Pelaa oppipeliä

Lokakuun uutiskirje on julkaistu!

30.10.2018

Lokakuun uutiskirjeemme on julkaistu. Pääset lukemaan sen täältä. Antoisia lukuhetkiä!

Lähiruoka maistui teemapäivänä koululaisille

30.10.2018

Satakunnan kouluissa vietettiin 17. lokakuuta lähiruokapäivää, jolloin koululounaaksi herkuteltiin satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Lähiruokapäivässä olivat mukana Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Pori, Rauma ja Siikainen. Osalla paikkakunnista myös päiväkotilapset ja vanhukset söivät lounaaksi lähiruokaa. Ruokalistoilla oli muun muassa Kivikylän jauhelihasta valmistettua lihamureketta, Sata-Lihan veripalttua ja Apetitin porkkananappeja sekä lähiperunaa ja lähialueiden kasviksia.

Lähiruokapäivän toteutuksessa olivat mukana kuntien ruokapalvelut sekä Satakunnasta – Sikses parasta -hanke. Lähiruokapäivää kokoonnuttiin suunnittelemaan yhdessä kuntien ruokapalveluvastaavien kanssa kesäkuussa Porissa ja elokuussa Nakkilassa. Tavoitteena on, että vastaavia lähiruokateemaan sopivia päiviä vietettäisiin kouluissa jatkossa useammin, esimerkiksi lukukausittain. Suunnittelutilaisuuksissa käydyissä keskusteluissa ilmeni, että lähiruoka on jo jollakin tapaa osa monien koulujen ja ateriapalvelujen arkea ja ruokapalveluissa pyritäänkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään lähiruokaa.

Huittisissa koulujen lähiruokapäivänä tarjottiin Kivikylän jauhelihasta valmistettua lihamureketta, kastiketta, perunaa, salaattia ja porkkanaa. Lauttakylän koulun 5A-luokan Aino Lehtonen (kuvassa vas.) ja Fanni Survonen kehuivat ruoan olleen oikein hyvää ja lähiruokateeman näkyneen ruokalassa.

 

– Minulla on paljon allergioita ja lähiruokapäivänä ruokani oli tehty eri jauhoista, mutta se näytti silti todella hyvältä. Sellaiselta kuin lähiruoka näyttää, Aino iloitsi.

Aino ja Fanni mielsivät lähiruoaksi kaiken, joka tulee mahdollisimman läheltä. Esimerkiksi Satakunnasta.

– On mukavampi syödä kotimaista kuin ulkomaista ruokaa. Syömme paljon lähiruokaa kotona. Koulussa ei varmaan paljon käytetä lähiruokaa, koska se on kalliimpaa ja sitä varten järjestettiin erikseen tällainen päivä, tytöt tuumivat.

Ainon lempiruoka koulussa on lasagne. Fanni ei osannut nimetä mitään tiettyä lempiruokaa, koska monet kouluruoat ovat hänestä todella hyviä.

Siikaisten palvelukeskus Metsätähdessä ruokailijoita riitti päivän aikana lähemmäs 200 ja lähiruoasta nauttivat niin päiväkotilapset, koululaiset kuin vanhuksetkin.  Ruokalistalla oli Sata-Lihan veripalttua, Apetitin porkkananappeja, muusia ja salaattia. Leipäpöydästä löytyi itsetehtyä kakkoa ja maito tuli Satamaidolta. ”Nää porkkananapit on hyviä. Tätä palttua mä haen lisää!”, kuului allekirjoittaneen korviin lounasaikana. Myös kakko näytti olevan ruokailijoiden suosiossa Siikaisissa.

Senni Valiola
Satafood  Kehittämisyhdistys ry

Heidi Tattinen
Pyhäjärvi-instituutti

Messuväki tyytyväisiä vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaan

30.10.2018

Satakunnasta – Sikses parasta -hanke oli mukana Porin Karhuhallissa Paras Koti -messuilla 20.-21.10. Koko viikonlopun aikana messuilla riitti yhteensä 5900 kävijää ja myös Sikses parasta osastolla vieraili mukavasti messuväkeä.

Osastollamme vierailevat pääsivät vastaamaan kyselyyn, jossa teemana oli lähiruoka ja vähittäiskaupat. Saimme kyselyyn vastauksia yhteensä 151 kappaletta. Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Kyselyssä selvitettiin kolmen kysymyksen avulla vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaa. Kyselyyn vastanneiden mukaan vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaan ollaan suhteellisen tyytyväisiä. Vastaajista 73 prosenttia oli sitä mieltä, että vähittäiskaupoista löytyy riittävästi lähiruokatuotteita. Vastaajien ostoskorista löytyy useimmiten lähiruokatuotteina vihanneksia ja kasviksia, leipätuotteita sekä maitotuotteita. Myös lihatuotteet ja kananmunat olivat suosittuja tuotteita vastaajien ostoskoreissa. Vastaajien ”muut vastauksissa” esiintyivät muun muassa kala, viljatuotteet ja leivonnaiset.

Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että lähiruokatuotteita ei löydy riittävästi vähittäiskaupoista. Vastausten kirjo oli hyvin monipuolinen sen suhteen, mitä lähiruokatuotteita kauppoihin toivottiin lisää eikä mikään tuoteryhmä noussut ylitse muiden. Kauppojen lähiruokatarjontaan toivottiin lisää muun muassa kalaa sekä gluteenittomia ja laktoosittomia lähiruokatuotteita.

Paras Koti -messujen lähiruokakysely

1. Löytyykö vähittäiskaupoista lähiruokatuotteita mielestäsi riittävästi?

 

2. Mitä lähiruokatuotteita vähittäiskaupoissa pitäisi olla saatavilla enemmän?

3. Mitä lähiruokatuotteita ostoskoristasi löytyy useimmiten?

*muut vastaukset: mm. kala, viljatuotteet ja leivonnaiset

Ruoka-alan ammattilaiseksi Satakunnassa

30.10.2018

Satakunnassa voi opiskella ruoka-alan ammatteihin kahdessa eri oppilaitoksessa: WinNovassa ja Sataedussa. WinNovan toimialat Porissa ja Raumalla ovat majoitus- ja ravitsemisala sekä elintarvikeala. Sataedussa voi opiskella majoitus ja ravitsemisalaa Kankaanpäässä, Ulvilassa ja Kokemäellä. Nämä oppilaitokset tarjoavat polun työelämään, mikäli mielii kokiksi tai tarjoilijaksi. Elintarvikealalta valmistutaan leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.

Majoitus- ja ravitsemisalalta valmistuu kokkeja ja tarjoilijoita, jossa alan työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää. Alalta voi työllistyä muun muassa matkailukeskuksiin ja -yrityksiin, matka- ja matkailutoimistoihin, hotelleihin ja muihin majoitusyrityksiin, laivoille, ravintoloihin, kahviloihin, catering -toimipaikkoihin ja -yrityksiin, kouluille, hoito- ja hoivalaitoksiin sekä kotityö- ja puhdistuspalveluyrityksiin.

Elintarvikealalta valmistuu elintarvikkeiden valmistajia ja leipuri-kondiittoreja. Elintarviketeollisuus on työntekijämäärältään maamme neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuuden toimialoja ovat muun muassa leipomoteollisuus, kalan-, lihan-, kasvisten- ja maidonjalostus. Teollisesti tuotetut elintarvikkeet kuuluvat suomalaisten päivittäiseen elämään. Elintarviketeollisuudessa kehitetään jatkuvasti uusia innovatiivisia tuotteita koti- ja suurtalouksiin. Uusien tuotteiden kehityksessä terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla on tärkeä asema.

1.1.2018 voimaan astuneen ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti opinnot etenevät henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Sitä, mitä opiskelija jo osaa, ei tarvitse uudelleen opiskella. Aiemmat opinnot katsotaan hyväksi luetuksi. Opetuksessa ovatkin nuoret, peruskoulun päättäneet ja aikuisopiskelijat samassa. Yhteisistä tutkinnon osista esimerkiksi ylioppilaan ei tarvitse uudelleen opiskella vaikkapa ruotsia, vaan hän voi jatkaa omaa polkuaan kohti opintoalakohtaisia opintoja.

Tiesitkö että, WinNova Porissa on muuttanut uusiin toimitiloihin?

Uudet toimitilat ovat Tiedepuiston Kampuksella (Tiedepuisto 3) Porissa. Nykyaikaistetut ja hienot uudet tilat kutsuvat oppimaan. Koneet ja laitteet opetuksessa ovat nykytekniikkaa. Kampuksella valmistuvia tuotteita myy ulkopuolisella asiakkaille kahvila-myymälä Weera tai ravintolapalveluita ravintola Woitto. Näissä Kampuksen ravintoloissa ja kahviloissa voi opiskella laajennettuna oppilaitoksella tai sitten vastaavasti työelämässä. Kumpi, sopii opiskelijalle itselleen paremmin. Vastaavia ulkopuolisille avoimia ravintoloita ja kahviloita on myös muissa oppilaitoksissa.

Oppilaitosten yhteystiedot:

www.winnonva.fi

www.sataedu.fi

Elintarvikealan koulutusta Huittisissa (Haku 12.11.2018 mennessä)

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi

 

Satakunnan kouluissa vietetään 17.10. lähiruokapäivää

08.10.2018

Satakunnan kuntien ruokapalvelut ja Satakunnasta – Sikses parasta -hanke järjestävät keskiviikkona 17.10.2018 lähiruokapäivän koululaisille ja osalla paikkakunnista myös päiväkodeille ja vanhushuollolle. Lähiruokapäivänä kouluissa tarjotaan koululounaaksi satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Maksuttoman kouluruoan 70-vuotista juhlavuotta vietetään tänä vuonna ja lähiruokapäivän avulla haluamme korostaa kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ja tuotteiden arvostusta. Koulujen lähiruokapäivän toteuttamisessa ovat mukana Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Pori, Rauma ja Siikainen.

LÄHIRUOKAPÄIVÄN KUVAKILPAILU

Osallistukaa koulun tai luokan kanssa mukaan lähiruokapäivän kuvakilpailuun!

OSALLISTUMISOHJEET:

Ottakaa lähiruokateemaan soveltuva kuva ja julkaiskaa se sopivalla Instagram -tilillä (koulu/kunta). Kuvan voi myös lähettää meille: heidi.tattinen@pji.fi ja sen tulee olla julkaisukelpoinen. Liittäkää kuvaan halutessanne kuvateksti tai tarina käyttäen #siksesparas171018#satakunta. Julkaistut sekä meille lähetetyt kuvat ovat mukana kisassa. Parhaan kuvan palkitsemme ulkopelillä. Kilpailuaikaa vko 42 (15.-21.10.2018).