Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

16 makua Satakunnasta videosarja alkoi

28.01.2021


Tämän vuoden viestinnässä loistavat Satakuntalaiset kunnat, niiden erityispiirteet ja loistavat satakuntalaiset raaka-aineet. Videosarjalla tuodaan esille koko ruokaketjua ja pääosassa aina valittu pääraaka-aine kyseisestä kunnasta. Keittiömestari Pasi Kuronen on reseptiikan, ruokakuvien ja videoiden takana. Toivomme myös, että yleisömme ottaa videot vastaan ja jakaa niitä sopivissa tilanteissa.

Videot julkaistaan aina hankeemme Instagamissa, IG-TV:ssä, Facebookissa, Youtube:ssa ja linkki kulkee myös uutiskirjeessä.

Videosarjan aloitti Pomarkku ja Isojärven kuha.

Katso video.Reseptit loistavaan kuha-annokseen saat tästä. Ohjeet ovat aina 4:lle


POMARKKU – Ruispaneroitua Isojärven kuhaa, paahdettua porkkanaa, pottuvoita ja tilliä

4 kuhafileetä (n. 140 g / file)
Ruisjauhoa
Suolaa
Mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä

1.    Leikkaa kuhafileistä ruotorivi pois v-leikkauksella.
2.    Leikkaa filee kolmeen yhtä suureen palaan.
3.    Mausta kalanpalat suolalla ja mustapippurilla.
4.    Jauhota kauttaaltaan ruisjauhossa.
5.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paista kaloja, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.

4 pienehköä porkkanaa
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
Suolaa

1.    Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2.    Pese porkkanat hyvin mutta älä kuori. Laita porkkanat kokonaisena uunipellille ja kypsennä uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 45 min.
3.    Halkaise ja mausta leikattu pinta kevyesti suolalla.
4.    Laita paistinpannulle voi ja öljy ja paahda porkkanoihin hyvä paistopinta.

TILLIPOTTUVOI:
800 g jauhoista perunaa
150 g voita
1 rku tilliä (säästä muutama oksa koristeluun)
½ tl suolaa

1.    Kuori perunat ja keitä niitä vedessä, kunnes ne alkavat hajoamaan. Kaada keitinvesi pois.
2.    Pehmennä voi, älä sulata. Lisää joukkoon tilli ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
3.    Ota tillivoita kaksi ruokalusikallista sivuun ja lisää loput perunoiden joukkoon.
4.    Lisää suola perunoille ja murskaa perunat survimella. Pottuvoihin saa jäädä sattumia.
5.    Lämmitä talteen otettu pottuvoi kattilassa niin että voi juuri ja juuri sulaa. Valuta tillivoita pottuvoin päälle annoksen kokoamisen yhteydessä

Kokoa annos laittamalla lautaselle ensin pottuvoita. Valuta sulaa tillivoita pottuvoin päälle, aseta kalanpalat pottuvoin päälle.
Aseta porkkanat pottuvoin viereen ja koristele annos tillinoksilla.

Ideoita ja kehitysvinkkejä lähiruokahankkeellemme – kiitos vastaajille!

28.01.2021

Kysyimme loppuvuodesta lukijoilta ja seuraajilta ajatuksia hankkeemme toimista. Saimme monipuolisesti vastauksia eri toimijoilta; alkutuottajilta, jatkojalostajilta, kuluttajilta sekä koulutus- ja kehittämisorganisaatioista. Kyselyn mukaan vastaajat seuraavat erityisesti uutiskirjettämme, mutta myös somekanaviamme, joista Facebookia eniten. Tapahtumaosallistuminen on toki ollut vuoden 2020 aikana heikkoa, mutta lähiruokapäivä miellettiin laajaksi kaikkia koskevaksi lähiruokatapahtumaksi. Meidät muistettiin myös menneistä, vuoden 2019 tapahtumista hienosti. Näistä nousi esimerkkeinä lähiruokapäivät kaupoissa, tapahtumissamme, SuomiAreena ja Okra osastoillamme.

Ruokaketjun ajankohtaiset asiat kiinnostavat seuraajia

Teemoina mistä ruoka tulee, trendit ja ruokavinkit sekä ruokaketjun ajankohtaiset asiat kiinnostavat seuraajiamme. Yleisesti lähiruoka, valikoima ja uutuudet kiinnostavat uutiskirjeessä ja somessa. Lisäksi hankeviestintä on onnistunut viranomaisohjeista ja lainsäädännöstä viestimisessä.

Vuoden 2021 nostoja

Vastaajien keskuudessa nousi erityisesti etäluento lähiruoasta, mutta myös oikeita tapaamisia kaivataan. Tällaisia voivat olla mm. verkostoitumistilaisuudet, tilavierailut ja koulutukset. Vallitseva tilanne kuitenkin luo haastetta oikeaan tapaamiseen. Seurataan tilannetta ja suunnitellaan toimia tämän mukaan. Etäluennoille toiveaiheiksi nousi kyselyssä julkisen puolen lähiruokahankinnat, vastuullisuus ruokatuotannossa, terveelliset valinnat satakuntalaisittain sekä lähiruokauutuuksista kertominen.

Ruokatuotannon nostoja vuoteen 2021

Vastauksissa kokonaisuudessaan ruokatuotannosta viestimistä kaivattiin, raaka-aineista erityisesti perunaa voisi esitellä laajemmin. Toimintaamme kiiteltiin ja koettiin mm. lähiruokapäivä ihanaksi tavaksi olla mukana toimissamme. Hankkeen tuottama materiaali koettiin hyväksi ja hyödylliseksi. Positiivisesti toivottiin myös lähiruoan kehitysnäkymistä kertomista edelleen vuoden 2021 aikana. Useammassa vastauksessa nousi positiivisuus hankkeen toimia kohtaan, joka kannustaa hanketyöryhmää toimimaan näiden tavoitteiden eteen tänä viimeisenä vuonna.

Vielä voit vaikuttaa. Kerro meille, mitkä teemat sinua kiinnostavat ja minkälaisiin tilaisuuksiin haluaisit osallistua.Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan hankkeemme uunituore ja laadukas esiliina!

Vastaa kyselyyn tästä.

Alkutuotannon alan yritykset voivat hakea väliaikaista tukea

28.01.2021

ProAgrian yritysasiantuntija Annina Luotonen poimi tärkeimmät tiedot alkutuotannon väliaikaisen tuen hakemisen ehdoista.

Alkutuotannon väliaikainen tuki
Haku 30.6.2021 saakka

Kenelle?
- Alkutuotannon alan yritykset
- Koronasta kärsineille
- Tuotteita suoraan ravintoloille myyville tai muille ostajille joiden menekki on pysähtynyt tai pienentynyt koronan vuoksi

Tuen määrä 2000-80 000€ korkeintaan 80 % esitetyistä menoista.
- Menoja esitettävä vähintään 2500€
- Menot hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden pituiselta ajanjaksolta alkaen 16.3.2020

Rahaa voi käyttää toiminnan jatkumista turvaaviin välittömiin kustannuksiin. EI yrittäjän laskennallinen palkka.
- Palkkamenot
- Vuokramenot ja kiinteistömenot
- Ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä aiheutuneet menot

Tukea haetaan Hyrrä-palvelussa. Lisätietoa Valtionkonttorin sivuilta.

Voit kysyä apua myös ProAgrian yritysasiantuntijoilta.

Vuoden 2020 uutiskirjeemme

22.12.2020

Suomi syö Satakunnasta - sikses parasta lähiruokaa -hankkeen vuoden 2020 uutiskirjeet löydät tästä:

12/2020

11/2020

10/2020

9/2020

8/2020

7/2020

6/2020

5/2020

4/2020

3/2020

2/2020

1/2020

 

Tuotekehittäjän työ vaatii luovuutta ja tarkkuutta

27.11.2020

Eurajokelainen Maija Jaakkola toimii HKScanilla siipikarjatuotteiden tuotekehittäjänä. Maijan tie tuotekehittäjäksi alkoi Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä, jossa hän opiskeli elintarviketeknologiaa.
-    Seurasin sisarusteni jalanjälkiä, joista kaksi opiskeli Viikissä, ja toinen oli vuoden opiskellut elintarviketeknologiaa.  Mitä pidemmälle opiskeluissa pääsin, sitä onnellisemmaksi tulin valinnastani, kertoo Maija tyytyväisenä.

HKScanilla Maijan työura alkoi jo kesällä ennen ensimmäistä opiskeluvuonna, kun hän toimi lihanleikkaajana Euran yksikön tuotannossa.  Kesätyöt jatkuivat joka kesä.
-    Kesätyöt loivat uskoa siihen, että alallaon töitä myös tulevaisuudessa.

Vuonna 2018 Maija pääsi harjoitteluun tuotekehitykseen.
-    Osallistuin myös HKScanin kansainväliseen harjoitteluohjelmaan, jonka kautta tein yritykselle  Pro Gradu -tutkielmani. Valmistuttuani vuonna 2019 minut palkattiin tuotekehittäjäksi ja vuoden 2020 alusta lähtien pestini vakinaistettiin.
-    Halusin palata opiskelujen jälkeen kotiseuduille, joten sijoittuminen Raumalle alan töihin oli toiveideni täyttymys. Täällä Satakunnassa on ihmisen hyvä elää.

Tuotekehittäjä on monessa mukana

HKScanin tavoitteena on kasvaa kuluttajien suosimissa kehittyvissä myyntikanavissa ja tuotekategorioissa. Siipikarjalla on tässä tärkeä rooli, koska sen kulutus kasvaa. Maija Jaakkolan työhön kuuluu raakojen broiler- ja kalkkunatuotteiden kehitys. Työhön liittyy sekä makuun liittyvää kehittämistä että tuotteiden valmistusprosessin sovittamista HKScanin tuotantolinjoihin.
-    Tehtäväni on varmistaa, että homma toimii koko tuotantoprosessissa ja että tuotteet toimivat kuluttajalla niin kuin olemme suunnitelleet.
-    Tämän työn monipuolisuus inspiroi. Tuotekehittäjä on mukana vähän kaikessa, niin tuotannon kuin markkinoinninkin kanssa, kertoo Maija.

Luovuuden lisäksi vaaditaan myös tarkkuutta.
- Tuotetiedot, pakkausmerkinnät ja valmistusohjeet ovat myös tuotekehittäjän vastuulla, toteaa Leena Järvenpää, joka on HKScanissa lihan tuotekehityspäällikkö Suomessa.
- Lisäksi tarvitaan verkostoitumiskykyä, kiinnostusta ruokaan ja ruokatrendeihin, ennakointikykyä ja kielitaitoa, luettelee Leena hyvän tuotekehittäjän ominaisuuksia.
Leena arvostaa myös sitä, että Maijalla on kokemusta yrityksen muista tehtävistä kesätöiden kautta.
-  On huippuhienoa, jos tuntee koko ketjun työt eli kannattaa miettiä jo opiskelujen varhaisessa vaiheessa, minne haluaa suuntautua tulevaisuudessa.

Kaikenkaikkiaan Maija on valitsemaansa alaan erittäin tyytyväinen. Mielenkiinto myös ravitsemukselliseen puoleen on kasvanut opiskelujen ja töiden ohessa.

Kariniemen® siipikarjatuotteiden kauppa käy

Siipikarjatuotteet ovat tällä hetkellä hyvässä nosteessa.
- Markkinoille on kiva kehittää vetovoimaisia Kariniemen -tuotteita.  Lisäarvon tuo se, että broilerinliha on terveellinen ja vähärasvainen proteiinin lähde, arvioi Leena.
- Toki vaaditaan myös innovointikykyä toimivien uutuuksien synnyttämiseksi.

Töitä tarjolla erilaisille osaajille

Matkalla monipuoliseksi ruokataloksi HKScan tarjoaa Satakunnassa monenlaisia elintarvikealan työmahdollisuuksia. Esimerkiksi elintarvikeinsinöörin koulutuksella voi sijoittua useampiin erilaisiin työtehtäviin vaikkapa tuotannossa tai kehitystehtävissä.  

- HKScanissa pidetään huolta henkilöstön hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja osaamisesta monin eri tavoin ja henkilöstöpolitiikassa on otettu huomioon  mahdollisuus oman ura- ja koulutuspolun luomiseen. Siksi  myös oman työnkuvan muokkaaminen kannattaa pitää mielessä pitkälläkin tähtäimellä, kertoo Leena Järvenpää.

Satakunnassa on myös monia muita elintarvikealan yrityksiä, joten potentiaalisia työnantajia löytyy.

Emma Pikkarainen

Kerro meille toiveesi: palaute- ja ideakysely tulevan suunnittelun tueksi

29.10.2020

Suomi syö Satakunnasta - Sikses parasta lähiruokaa -hankkeemme on nyt kautensa puolivälissä, hanke jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Toivomme nyt ideoita ja kehitysajatuksia loppukauden suunnittelun tueksi. Kerro meille, mitkä teemat sinua kiinnostavat ja minkälaisiin tilaisuuksiin haluaisit osallistua. Aikaa toiveille on vielä, nyt rohkeasti vastaamaan!

Vastaa kyselyyn tästä.

 

Sivut: