Pelaa oppipeliä

Kespro, Meira Nova, Metro-tukku, Heinon tukku Oy & Elintarviketukku Rikainen Oy

26.03.2018

Kespro

Suomen laajimman HoReCa-valikoiman omaava, HoReCa-alan ammattilaisia palveleva Kespro on osa Kesko OYJ:tä ja on Suomen johtava tukkukauppa. Kespron Satakuntaa palvelevat noutotukut sijaitsevat Turussa ja Tampereella.

Kotimaan markkinoilla tärkeää erottautua

Elintarviketuottajat voivat tarjota tuotteitaan tukkumyyntiin myös pienempiä eriä ja kausittain.

- Kausituotteet, jotka antavat lisäarvoa, sopivat hyvin valikoimaan, Kespron konseptipäällikkö Jussi Vainio sanoo. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa tuotteet, joista ei löydy vastaavia tuotteita valikoimasta. Lähiruoalle on Kespron tukuissa kysyntää ja tuottajalle on etu, mikäli pystyy erottumaan kotimaisilla markkinoilla muullakin kuin sijainnillaan.

Kespro on viestinyt vahvasti, että tuottajat ottaisivat yhteyttä tukkuihin rohkeasti. Tuottajalle voi olla raskasta harjoittaa tilaustoimintaa erityisesti logistisesti, jossa jokainen seudun ravintola tilaa yksitellen tuotteensa tuottajilta ja siten ne myös pitää toimittaa heille. Vainion mukaan on kaikkien osapuolten etu, että lähiseudun tuottajien tuotteita saa yhdestä paikasta, yhdellä tilauksella ja yhdellä autolla kuljetettuna.

Kespron verkkosivut

Meira Nova

SOK:n tytäryhtiö Meira Nova on Suomen johtavia foodservice-alan tukkukauppoja. Meira Nova on erikoistunut palvelemaan ravintoloita, hotelleja, henkilöstöravintoloita ja julkisen sektorin suurkeittiöitä. Satakunnan aluetta palvelee Turun myyntikonttori, Porissa sijaitsee tukun alueterminaali. Maakunnan jakelualueella tavaraa kulkee joka päivä useita tonneja.

Satakunnan alueella hyviä tuotteita

Satakunnasta alkuperältään olevaa ja Satakunnassa valmistettuja elintarvikkeita kulkee ja myydään hyvin paljon koko Suomen elintarvikemarkkinassa. – Satakunnan elintarvikeyritysskaala on laaja ja siitä voi olla ylpeä, Meira Novan aluepäällikkö Jukka Rintala sanoo.

Pienempikin elintarviketuottaja voi tarjota tuotteitaan Meira Novalle tukkumyyntiin ja näin ollen yrityksen koolla ole merkitystä. Tukulla on S-ryhmätasoinen ohjeistus kriteereistä, joita tavarantoimittajan on täytettävä. Tällaisia kriteerejä ovat muun muassa vastuullisuus, jäljitettävyys ja saatavuuden varmistaminen. Saatavuuden varmistaminen on tärkeä kriteeri Meira Novan tukkukaupassa, sillä tuotteita ei oteta hyllynkoristeeksi, sanoo Rintala. Pienempiä eriä kulkee jonkin verran suoratoimituksina.

Tuotteella on oltava kysyntää. Vaikka pienemmätkin elintarviketuottajat ja -jalostajat voivat tuotteitaan Meira Novalle tarjota, on tavarantoimittajan tärkeää ymmärtää markkinoinnin tärkeys myös tukkukaupassa.  Rintala vinkkaa, että markkinointiponnistelut tulisi suunnata hotellien, ravintoloiden ja suurkeittiöiden suuntaan ja niiden tuotekehittäjiin.

Meira Novan verkkosivut

Metro-tukku

Satakunnassa pikatukut sijaitsevat Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on valtakunnallinen päivittäistavaran tukkukauppa noin 23 prosentin markkinaosuudellaan koko Suomen päivittäistavara-alan tukkukaupasta.  Metro-tukku on vahva toimija HoReCa-alalla ja se palvelee myös julkishallinnon toimijoita. Metro-tukku toimii koko maan kattavan Metro-pikatukkuverkoston ja toimitusmyynnin kautta.

Tuotteet hankitaan joko suoraan valmistajilta tai Tukon ja Finnfrostin kautta heidän jopa 700 yhteistyökumppaniltaan. Valtakunnallinen toimitusmyynti toimittaa tuotteet asiakkaille sovittuna aikana 24 tai 48 tunnin rytmissä. Tuotteet toimitetaan täysissä myyntierissä tai sopimuksen mukaan.

Sähköiset työkalut tuovat tehokkuutta

Metron verkkokauppa emetro.fi on nykyaikainen tilaus-, asiointi- ja infokanava. Tuotteiden tilaaminen on helppoa, sillä käytössä ovat monipuoliset tuotehakutoiminnot ja kuvalliset tuotetiedot sekä tuotevertailu. Verkkokaupassa voi tehdä ostoksia älypuhelimellä tai tabletilla. Metro lanseerasi ensimmäisenä tukkuna mobiilitilauksen. Mobiilitilaus on helppo, nopea ja edullinen tapa tilata. Tuotteen viivakoodi skannataan älypuhelimen kameralla tai se voidaan syöttää käsin. Sovellus kertoo, onko tuote tilattavissa ja mikä on myyntierä.

Metro-tukun verkkosivut

Heinon tukku Oy

Heino on päivittäistavaratukkuliike, joka toimii tuhansien suomalaisten ravintoloiden ja suurkeittiöiden ja muiden palvelualojen yritysten ruokatarvikkeiden ja juomien hankintapaikkana. TukkuHeino Oy -konsernin suurimman toimijan, Heinon Tukku Oy:n, toimialaa on päivittäistavaroiden tukkukauppa ja maahantuonti. Yhtiöllä on pikatukut Helsingissä ja Vantaalla, toimitustukut Espoossa ja Kuopiossa sekä myyntikonttorit Turussa, Tampereella, Oulussa ja Seinäjoella.

Heinon tukku Oy toimii valtakunnallisesti toimitustukkuna. Näin ollen asiakkaiden sijainnilla ei ole merkitystä. Kuten muillakin tukkutoimijoilla, myös Heinolla on sähköinen pika- ja toimitustukkujen verkkopalvelu. Tavarantoimittajia Heinolla on jopa 800. 

Aimo - Heinon oma laadukas tuotesarja keittiöalan ammattilaisille

Aimo-sarjan tuotteet ovat Heinon valmistamia tai valmistuttamia. Aimo-sarjaan kuuluu muun muassa majoneeseja, kastikkeita, säilykkeitä, leipomopakasteita sekä liha- ja kalatuotteita tuoreina, jalosteina ja pakasteina. Tuotteita on jo yli 500. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja ulkomailla. Aimo-valikoimasta löytyy myös luomua sekä vegaanisia tuotteita.

Heinon Tukku Kuopio Oy jalostaa kalaa ja valmistaa leikattuja hedelmä- ja vihannestuotteita omassa tuotantolaitoksessaan Kuopiossa. Heinon Tukku Kuopio Oy:n oman tuotannon kalajalosteet kehitetään vastaamaan sekä asiakkaiden tarpeita että ajan vaatimuksia. Kalaa saa fileinä, massana ja jalostettuina tuotteita. Alihankkijat on valittu tarkoin.  Yritys valmistaa kotimaisesta järvikalasta korkeatasoisia tuotteita. Heinon Tukku Kuopio Oy omistaa virolaisen riista- ja kalatuotteisiin keskittyvän Hunt Fish Group Ltd:n.

Heinon tukun verkkosivut

Elintarviketukku Rikainen Oy

Elintarviketukku Rikainen Oy on tamperelainen tukkuliike. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat kaikki mahdolliset elintarvikkeet suurkeittiöille. Vahvasti verkostoitunut yritys toimii paikallisten viljelijöiden markkinointi- ja myyntikanavana sekä logistisena kumppanina.

Maakuntarajat eivät ole Rikaiselle ongelma. Elintarviketukku Rikainen Oy suosii ja käyttää mahdollisuuksien mukaan lähialueen tuottajia, joten raaka-aineet ovat tuoreita ilman pitkiä välimatkoja. Lähialueelta hankitaan maitoa, hevi-tuotteita sekä lihatuotteita. Myös luomutuotteita hankitaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.

Elintarviketukku Rikaisen verkkosivut

Henkilökohtaisten haastattelujen lisäksi lähteinä käytetty eri tukkujen verkkosivuja.

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Lapset ja vanhukset syövät ilolla yhdessä

26.03.2018

”Luontoa käydä edellä!” kuuluu Siikaisten slogan, joka todellakin pitää paikkansa ruokailun suhteen. Kunnassa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan omaa tapaa tuottaa palveluita - säästösyistä, mutta onnistuneesti. Siikaisten yhtenäiskoulun oppilaat ovat ruokailleet jo yli kymmenen vuotta palvelukeskus Metsätähdessä. Ruokailussa ovat siis oppilaat ja vanhukset yhdessä. Pelkästään lasten näkeminen ilahduttaa vanhempaa väkeä.  Lounaan lisäksi lapset käyvät laulamassa ja esiintymässä palvelukeskuksen asukkaille.

Lähiruoka tuntuu olevan yksi tavoiteltavista asioista Siikaisissa, mutta ihan helppoa se ei ole. Raaka-aineissa pyritään kotimaisuuteen, mutta aina lähiruokaa ei pystytä tarjoamaan. Kunnan sijainti asettaa omat haasteet toimittajille.

- Ei ole kovin houkuttavaa ajaa 60 tai 40 kilometriä vain tuodakseen 30 kiloa perunaa, kunnan ruokapalvelun esimies Tanja Pitkänen kertoo. Hän itse asuu Porissa, mikä auttaa toki tuotteiden saamisessa keittiöön. Itse pitää olla innostunut uutuuksista ja uudistuksista, jotta pysyy vauhdissa mukana.

Paikallisuuteen pyritään, mutta se on haastavaa. Pienten määrien toimittaminen on usein kompastuksena. Kesäisin pyritään hankkimaan marjoja ja herneitä. Onneksi maitoa saa lähimeijeristä ja porilaiset Nams-tomaatit on koettu laadukkaiksi. Palvelukeskuksen pihassa pyörähtävät Kespron, Valion, Porin leivän ja Immosen autot. Pienempien määrien tuominen keittiölle on lähes mahdotonta.

- Yritämme varmistaa tuotteiden kotimaisuuden, mutta aina se ei ole mahdollista. Leivissäkin saattaa tulla yllätyksiä alkuperän suhteen, Pitkänen kertoo.

Palvelukeskus Metsätähti Siikaisissa on kunnan ainoa ruokapalveluita tuottava yksikkö. Se valmistaa noin 350 annosta päivässä. Mukaan lasketaan vanhainkodin, tukipalveluiden, päiväkodin ja koululaisten ruoat.

- Lasten lempiruokia ovat tonnikalapastavuoka, makaronilaatikko ja makkararuoat. Palautetta tulee heti, jos suosikki jää pois ruokalistalta, Pitkänen toteaa. Vanhemman väen suosikit ovat perinteisempiä: pinaattikeittoa, sosekeittoja ja silakkalaatikkoa (kylkisiivuilla). Toki uutuuksiakin kysellään. Mifua käytetään kasviskiusausten proteiinilisänä ja oli joku esittänyt toiveen nyhtökaurasta, Pitkänen jatkaa.

Hävikki pidetään Metsätähdessä aisoissa, sillä menekki tunnetaan melko hyvin. Toki taannoinen karjalanpaistipäivä yllätti positiivisesti. Lapsetkin söivät sitä todella hyvin. Erityistä kiitosta ruokailun sujumisesta saavat pienimmät oppilaat. Yläkoululaisia ei voi kuin kannustaa syömään, jotta jaksaisivat opiskella.

Unelmien ruokailussa pääpaino olisi kotimaisuudessa

- Lähiruoka ja puhtaus ovat todella hienoja asioita, joita olisi hienoa toteuttaa käytännössäkin, löydettäisiin vain jokin tapa saada lähiruokaa Siikaisiin. Suurimpana toiveena on, että riisin korvaajaksi nousisi uusi lähituote kuten kaura tai jokin muu täysjyvätuote, Pitkänen unelmoi. Innolla odotan myös syksyn Sikses parasta -hankkeen lähiruokapäivää kouluille, jotta siitä saisi uusia ideoita Metsätähden palveluiden kehittämiseen. Kasviproteiinipäivä oli todella hyvä ja innostava, kehuu Pitkänen.

Anna Kari
ProAgria Länsi-Suomi

Kankaanpään kaupungin valmistuskeittiöt palvelevat kouluja, päiväkoteja ja toimintakeskuksia

26.03.2018

Kankaanpään kaupungilla on kolme valmistuskeittiötä keskustan alueen kouluissa, joista lähtee aterioita 21 kohteeseen. Kohteita ovat koulujen lisäksi päiväkodit ja toimintakeskukset, kuten vanhainkoti ja palvelutalot. Arkisin lounaita valmistetaan noin 2 400 annosta. Myös välipalat ja vanhainkodin kaikki ateriat kuuluvat ruokahuollon tehtäviin, Kankaanpään kaupungin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantila kertoo.

Koululaisten keskuudessa suosituimpia ovat erilaiset pastaruoat. Keitot kelpaavat nuorille huonosti. Seniorikansalaisten suosikkeja taasen ovat perunaruoat ja kalaruoat kuten silakkapihvit ja klimppisoppa. Ruokalistat siis hiukan vaihtelevat kohteesta riippuen, Aho-Mantila tarkentaa.

Kaupungilla on muutamien maakunnallisten ja paikallisten tuottajien ja yrittäjien kanssa toimitussopimuksia. Tahtotila paikallisen ja kotimaisen käyttöön on. Tosin hinta ja olemassa olevat sopimukset aiheuttavat rajoitteita. Kankaanpäässä iloittiin, kun vuoden vaihteessa katkolla olleeseen perunasopimukseen löytyi edelleen paikallinen toimittaja, tällä kertaa Jämijärveltä. Leipätoimitukset tulevat Porista ja Porin Tuoretukku toimittaa tuoreet kasvikset. Sopimustukun kautta on tietenkin mahdollista valita esimerkiksi Apetitin pakastevihanneksia. Syksyisin yksityisiltä ihmisiltä ostetaan marjoja ja omenoita.

Erityistilanteisiin, kuten erilaisiin teemapäiviin, voidaan hankkia sopimusten ulkopuolelta tuotteita. Näin tehtiin esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän juhlassa, jolloin käytettiin Jämin Rahtipalvilta tulleita lihoja.  Lihoissa ylipäätään pyritään kotimaisen käyttöön. Paikalliset tuottajat ja yrittäjät toimialasta riippumatta eivät oikeastaan tarjoa tuotteitaan julkisille keittiöille, heidän tuotevalikoimansa on sen verran suppea tai heidän tuotteensa eivät vastaa suurtalouskeittiön kysyntää.

Tiedot saatiin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantilalta.

Jaana Laurila
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ammattikeittiöt – Haluatteko lisätä luomutuotteiden käyttöä?

26.03.2018

Luomutuotteiden käyttö ja kysyntä lisääntyvät ammattikeittiöissä koko ajan. Käytetyimpiä raaka-aineita ovat viljatuotteet ja maito, mutta myös muissa tuoteryhmissä on valikoimaa.

Satakunnan luomuhanke ”Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan” suunnittelee maksutonta tiedotustilaisuutta koskien luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä. Toivoisimme teiltä vinkkejä, mistä asioista koette tarvitsevanne lisätietoa sekä milloin ja missä tilaisuus olisi hyvä järjestää. Tilaisuus on maksuton.

 Tarvitsetteko tietoa:

  • luomun mahdollisuuksista ammattikeittiöissä
  • luomusta osana vastuullisuutta
  • kuinka lisätä luomutuotteiden käyttöä
  • luomutuotteiden vastaanotosta ja varastoinnista
  • luomusta ruokalistasuunnittelussa
  • kuinka kertoa luomuraaka-aineiden käytöstä ruokalistalla
  • luomun hankinnasta
  • Portaat luomusta -ohjelmasta
  • jostakin muusta aiheesta?

Toivomme teiltä vapaamuotoisia vastauksia kiinnostuksestanne ja aiheista 8.4.2018 mennessä sähköpostiin jaana.laurila@satafood.net. Lisätietoja luomuhankkeesta http://uuttakasvualuomusta.fi/

Avoinna Sikses paras kesätyö!

16.03.2018

Satakunnasta - Sikses parasta on Pyhäjärvi-instituutin hallinnoima tiedonvälityshanke, joka toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä. Hankkeen tavoitteena on viestinnän ja tiedonvälityksen keinoin edistää paikallisten tuotteiden näkyvyyttä ja vahvistaa alan toimijoiden verkostoitumista.

Pyhäjärvi-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjä-organisaatiot Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Haemme hankkeeseen viestintätaitoista kesätyöntekijää ajalle 1.6.–31.8.2018. Työ sisältää Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen sisäisiä ja ulkoisia viestintätehtäviä, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestelyä ja käytännön toteutusta, some-viestintää sekä kuvin että videoin ja muita mahdollisia erikseen sovittuja tehtäviä. 

Hakijalta odotamme:

  • Iloista ja reipasta asennetta
  • Hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja
  • Taitoa ja kiinnostusta valokuvausta sekä videokuvausta kohtaan
  • Sujuvaa kirjallista ilmaisua
  • Intohimoa hyvää ruokaa kohtaan
  • Organisointikykyä
  • Oman auton käyttömahdollisuutta
  • Tarvittaessa mahdollisuutta viikonloppu- ja iltatöihin

Eduksi katsomme:

  • Satakunnan elintarviketoimialan tuntemista
  • Some-kanavien tuntemista ja hallintaa
  • Hygieniaosaamistodistuksen

Tehtävä on määräaikainen 1.6.–31.8.2018. Tarkemmat aloitus- ja lopetusajankohdat neuvoteltavissa. Työn toimipisteenä toimii Pyhäjärvi-instituutti Eurassa. Hakemukset ja ansioluettelon pyydämme lähettämään 6.4.2018 klo 15:00 mennessä: heidi.tattinen@pji.fi. Lisätietoja antaa: Heidi Tattinen p. 044 034 4066.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9519432?searchPhrase=9519432&&&announced=0&leasing=0&&&&english=false&sort=1 

            

 

Sivut: