SIKSES PARASTA
  • Hanke-esittely
  • Ajankohtaista
  • Videoita ja ideoita
  • Yhteystiedot
  • Materiaalipankki

Ruokavinkki: nuotiomuffinssit

28.10.2021

Satakunnassa vietetään syyslomia näin lokakuun lopussa. Satakunta on täynnä upeita luontokohteita, joissa usein on toimivia laavuja. Retkieväiden tasoa voi helposti nostattaa pienellä hifistelyllä. Nuotiomuffinssit onnistuvat helposti kokemattomaltakin ruoanlaittajalta.

Sekoita kotona uudelleen suljettavaan pussiin valmiiksi seuraavat aineet:
2 dl vehnäjauhoja
2/3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta

Pakkaa mukaasi retkelle lisäksi 1 muna, ¾ dl öljyä ja 1 dl jogurttia sekä tietysti makua antamaan marjoja tai suklaata noin 1 dl. Paistamista varten tarvitset foliovuokia.

Kun tulet on tehty ja lämpö laavulla tuntuu sopivalta, lisää pussiin kananmuna, öljy ja jogurtti. Sekoita kaikki aineet pussissa hyvin sekaisin. Voit tehdä puukolla viillon pussin kulmaan tai avata pussin suuta ja jakaa taikinan foliovuokiin. Lisää vuokiin vielä makua antavat raaka-aineet, esimerkiksi marjat tai suklaa. Kypsennä nuotioritilällä miedolla lämmöllä. Retkellähän ei ole kiire, joten annan tuotosten paistua rauhassa kypsiksi.

Satakunnan kouluissa vietetään Satakunta lautasella -päivää 13.10.2021

07.10.2021

Keskiviikkona 13.10. Satakunnan kunnissa ja kouluissa vietetään kolmatta kertaa lähiruokapäivää – joka on saanut uuden nimen ja on nyt Satakunta lautasella -päivä. Lähes kaikki Satakunnan kunnat ovat mukana päivän toteutuksessa. Koulujen lisäksi osalla paikkakunnista päivään osallistuvat myös päiväkodit ja vanhushuollot. Monissa kunnissa lähiraaka-aineet ovat jo ainakin osittain vakituisesti ruokalistoilla, mutta päivän avulla aihe tehdään näkyväksi ja siihen panostetaan erityisesti.

Esimerkiksi Huittisten kaupungille edellisiltä vuosilta saadut kokemukset ovat olleet niin mieluisia, että oli luonnollista lähteä päivään mukaan myös tänä vuonna.

− Tarjolla on puuroa ja mansikkakiisseliä, leikkelettä, sämpylää sekä tuoreita kurkkuviipaleita. Kaikki raaka-aineet tulevat Satakunnasta, suurin osa jopa Huittisten lähituottajilta, kertoo kaupungin ravitsemistyönjohtaja Nina Kärki.

Lähiruokapäivänä korostetaan kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden, monipuolisten ja laadukkaiden raaka-aineiden arvostusta. Tavoitteena on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät jatkossa yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita. Lapsille ja nuorille on tärkeää tuoda esiin ruoan alkuperä. Lähiruokapäivä on oiva teemapäivä asiasta viestimiseen.

Päivän järjestävät Satakunnan kuntien ruokapalvelut ja Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke. Olemme haastaneet myös koulujen rehtorit ja opettajat mukaan toteuttamaan lähiruokapäivää opetuksellisesta näkökulmasta vinkkaamalla materiaaleja ja aineistoja käytettäväksi lähiruokapäivässä. Materiaalit löytyvät tältä sivustolta.

  • <
  • 1
  • 2
  • >

Uutisarkisto

  • 2022
  • 2021
    • Joulukuu
    • Marraskuu
    • Lokakuu
    • Syyskuu
    • Elokuu
    • Heinäkuu
    • Kesäkuu
    • Toukokuu
    • Huhtikuu
    • Maaliskuu
    • Helmikuu
    • Tammikuu
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013