Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Karistanpullia ja tsatsikia

25.03.2021

Sikses parasta #throwback

Lasten suosikki: KARITSANPULLIA JA TSATSIKIA

Satakuntalaisesta karitsasta ja raikkaasta kurkusta syntyy helppo ja terveellinen välimerellinen ruoka, joka maistuu lapsillekin. Kaneli antaa tutuille lihapullille uutta makua. Kurkusta ja jogurtista syntyy helppo kastike, joka kruunaa herkun.

Karitsapullat

500 g jauhettua karitsaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1tl sitruunamehua
1 rkl ypsiöljyä
1 tl kanelia
1 rkl oreganoa
1 tl suolaa

Sekoita kaikki lihapullataikinan ainekset keskenään. Anna taikinan vetäytyä hetki. Paista koepala ja lisää tarvittaessa maustetita. Tee taikinasta reilun kokoisia pyöryköittä. Pyörittäminen on helppoa, kun kostutat kädet kylmällä vedellä. Paista pullat paistinpannussa öljyssä noin 10 min tai uunissa 200 asteessa noin 20m min.

Tsatsiki
2 dl kreikkalaista jogurttia
n. 15 cm kurkkua
ripaus suolaa
mustapippuria
(valkosipulia)

Raasta kurkku karkealla terällä. Purista massasta ylimääräinen vesi pois. Lisää kurkku sekä mausteet jogurttiin. Sekoita. Anna maustua.

Tarjoile lihapullat tsatsikin kanssa. Lisukkeena voit tarjoilla esimerkiksi lohkoperunoita.

”Tiesitkö, että kaikki kotimainen lampaanliha on nuorta karitsaa, joka on mureaa ja miedon makuista. Pääsiäissesongin ulkopuolella kotimaista karitsaa saa parhaiten lähikaupoista, lihaliikkeistä tai suoraan tuottajalta.”

Vastuullisuus luontevaksi osaksi liiketoimintaa

25.03.2021

Viime vuosina keskiöön on noussut vastuullisuus. Elinkeinoelämässä vastuullisuus tarkoittaa, että yritys huomioi toimintansa taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. Edellä mainitut vastuullisuuden näkökulmat näkyvät entistä ponnekkaammin erikokoisten yritysten strategioissa ja myös asiakkaat vaativat vastuullisuutta.

Ruokaketjun vastuullisuus voidaan tiivistää seitsemään eri ulottuvuuteen:

  • ympäristö
  • eläinten hyvinvointi
  • tuoteturvallisuus
  • ravitsemus
  • työhyvinvointi
  • paikallinen hyvinvointi
  • taloudellinen vastuu

Ruokaketjun vastuullisuus on siis kokonaisuus, joka pitää sisällään sekä ihmisten, eläinten että ympäristön hyvinvoinnin, terveyden ja talouden. Koko ruokaketjun vastuullisuuden toteutuminen on liki mahdotonta kuluttajan näkökulmasta. Näin ollen ruokaketjun eri vaiheiden toimijoiden tulisi itse kertoa vastuullisuudesta avoimesti.

Vastuullisuusviestintä alkaa pienistä askelista

Pitkäjänteisellä, strategisella yritysvastuulla ja vastuullisella viestinnällä kasvatetaan yrityksen arvoa. Yleisö tai asiakas kaipaa avoimia ja konkreettisia näyttöjä. Mutta miten vastuullisuudesta tulisi viestiä? Viestintätoimisto Valoa Oy:n toimitusjohtaja Tiina Kontran mukaan vastuullisuusviestintä kertoo organisaation arvoista ja toiminnan vastuullisuudesta. Toiminnan ja arvojen läpinäkyvyys tekevät vastuullisuusviestinnästä uskottavaa.  Viestinnän tehtävä EI ole kehitellä taivaanrantaa maalailevia vastuullisuusprosesseja. Toisin sanoen vastuullisuusviestintä näyttäytyy tyhjinä sanoina, jos vastuullisuutta ei ole otettu osaksi yrityksen strategiaa.

Vastuullisuusviestinnässä on tärkeää kokonaisvaltaisuus. Yksittäinen somejulkaisu asian tiimoilta ei riitä. Viestinnässä on muistettava tekojen ja sanojen tasapaino. Vastuullisuusviestinnässä nykytilan arviointi on olennaista. Liikkeelle voi lähteä pohtimalla, minkälaisista teemoista oman organisaation vastuullisuus rakentuu ja mitä teemoja voisi ottaa kehitettäväksi – toisin sanoen löytää ongelmakohdat, joihin tarttua! Tämän jälkeen työn alle tulevat realistisien tavoitteiden asettaminen ja aikataulutus sekä työnjako.

Lähteenä tekstissä on käytetty Mitä on vastuullisuusviestintä ja miten se toteutetaan?

Viestinnän asiantuntija Tiina Kontra, Viestintätoimisto Valoa Oy

 

Tuuli Pirttikoski

Satafood Kehittämisyhdistys ry

16 makua Satakunnasta videosarjan reseptit

11.03.2021

16 makuelämystä Satakunnassa videosarjassa loistavat satakuntalaiset kunnat, niiden erityispiirteet ja loistavat satakuntalaiset raaka-aineet. Videosarjalla tuodaan esille koko ruokaketjua ja pääosassa aina valittu pääraaka-aine kyseisestä kunnasta. Keittiömestari Pasi Kuronen on reseptiikan, ruokakuvien ja videoiden takana.

POMARKKU – Ruispaneroitua Isojärven kuhaa, paahdettua porkkanaa, pottuvoita ja tilliä

4 kuhafileetä (n. 140 g / file)
Ruisjauhoa
Suolaa
Mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä

1.    Leikkaa kuhafileistä ruotorivi pois v-leikkauksella.
2.    Leikkaa filee kolmeen yhtä suureen palaan.
3.    Mausta kalanpalat suolalla ja mustapippurilla.
4.    Jauhota kauttaaltaan ruisjauhossa.
5.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paista kaloja, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.

4 pienehköä porkkanaa
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
Suolaa

1.    Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2.    Pese porkkanat hyvin mutta älä kuori. Laita porkkanat kokonaisena uunipellille ja kypsennä uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 45 min.
3.    Halkaise ja mausta leikattu pinta kevyesti suolalla.
4.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paahda porkkanoihin hyvä paistopinta.

TILLIPOTTUVOI:
800 g jauhoista perunaa
150 g voita
1 rku tilliä (säästä muutama oksa koristeluun)
½ tl suolaa

1.    Kuori perunat ja keitä niitä vedessä, kunnes ne alkavat hajoamaan. Kaada keitinvesi pois.
2.    Pehmennä voi, älä sulata. Lisää joukkoon tilli ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
3.    Ota tillivoita kaksi ruokalusikallista sivuun ja lisää loput perunoiden joukkoon.
4.    Lisää suola perunoille ja murskaa perunat survimella. Pottuvoihin saa jäädä sattumia.
5.    Lämmitä talteen otettu pottuvoi kattilassa niin että voi juuri ja juuri sulaa. Valuta tillivoita pottuvoin päälle annoksen kokoamisen yhteydessä

Kokoa annos laittamalla lautaselle ensin pottuvoita. Valuta sulaa tillivoita pottuvoin päälle, aseta kalanpalat pottuvoin päälle.
Aseta porkkanat pottuvoin viereen ja koristele annos tillinoksilla.

Katso video.

SÄKYLÄ – Créme Ninón, salviaöljyä ja hunajapikkeölityä fenkolia

CRÉME NINÓN:
2 salottisipulia
20 g voita + 20 g voita viimeistelyyn
1 dl valkoviiniä
2 dl kanalientä (2 dl vettä + ½ kanaliemikuutio tai 1 tl kanafondia)
2 pss (á 200 g) pakasteherneitä
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:
1 pieni fenkoli
Kylmää vettä
½ rku salviaa
1 dl rypsiöljyä
Ripaus suolaa

1. Tee ensin fenkolit. Leikkaa mandoliinilla tai veitsellä fenkolista ohuita suikaleita.
2. Laita fenkolisuikaleet jääkylmään veteen ja laita kylmään odottamaan tarjoilua.
3. Yhdistä salvianlehdet ja öljy kulhossa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi. Mausta ripauksella suolaa.
4. Tee sitten keitto. Hienonna salottisipulit
5. Laita 20 g voita kattilaan ja kuullota sipulit voissa. Älä anna sipuleiden ruskistua.
6. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes jäljellä on vain vähän nestettä.
7. Lisää joukkoon kanaliemi ja herneet ja anna kiehua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia.
8. Lisää joukkoon kerma, anna kiehua vielä 2 minuuttia.
9. Kaada keitto blenderiin ja soseuta sileäksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta soseuttamiseen. Siivilöi keitto kattilaan tai kulhoon.
10. Juuri ennen esillepanoa voit vielä ”porata” keiton sauvasekoittimella, jotta saat siitä kuohkean.
11. Kaada keitto kulhoon, valuta fenkolisuikaleita talouspaperin päällä ja lisää keiton päälle.
12. Valuta keiton päälle salviaöljyä ja koristele salvianlehdillä.

Katso video.

EURAJOKI – Lammastartaria, pikkelöityä kaalia ja tyrnimajoneesia

LAMMASTARTAR
 400 g lampaan ulkofileetä tai sisäpaistia
1 rkl dijon sinappia
1 tl suolaa
Mustapippuria
Lisäksi:
1 pieni punasipuli
Lehtipersiljaa koristeluun
(Kapriksia koristeluun)

1. Puhdista liha kalvoista ja leikkaa terävällä veitsellä pieniksi kuutioiksi.
2. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Laita kylmään odottamaan tarjoiluhetkeä.
3. Hienonna punasipuli.

TYRNIMAJONEESI
1 keltuainen
1 tl dijon sinappia
1 tl sokeria
2 rkl jäisiä tyrnimarjoja
1 dl rypsiöljyä

1. Yhdistä keltuainen, dijon ja sokeri kulhossa.
2. Laita tyrnimarjat ja öljy blenderiin ja aja sileäksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
3. Lisää tyrniöljy keltuais-dijon-sokeriseokseen ohuena nauhana, koko ajan voimakkaasti vatkaten.

PIKKELÖITY KAALI
Pikkeliliiemi:
0,5 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl sokeria
2 rkl hunajaa
1,5 dl vettä

n. 150 g keräkaalia

1. Yhdistä liemen aineet, kiehauta ja jäähdytä.
2. Leikkaa kaali mandoliinilla tai veitsellä mahdollisimman ohueksi suikaleeksi.
3. Lisää kaali liemeen ja anna maustua viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

Kokoa annos laittamalla tartar lautasen keskelle.
Valuta kaalisuikaleita talouspaperin päällä ja asettele tartarin ympärille.
Pursota tai laita tyrnimajoneesia pienellä lusikalla lihan päälle.
Koristele lehtipersiljalla ja halutessasi kapriksilla.
Tarjoile heti.

Katso video.

Ulvila: Porkkanavohveleita ja sitrustuorejuustoa


VOHVELITAIKINA:
50 g voita
1 ¾ dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 dl porkkanaraastetta
1 rkl sokeria
2 dl maitoa

1. Sulata voi.
2. Raasta porkkanat.
3. Sekoita kulhoon keskenään jauhot, leivinjauhe, porkkanaraaste ja sokeri.
4. Lisää joukkoon maito ja voisula.
5. Sekoita kevyesti, älä vatkaa. Ei haittaa, jos taikinaa jää pieniä paakkuja.
6. Anna taikinan levätä sen aikaa kun teet sitrustuorejuuston.

SITRUSTUOREJUUSTO:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
Puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
Puolikkaan appelsiinin tai mandariinin kuori raastettuna
1 rkl maitoa
1 tl vaniljasokeria

1. Pese sitruuna ja appelsiini/mandariini hyvin.
2. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin.

Rasvaa vohveliraudan raudat ennen ensimmäistä paistoa. Paista vohvelit.
Jos et omista vohvelirautaa, voit paistaa taikinasta myös pieniä lettuja lettupannulla.
Tarjoile sitrustuorejuuston kanssa.

Katso video.

Kuivatut sienet hyötykäyttöön sienidipissä

23.02.2021

Jos sinulla on kaapeissa syksyn sieniä kuivattuna, voit kokeilla valmistaa niistä sienidippiä! Dippi sopii juuresten tai kasvisten kera tai vaikkapa ruissipsien tai perunalastujen kaveriksi.
 
 

 

Sienidippi

 
kourallinen kuivattuja sieniä, herkkutatteja, keltavahveroita
1 valkosipulinkynsi
15 g voita
2 ½ dl öljyä
2 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
1. Turvota sieniä kylmässä vedessä (2 dl) tunti ja valuta sienet.
2. Hauduta sienistä neste pois kuumalla pannulla. Lisää pannulle voi ja valkosipulin kynsi. Kuullota, niin että sienet saavat vähän väriä. Lisää öljy ja anna jäähtyä. Laita vaikka hetkeksi ulos jäähtymään.
3. Ota valkosipulinkynsi pois sieni-öljyseoksesta. Siivilöi sienet öljystä ja pienennä sienet leikkuulaudalla pieneksi silpuksi.
4. Vatkaa keltuaiset ja sitruunan mehu. Lisää siivilöity öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Yhdistä sienet majoneesiin, mausta tarvittaessa sitruunankuorella, suolla ja mustapippurilla.
5. Majoneesi valmistuu kätevästi sauvasekoittimella, korkeassa mittakulhossa.
6. Nauti naposteluherkkujen kanssa hyvässä seurassa.
 
Näin korona-aikaan voit tehdä jokaiselle oman herkkulautasen ja laittaa dippikastikkeen vaikka pieneen lasiin.
 
Kuivatut sienet vaativat aina ennen käyttöä ennallistamisen eli turvota sieniä hetki kylmässä vedessä. Toki vaikkapa kastikkeessa tai keitossa sienet kypsyvät ja turpoavat samalla kun ruokakin kypsyy.

Raastekeitto lähijuureksista sopii pakkassäihin

28.01.2021


Pakkasella kaipaa lämmittävää ruokaa. Maistuvia satakuntalaisia juureksia on saatavilla kaupoista tuoreena ja pakasteena (super helppoja käyttää).

Pakkaspäivän kunniaksi voi komerosta kaivaa monitoimikoneen ja raastaa kaikki ainekset kerralla. Raastekeitto kypsyy nopeasti ja maistuu seuraavanakin päivinä. Kokeile!

Raastekeitto lähijuureksista

400g vähärasvaista jauhelihaa
2 sipulia
1 lanttu
4 porkkanaa
pala selleriä
5-6 perunaa
1l vettä
suolaa
mustapippuria
(tai muita mausteita, lihan voi korvata myös kasviproteiinilla)

1. Raasta juurekset ja perunat monitoimikoneella tai raastimella.
2. Kypsennä jauheliha paistinpannussa.
3. Kuullota sipulia hetki kattilassa ja lisää raasteet.
4. Lisää vesi ja jauheliha kattilaan, mausta ja anna hautua.
5. Keitto valmistuu nopeasti raasteista. Keitto maistuu yhdessä lähileipomon leivän kanssa ja tietysti maidon kera.

Sivut:
  • 1
  • 2