Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Kankaanpäässä Satakunta lautasella -päivän suunnittelu on alkamassa

23.07.2021

Satakuntalaisissa kouluissa ja kunnissa herkutellaan jälleen tänä vuonna lähituotteilla keskiviikkona 13.10. Lähiruokapäivänä aikaisemmin tunnettu teemapäivä kulkee tänä vuonna ensimäistä kertaa nimellä Satakunta lautasella -päivä. Vaikka nimi muuttuu, ajatus tempauksen taustalla pysyy samana: tuodaan esiin satakuntalaista ruokaosaamista ja tutustutaan yhdessä lähiruokaan.

Kankaanpään kaupunki on osallistunut päivään jo useampana vuonna ja ruokahuollon palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantila kertoo heidän lähteneen mielellään mukaan myös tänä vuonna:

”Halusimme osallistua päivään, sillä lähiruokaan keskittyvä päivä on hyvä hetki tuoda esiin, mistä raaka-aineet meille tulevat. Samalla saamme kouluihin opetuksellista puolta ruuasta, sillä suurin osa asiakkaistamme on oppilaitoksia.”

Kankaanpäässä syödään päivittäin paikallista ruokaa

Aho-Mantila toteaa päivän suunnittelun lähtevän kunnolla käyntiin elokuussa, kun kaikki palaavat lomalta takaisin keittiöön. Ruokahuollon palvelupäällikkö toivoo tänä vuonna päivän myötä heidän löytävän pöytään tarjottavaksi jotain uutta, jonka voisi ottaa myös jatkuvaan käyttöön. Hyväksi esimerkiksi hän nostaa ruokalistalta perunan, joka ympäri vuoden tulee paikalliselta tuottajalta Kierikan tilalta Jämijärveltä.

Kankaanpäässä lähiruoka on jo valmiiksi vahvasti mukana arjessa. Salaattitarpeet tulee Porin Tuoretuotteesta. Aho-Mantila kertoo olevan selvityksen alla, jos tulevaisuudessa kasviksia saisi tilattua vielä lähempää. Hän mainitsee keittiössä valmistettavan lihan olevan myös läheltä, sillä HK on heidän sopimustoimittaja.

”HK on suhteellisen pienen matkan päässä meitä ja heidän paistileikkeensä on todella suosittu. Pyritään tarjoamaan sitä aina välillä vaihteluna perinteisille kastikkeille. Siinä hinta-laatusuhde on meille sopiva ja leike maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin.”

Aho-Mantilan mukaan keittiö on pyrkinyt hyödyntämään lähituotantoa aina kun mahdollista. Yhtenä Satakunta lautasella -päivänä hän muistelee tarjottavan possukastikkeen lihan olleen alkujaan paikalliselta sikatilalta.

Teemapäivänä ruuan alkuperä tulee paremmin ruokailijoille tutuksi

Kankaanpäässä Satakunta lautasella -teemapäivä on ollut pidetty ja ruuan menekki hyvä. Palvelupäällikkö kertoo ilmoisena positiivisesta palautteesta.

”Olemme saaneet kehuja hyvästä mausta ja kiitosta siitä, että tarjolla on jotain erilaista, normaalista listasta poikkeavaa. Vaikka meillä on kotimaista ruokaa ainakin 95% koko ajan, tulee lähiruoka teemapäivänä paremmin esiin!”

Jos Aho-Mantila saisi vapaat kädet ja kokonaan itse suunnitella lähiruokapäivän tarjonnan, hän vastaa haaveilevansa lähiruokaa notkuvasta runsaasta pöydästä.

”Sieltä löytyisi monenmoista, sillä tavalla että olisi varaa valita. Olisi mahtavaa koota pöytä, jossa olisi kaikkia satakuntalaisia lähellä tuotettuja tuotteita, mitä pysyisi vähän tällaisella maistatusperiaatteella menemään.”

Saamme jäädä innolla odottamaan lokakuuta jolloin selviää, millaisen tarjonnan Kankaanpää ja muut osallistuneet kunnat yhdessä työryhmän kanssa saavat aikaan!