon kanssa.

- Täällä näkee ihmisiä, joita ei muuten enää näkisi, naiset kertovat ja kehuvat torilla vallitsevaa yhteisöllisyyden tuntua. Tärkein torin myyntipisteistä heille on kahvila, josta saa muurinpohjalettuja.

- Syömme joka kerta torilla vieraillessamme letut, naiset naurahtavat. Lettujen lisäksi mukaan on tarttunut savumuikkuja ja perinteisiä vihanneksia. Uudet perunat ovat kaikkien mielestä se kesän paras juttu.

Säkylän torilla lettuja ovat myyneet jo neljän vuoden ajan Pirkko ja Teuvo Helkiö. Pirkko Helkiö kehuu torilla käyviä asiakkaita, jotka ovat ottaneet heidät lämmöllä vastaan.

- Säkylän tori on aivan ihana, ja asiakkaat ovat koko jutun suola, Helkiö hehkuttaa.

Siinä missä Säkylässä torin suosio on kasvanut vuosikymmenestä toiseen, Porin torilla tunnelma on odottava. Juhannusviikon alussa torilla on vielä melko hiljaista, mutta torikauppiaat povaavat loppuviikosta kiireistä. Tori on auki lähes joka päivä ja vakiasiakkaat ovat uskollisia, mutta etenkin nuoria asiakkaita kaivattaisiin lisää. Kukkia Porin torilla myyvä Satu Äijälä tosin kehuu, etten etenkin yrttimyynti on houkutellut myös nuoria torille.

   

Satu Äijälä myy kukkia Porin torilla ja toivoo, että yhä useampi löytäisi torin antimet. Keskimmäisess kuvassa Sari Routa.

Roudan yrttipuutarhan omistaja Sari Routa on huomannut, että torikävijöissä on tapahtunut sukupolvenvaihdos: ne jotka kävivät torilla lapsena omien vanhempiensa kanssa, tulevat nyt omine perheineen toriostoksille.

- Monissa perheissä vaalitaan selvästi perinteitä, Routa sanoo.

Myös Kirsi Jansson kokee, että erityisesti nuoret perheet ovat löytäneet torin. Aallon tila on myynyt tuotteitaan Porin torilla jo 80 vuoden ajan, joten vertailukohtia löytyy eri vuosikymmeniltä.

- Aurinkoinen toukokuu piristi torikauppaa kummasti. Mielestäni on myös hyvä, että tori on auki päivittäin, sillä ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että torille pääsee kuin kauppaan, Jansson toteaa.

 

Kirsi Jansson esitteli Aallon puutarhan tomaatteja torin asiakkaille. Oikeanpuoleisessa kuvassa Porin torin kirpputoripöydän löytöjä.

Vaikka Säkylän ja Porin toreissa on paljon eroja, myös yhtäläisyyksiä löytyy. Molemmilla toreilla on oma vakioasiakaskuntansa ja niin myyjät kuin torivalvojat tuntevat monet asiakkaista hyvin. Torilla vaihdetaan kuulumiset ja etenkin talven jälkeen torikauppiaat otetaan vastaan lämpimästi.

- Moni asiakas toteaa meidät ensimmäistä kertaa nähdessään, että ”kiva kun tulitte, nyt alkoi kesä”, Porin torilla perunaa ja mansikkaa myyvä Timo Salminen kertoo hymyillen.

 

Ruohosen kalaliike myy tuotteitaan Porin torilla ympäri vuoden, kuvassa Satu Ruohonen. Timo Salminen taas saapuu Porin torille kesän alussa.

Katso video Porin torilta tästä.

Tytti Wallenius
Pyhäjärvi-instituutti

 

Sivut: