Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Hellan ja viinilasin välissä makumatkalla Satakunnassa

19.02.2019

Veimme viime syksynä ruokatoimittajia ja blogisteja tutustumaan satakuntalaiseen ruokaketjuun.

Johanna Koskirannan Hellan ja viinilasin välissä -blogista voit lukea tarinaa ja katsoa tunnelmakuvia vierailukohteistamme. Blogiin pääset täältä.

Euroja yhteistyöhön -tilaisuudet jatkuvat

19.02.2019

Suomi syö Satakunnasta -  Sikses parasta lähiruokaa -hankkeessa lisäämme yhteistyötä ja verkostoitumista satakuntalaisten tuottajien ja yrittäjien välillä. Työ ja työllistyminen on myös  esillä, koska lähiruoka-ammatit vaativat osaavaa väkeä. Samalla kannustamme yrittäjiä mukaan Euroja yhteistyöhön -tapaamisiin. Tapaamisissa pohditaan yrityksiä yhdistäviä teemoja ja haasteita sekä lähdetään tarvittaessa yhdessä luomaan yritysryhmähanketta.

Euroja yhteistyöhön -tilaisuudet pidetään:

Ke 6.3. Kankaanpää
to 4.4. Karvia

Tulossa myös tilaisuudet Porissa ja Raumalla

Lue lisää.

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -uutiskirje 1/2019

19.02.2019

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -nimestä tunnistat uuden lähiruokahankkeemme, jonka päätavoitteena on tukea satakuntalaisen ruokaketjun kehittymistä ja kasvua ruokamaakunnan brändäyksellä.

Satakuntalaista ruokaketjua nostetaan esiin korostamalla kestävää ja vastuullista toimintaa. Hanke jatkaa aiempien satakuntalaisten lähiruokahankkeiden työtä hyödyntäen toimijaverkoston kokemuksia.

Lue hankkeen ensimmäinen uutiskirje täältä.

Joulukuun uutiskirje on ilmestynyt!

20.12.2018

Vuosi 2018 on lopuillaan ja samoin Satakunnasta – Sikses parasta -hanke on loppusuoralla. Kurkkaa vuoden viimeiseen uutiskirjeeseen, jossa muun muassa muistelemme menneitä vuosia ja Sikses parhaita tapahtumia! Uutiskirjeen pääset lukemaan täältä. 

Satakunnasta – Sikses parasta

20.12.2018

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Kun vuosikymmen alussa tämä totuus valkeni meille, ruokaketjun toimijoiden kanssa työskenteleville kehittämistahoille, niin siemenet Sikses parasta -toiminnalle oli kylvetty. Erilaisissa kyselyissä ja tapahtumissa kävi ilmi, että satakuntalaiset tuotteet ja yritykset niiden takana eivät olleetkaan kovin hyvin tunnettuja koko maakunnan sisällä. Monipuoliselle tiedonvälitykselle eri ryhmille, kuluttajista viranomaisille, oli siis tilausta. Vaikeinta oli keksiä toiminnalle hyvä nimi, tai oikeastaan slogan, joka olisi helppo muistaa ja sen kuuleminen ensi kertaa pysäyttää pohtimaan asioita. Omasta mielestäni ’sikses’ on Satakunnan murteen kaunein sana ja se parhaiten kuvaa satakuntalaista mielenlaatua. Sanan sisälle rakennettu hienovarainen negaatio on perinteisesti ollut Satakunnassa ainoa tapa antaa edes vähän positiivista palautetta – sisältäen samalla vihjeen, että aina kuitenkin voi parantaa… Ja kun sana ’sikses’ asetetaan sanan ’parasta’ eteen, eikä perään, kuten perinteisesti, niin silloin koetellaan jo voimallisesti Satakunnassa hyväksyttyjä positiivisuuden ja iloisuuden rajoja. Ilokseni voin todeta, että suuri joukko myös muita, kuin satakuntalaiset sukujuuret omaavia, on viime vuosina oppinut tämän kielemme kauneimman sanan monet eri merkitykset – ja vieläpä positiivisimmat niistä. Ja että satakuntalainen ruoka on parasta. Ja kauneinta. Ja luonnollisesti maukkainta.

Satakunnasta – Sikses parasta -tiedonvälityshankkeen nykyinen toimikausi on siis päättymässä. Tavoitteet ovat olleet kovat ja tulosten mittaaminen on vaikeaa. Kaiken toiminnan ja tehtyjen toimenpiteiden punaisena lankana on koko ajan ollut satakuntalaisen ruoantuotantoketjun ja sen toimijoiden sekä huipputuotteiden tunnettuuden nosto sekä omassa maakunnassa että maakunnan rajojen ulkopuolella. Paljon on tapahtunutkin. Reilun kolmen vuoden aikana olemme olleet mukana yli sadassa tapahtumassa ja tilaisuudessa esittelemässä satakuntalaista ruoantuotannon huippuosaamista. Olemme olleet onnekkaita erityisesti viestintämateriaalien osalta, sillä niin moni eri tuotantosuuntia edustava tuottaja ja yrittäjä on antanut kasvonsa ja nimensä tukemaan koko ruokaketjun näkyvyyden edistämistä – siitä suuri kumarrus ja kiitos kaikille rohkeasti ja avoimin mielin mukaan lähteneille! Olemme olleet mukana monissa lähiruokatapahtumissa ja myös niihin olemme saaneet kiitettävästi mukaan tuottajia ja yrittäjiä tai heidän tuotteitaan. Satakuntalaiset kaupat ja ammattikeittiöt ovat myös tehneet monipuolisesti yhteistyötä kanssamme mahdollistaen näkyvyyden suuremmille kuluttajajoukoille. Me olemme myös erityisen ylpeitä siitä, että olemme saaneet tehdä yhteistyötä tulevaisuuden osaajien eli opiskelijoiden kanssa sekä WinNovasta että Sataedusta – kokkiopiskelijoiden luomat reseptit ovat olleet haluttuja kotiin viemisiä eri tapahtumissa.

Tiedonvälityksen ja viestinnän nykyinen monikanavaisuus on ollut meille sekä haaste että mahdollisuus. Haasteisiin tarttuminen ja niiden ratkaisemiset ovat myös osoittaneet, millainen maakunnallinen voimavara Siksesin taustalla on – monipuolisesti osaava asiantuntijajoukko kolmessa eri organisaatiossa. Erilaiset lähestymiskulmat satakuntalaisen ruokakulttuurin ja osaamisen erinomaisuuden esiin nostossa samalla opettavat meitä kaikkia uusilla tavoilla oppimaan toisiltamme. Ja meidän kolmen toimijan sekä Satakunnan ruokaketjun eri jäsenten yhteinen oppimismatka satakuntalaisen ruokakulttuurin ytimessä jatkuu, sillä ensi vuoden alussa aloitetaan teemalla ”Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa”. Hallinnoijana on tällä kertaa ProAgria Länsi-Suomi ja mukana yhteistyötahoina ovat Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys.

Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat viime vuosien aikana osallistuneet Sikses parasta -toimintaan ja tapahtumiin! Yhteinen ponnistus jatkuu ja kaikki ovat jatkossakin tervetulleita mukaan satakuntalaisen ruokakulttuurin ja sen tunnettuuden vahvistamistyöhön. Ja hallinnointivastuun siirtyminen Anna Karin osaaviin käsiin mahdollistaa jatkossa allekirjoittaneelle ehkä enemmän mahdollisuuksia elämään kanana... :) 

Marko Jori
Kehittämispäällikkö
Pyhäjärvi-instituutti

Sivut: