Pelaa oppipeliä

Messuväki tyytyväisiä vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaan

30.10.2018

Satakunnasta – Sikses parasta -hanke oli mukana Porin Karhuhallissa Paras Koti -messuilla 20.-21.10. Koko viikonlopun aikana messuilla riitti yhteensä 5900 kävijää ja myös Sikses parasta osastolla vieraili mukavasti messuväkeä.

Osastollamme vierailevat pääsivät vastaamaan kyselyyn, jossa teemana oli lähiruoka ja vähittäiskaupat. Saimme kyselyyn vastauksia yhteensä 151 kappaletta. Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Kyselyssä selvitettiin kolmen kysymyksen avulla vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaa. Kyselyyn vastanneiden mukaan vähittäiskauppojen lähiruokatarjontaan ollaan suhteellisen tyytyväisiä. Vastaajista 73 prosenttia oli sitä mieltä, että vähittäiskaupoista löytyy riittävästi lähiruokatuotteita. Vastaajien ostoskorista löytyy useimmiten lähiruokatuotteina vihanneksia ja kasviksia, leipätuotteita sekä maitotuotteita. Myös lihatuotteet ja kananmunat olivat suosittuja tuotteita vastaajien ostoskoreissa. Vastaajien ”muut vastauksissa” esiintyivät muun muassa kala, viljatuotteet ja leivonnaiset.

Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että lähiruokatuotteita ei löydy riittävästi vähittäiskaupoista. Vastausten kirjo oli hyvin monipuolinen sen suhteen, mitä lähiruokatuotteita kauppoihin toivottiin lisää eikä mikään tuoteryhmä noussut ylitse muiden. Kauppojen lähiruokatarjontaan toivottiin lisää muun muassa kalaa sekä gluteenittomia ja laktoosittomia lähiruokatuotteita.

Paras Koti -messujen lähiruokakysely

1. Löytyykö vähittäiskaupoista lähiruokatuotteita mielestäsi riittävästi?

 

2. Mitä lähiruokatuotteita vähittäiskaupoissa pitäisi olla saatavilla enemmän?

3. Mitä lähiruokatuotteita ostoskoristasi löytyy useimmiten?

*muut vastaukset: mm. kala, viljatuotteet ja leivonnaiset

Ruoka-alan ammattilaiseksi Satakunnassa

30.10.2018

Satakunnassa voi opiskella ruoka-alan ammatteihin kahdessa eri oppilaitoksessa: WinNovassa ja Sataedussa. WinNovan toimialat Porissa ja Raumalla ovat majoitus- ja ravitsemisala sekä elintarvikeala. Sataedussa voi opiskella majoitus ja ravitsemisalaa Kankaanpäässä, Ulvilassa ja Kokemäellä. Nämä oppilaitokset tarjoavat polun työelämään, mikäli mielii kokiksi tai tarjoilijaksi. Elintarvikealalta valmistutaan leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.

Majoitus- ja ravitsemisalalta valmistuu kokkeja ja tarjoilijoita, jossa alan työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää. Alalta voi työllistyä muun muassa matkailukeskuksiin ja -yrityksiin, matka- ja matkailutoimistoihin, hotelleihin ja muihin majoitusyrityksiin, laivoille, ravintoloihin, kahviloihin, catering -toimipaikkoihin ja -yrityksiin, kouluille, hoito- ja hoivalaitoksiin sekä kotityö- ja puhdistuspalveluyrityksiin.

Elintarvikealalta valmistuu elintarvikkeiden valmistajia ja leipuri-kondiittoreja. Elintarviketeollisuus on työntekijämäärältään maamme neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuuden toimialoja ovat muun muassa leipomoteollisuus, kalan-, lihan-, kasvisten- ja maidonjalostus. Teollisesti tuotetut elintarvikkeet kuuluvat suomalaisten päivittäiseen elämään. Elintarviketeollisuudessa kehitetään jatkuvasti uusia innovatiivisia tuotteita koti- ja suurtalouksiin. Uusien tuotteiden kehityksessä terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla on tärkeä asema.

1.1.2018 voimaan astuneen ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti opinnot etenevät henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Sitä, mitä opiskelija jo osaa, ei tarvitse uudelleen opiskella. Aiemmat opinnot katsotaan hyväksi luetuksi. Opetuksessa ovatkin nuoret, peruskoulun päättäneet ja aikuisopiskelijat samassa. Yhteisistä tutkinnon osista esimerkiksi ylioppilaan ei tarvitse uudelleen opiskella vaikkapa ruotsia, vaan hän voi jatkaa omaa polkuaan kohti opintoalakohtaisia opintoja.

Tiesitkö että, WinNova Porissa on muuttanut uusiin toimitiloihin?

Uudet toimitilat ovat Tiedepuiston Kampuksella (Tiedepuisto 3) Porissa. Nykyaikaistetut ja hienot uudet tilat kutsuvat oppimaan. Koneet ja laitteet opetuksessa ovat nykytekniikkaa. Kampuksella valmistuvia tuotteita myy ulkopuolisella asiakkaille kahvila-myymälä Weera tai ravintolapalveluita ravintola Woitto. Näissä Kampuksen ravintoloissa ja kahviloissa voi opiskella laajennettuna oppilaitoksella tai sitten vastaavasti työelämässä. Kumpi, sopii opiskelijalle itselleen paremmin. Vastaavia ulkopuolisille avoimia ravintoloita ja kahviloita on myös muissa oppilaitoksissa.

Oppilaitosten yhteystiedot:

www.winnonva.fi

www.sataedu.fi

Elintarvikealan koulutusta Huittisissa (Haku 12.11.2018 mennessä)

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi

 

Satakunnan kouluissa vietetään 17.10. lähiruokapäivää

08.10.2018

Satakunnan kuntien ruokapalvelut ja Satakunnasta – Sikses parasta -hanke järjestävät keskiviikkona 17.10.2018 lähiruokapäivän koululaisille ja osalla paikkakunnista myös päiväkodeille ja vanhushuollolle. Lähiruokapäivänä kouluissa tarjotaan koululounaaksi satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Maksuttoman kouluruoan 70-vuotista juhlavuotta vietetään tänä vuonna ja lähiruokapäivän avulla haluamme korostaa kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ja tuotteiden arvostusta. Koulujen lähiruokapäivän toteuttamisessa ovat mukana Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Pori, Rauma ja Siikainen.

LÄHIRUOKAPÄIVÄN KUVAKILPAILU

Osallistukaa koulun tai luokan kanssa mukaan lähiruokapäivän kuvakilpailuun!

OSALLISTUMISOHJEET:

Ottakaa lähiruokateemaan soveltuva kuva ja julkaiskaa se sopivalla Instagram -tilillä (koulu/kunta). Kuvan voi myös lähettää meille: heidi.tattinen@pji.fi ja sen tulee olla julkaisukelpoinen. Liittäkää kuvaan halutessanne kuvateksti tai tarina käyttäen #siksesparas171018#satakunta. Julkaistut sekä meille lähetetyt kuvat ovat mukana kisassa. Parhaan kuvan palkitsemme ulkopelillä. Kilpailuaikaa vko 42 (15.-21.10.2018).

 

Syyskuun uutiskirje on nyt julkaistu!

26.09.2018

Lokakuun uutiskirjeemme on julkaistu. Pääset lukemaan sen täältä. Innostavia lukuhetkiä!

Rekikoskella vierailee paljon ratsastusleiriläisiä, keikkatyöläisiä sekä pikkujoulu- ja tyky-porukoita

26.09.2018

Huittisissa sijaitsevan Rekikosken Matkailu- ja Vapaa-ajankeskuksen toiminnan pääpaino on ratsastuksessa ja majoituksessa. Yritys tarjoaa myös muun muassa kokous- ja saunatiloja sekä kahvila- ja lounaspalveluja. Lapsille riittää kesällä ajanvietettä kotieläinpihalla, liikennepuistossa ja peikkometsässä. Kahvila- ja lounaspalveluissa Rekikoski pyrkii hyödyntämään lähialueen raaka-aineita ja tuotteita.


Mirja Rekikoski tekee Kahvila Onnenkengässä tarjottavat ruoat itse. Kahvilassa on 50 asiakaspaikkaa. Se on auki kesäisin ja muulloin tilauksesta. Tila sopii erinomaisesti esimerkiksi kokouspaikaksi. Tarjoilu voidaan järjestää myös tunnelmallisessa Koitossa tai kesäaikaan grillikatoksessa.

Rekikoskella on 33 vuodepaikkaa, joista 10 on yhden hengen huoneita, 1 perhehuone ja 5 kahden hengen huonetta. Päätalossa on lisäksi neljä kahden hengen huonetta, jossa ryhmät yleensä majoittuvat. Siellä on myös yhteinen oleskelutila.

Kaikissa huoneissa on hotellitasoinen varustelu, kuten oma wc- ja suihkutila, televisio, jääkaappi, mikro ja langaton verkko. Kahden hengen huoneissa on myös keittomahdollisuus.

– Huittisissa on valtavasti majoituspaikkoja, mutta meillä taitaa olla ainoa paikka, johon pääsee varmasti, talon isäntä Arto Rekikoski tuumii.

Heillä on vakioasiakkainaan paljon yrityksiä, jotka tuovat vieraita ulkomailta. Keikkatyömiehet viihtyvät usein useamman viikon kerrallaan.

– Huoneet on pidettävä koko ajan siisteinä. Joku voi tulla pihaan soittamatta ja silloin täytyy olla tarjota asiakkaalle siisti huone, talon emäntä Mirja Rekikoski tietää.

Asiakkailta paljon kehuja saanut runsas aamiainen kuuluu majoituksen hintaan. Lounasta kahvila Onnenkengässä on tarjolla tilauksesta.

– Kesäaikana kun on leirit, niin täällä voi poiketa syömässä, koska silloin teen leiriläisille ruoan. Muuten kahvilaa ei kannata pitää auki täysipäiväsesti, koska olemme kuitenkin sen verran kaukana keskustasta ja Huittisissa on paljon ruokapaikkoja, Mirja Rekikoski toteaa.

Hän leipoo itse sämpylät ja kaikki on muutenkin kotitekoista. Raaka-aineet tulevat pääasiassa Kivikylästä ja K-Supermarket Lautturista. Vihanneksia tulee välillä Kalmin tilalta.

– Majoitus ja kahvila sitovat paljon. Välillä on todella aikaisia aamuja ja joustamme asiakkaiden toiveiden mukaan. Tarvittaessa aamiainen saadaan vietyä asiakkaalle myös huoneeseen, yrityksen markkinointi- ja toimistotyöntekijä Anne Ojapelto kertoo.

Ruoassa on huomioitava muun muassa erikoisruokavaliot.

– Esimerkiksi kasvisruoka sopisi kaikille, mutta ruoka ei voi kuitenkaan aina olla samaa. Lounaaksi on yleensä keittoa, että leiriläiset jaksavat sen jälkeen vielä ratsastaa ja päivälliseksi jotain muuta. Haastetta tuo myös se, että lapset eivät välttämättä syö samoja ruokia kuin aikuiset ja maiden väliset ruokakulttuurit ovat erilaisia, Mirja Rekikoski kertoo.


Majoittumiseen sisältyy runsas aamupala, jonka voimalla fyysistä työtä jaksaa hyvin tehdä lounaaseen asti. Aamiaiseen kuuluu muun muassa Mirja Rekikosken leipomat herkulliset sämpylät.

Rekikoskella järjestetään myös ohjattuja retkiä, jotka räätälöidään toiveiden mukaan. Pääosana niissä on yleensä peikkokierros, jossa Alma-peikko leikittää lapsia. Kotieläinpihalle pääsee silittelemään eläimiä, liikennepuistoon kuluttamaan energiaa, välillä on myös ponitalutusta ja herkullisen lounaan saa halutessaan nauttia kahvila Onnenkengässä.


Vanhassa Koitossa on upea tunnelma. Sauna- ja oleskelutilat ovat palvelleet leiriläisten lisäksi useita pikkujoulu- ja tykyporukoita.

Seikkailupuisto on ajateltu leiriläisille, mutta vapaaehtoisesta maksusta se on kaikkien käytössä.

– Se on kiva lisä perheille, jotka käyvät leireillä. Lapset tarvitsevat virikkeitä ja tekemistä, Mirja Rekikoski tietää.

Teksti: Senni Valiola
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Kuvat: Senni Valiola (Kuva 1) ja Fotokata/Kata Sivunen (Kuvat 2 & 3)

 

Sivut: