Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Mitkäs markkinat täällä oikein on?

29.07.2021

Torstaiaamuisin näkymä Säkylän keskustan raitilla voi aiheuttaa uudelle kävijälle ihmetystä. Autoja on parkissa tienvarsilla ja pihoilla niin paljon kuin vain mahtuu ja kulkijoita suuntaa toria kohti joka puolelta. Ilmassa on suurten markkinoiden tunnelmaa, mutta kyseessä ei ole kerran kesässä toteutuva kesäjuhla vaan viikoittainen ilmiö. Säkylän torilla on maine vilkkaana ja elävänä kesätorina pitkälle ympäri Lounais-Suomen. Pyhäjärven ympärystän mökkiläiset ovat merkittävä osa torin kävijäkuntaa, mutta lomailijoita lähtee tunnustelemaan markkinahumua myös kauempaa. Torilla käy toistuvasti vierailijoita Huittisten, Rauman ja Porin suunnilta sekä aina Turun alueelta asti.

Torivalvoja Petri Rytsölän mukaan koko Pyhäjärviseudulle on vakiintunut ajatus siitä, että torstai on toripäivä. Myyntipöydistä löytyvät niin työkalut terassiremppaan, kesäkukat pihamaalle, kuin myös lähiseudulla tuotettuja herkkuja ruokapöytään. Monilla myyjillä on myös omat kanta-asiakkaansa, jotka tulevat tiettyjen tuotteiden perässä pitkänkin matkan takaa. Tori tarjoaa ostettavien tuotteiden lisäksi hetken sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Viimeisen vuoden aikana entistä arvokkaammaksi nousseet kohtaamiset tuovat iloa koko viikkoon.

- Tämä on paras tori mitä on, nimettömäksi jättäytyvä torikävijä naapuripöydästä tiivistää omat ajatuksensa kuullessaan keskustelumme torivalvojan kanssa. Hän kertoo käyneensä Säkylän torilla säännöllisesti jo 15 vuotta ja kiertäneensä myös monia muita Lounais-Suomen toreista, mutta kertoo jopa suurempien kaupunkien torien kalpenevan Säkylän rinnalla.

Ruokatarjonnassa torilla riittää valikoimaa. Tuoreita vihanneksia ja marjoja oman kunnan ja naapureiden pelloilta, kalatiskeiltä Pyhäjärven saalista monessa muodossa, paikallisten lihatalojen tarjontaa ja tuoretta leipää evääksi ja kahvipöytään. Torikäynnin yhteydessä monille tarttuukin matkaan aitoa lähiruokaa.

Maurialan tilan Ville Mauriala on saapunut Huittisista torille myymään oman tilan ja useamman lähiviljelijän vihanneksia, juureksia ja marjoja. Mauriala sanoo Säkylän toria vilkkaaksi myyntipaikaksi, jonne kauppiaan kiva tulla.

- Yksi harvoja todella eläväisiä maalaistoreja, Mauriala kuvailee. Hän kiertää kesän aikana muillakin toreilla ja kylätapahtumissa, mutta toteaa Säkylän olevan yksi eloisimpia toripaikkakuntia.


Ville ja Eija Mauriala Säkylän torilla myymässä lähiseudulla tuotettuja tuoreita vihanneksia ja marjoja.

Yksi torikävijöitä torstaista toiseen houkutteleva tuote on paistetut Pyhäjärven muikut. Kikan kivan Kristiina Heinonen toteaa paistavansa muikkuja torilla kesäisin niin kauan kuin järvi vain kaloja suo. Kikan kivat käy torilla ympäri vuoden, kesäisin useamman ruokakojun voimin. Myynnissä on muikkujen lisäksi kalakeittoa ja lettuja. Heinonen myös kertoo, että monista asiakkaista on tullut vuosien mittaan hyviä tuttuja.

- Heidän kanssaan jaetaan toripäivän lomassa niin ilot kuin surutkin, hän toteaa.


Kikan kivat käy Säkylän torilla ympäri vuoden. Kesällä paistetut
muikut ovat suosittuja.

Säkylästä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Paneliassa toinen paikallistori kerää alueen asukkaita yhteen puolestaan joka toinen keskiviikkoilta. Heinäkuisena keskiviikkona torilla on tarjolla ohjelmaa perheen pienimmille ja pomppulinnan edustalla riittää väkeä jonoksi asti. Myyjiä kyseisenä keskiviikkona on paikalla hieman normaalia vähemmän. Jo yli 20 vuotta pitopalvelua Paneliassa pitänyt Tuulikki Järvinen kertoo, että useimmiten torilta löytää myös vihannes- ja lihakauppiaat, mutta kyseisellä viikolla Järvisen lisäksi paikalla on kala-auto ja muutamia kirpputoripöytiä.

Kotikylällä tuotettu lähiruoka koetaan torikävijöiden keskuudessa hyväksi.

- Ihmiset tuntevat tuotteet ja tulevat hakemaan tiettyjä suosikkeja, Järvinen kuvailee. Järvisen myyntipöydästä löytyy monenmoista suolaista ja makeaa leipomusta. 


Tuulikki Järvisellä on pitopalvelu Paneliassa ja sen lisäksi hän käy Panelian torilla myymässä leivonnaisia.

Kalakauppiaalle virtaa tasaiseen tahtiin asiakkaita, mutta muutaman sanan Kalatorin Tita Junnila ehtii kuitenkin vaihtaa asiakkaiden palvelun välissä. Junnila kertoo kiertävänsä lähialueen toreja tiistaista lauantaihin lähes ympäri vuoden. Hän kehuu Panelian toria vireäksi kauppapaikaksi ja toteaa, että torilla on hyvä henki ja hyvät asiakkaat. Suosituimpia tuotteita ovat läheltä pyydetyt luonnonkalat ja erityisesti Pyhäjärven saalis kiinnostaa kaikilla lähialueen toreilla.


Kalatiskistä löytyy valinnanvaraa.

Torivierailut ovat monille osa kesää ja erityisesti loma-aikaa, mutta Junnila muistuttaa, ettei torit ole ainoastaan kesän juttu.

- Meillä on täällä upeita, hienoja toreja, kunhan ihmiset jaksavat vain käydä niillä. Muistakaa, että myyjät käyvät näillä ympäri vuoden ja ovat paikalla huonommallakin kelillä, hän toteaa terveisinä lähialueen asukkaille.

Toreilla on viime vuodet mennyt mukavasti ja kuluva kesä vaikuttaa myös torikaupan kannalta hyvältä. Rokotukset ovat käynnissä ja ulkotapahtumana tori on koko ajan koettu turvallisemmaksi kokoontumismuodoksi kuin moni muu.

Pienten kylien torit tarjoavat monenlaista hupia ja tuotetta, eikä torin monipuolisuutta kannattakaan olettaa kylän koon mukaan. Sen todistavat sekä Säkylän että Panelian torit, joilla kesäisen kokoontumisen iloa riittää. Paitsi paikallisille vakikävijöille, myös matkailijoille torit tarjoavat kohtaamispaikan, jossa voi edelleen myös pitää etäisyyttä muihin kävijöihin.

 

Laura Reuna
Pyhäjärvi-instituutti