Pelaa oppipeliä

Kankaanpään kaupungin valmistuskeittiöt palvelevat kouluja, päiväkoteja ja toimintakeskuksia

26.03.2018

Kankaanpään kaupungilla on kolme valmistuskeittiötä keskustan alueen kouluissa, joista lähtee aterioita 21 kohteeseen. Kohteita ovat koulujen lisäksi päiväkodit ja toimintakeskukset, kuten vanhainkoti ja palvelutalot. Arkisin lounaita valmistetaan noin 2 400 annosta. Myös välipalat ja vanhainkodin kaikki ateriat kuuluvat ruokahuollon tehtäviin, Kankaanpään kaupungin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantila kertoo.

Koululaisten keskuudessa suosituimpia ovat erilaiset pastaruoat. Keitot kelpaavat nuorille huonosti. Seniorikansalaisten suosikkeja taasen ovat perunaruoat ja kalaruoat kuten silakkapihvit ja klimppisoppa. Ruokalistat siis hiukan vaihtelevat kohteesta riippuen, Aho-Mantila tarkentaa.

Kaupungilla on muutamien maakunnallisten ja paikallisten tuottajien ja yrittäjien kanssa toimitussopimuksia. Tahtotila paikallisen ja kotimaisen käyttöön on. Tosin hinta ja olemassa olevat sopimukset aiheuttavat rajoitteita. Kankaanpäässä iloittiin, kun vuoden vaihteessa katkolla olleeseen perunasopimukseen löytyi edelleen paikallinen toimittaja, tällä kertaa Jämijärveltä. Leipätoimitukset tulevat Porista ja Porin Tuoretukku toimittaa tuoreet kasvikset. Sopimustukun kautta on tietenkin mahdollista valita esimerkiksi Apetitin pakastevihanneksia. Syksyisin yksityisiltä ihmisiltä ostetaan marjoja ja omenoita.

Erityistilanteisiin, kuten erilaisiin teemapäiviin, voidaan hankkia sopimusten ulkopuolelta tuotteita. Näin tehtiin esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän juhlassa, jolloin käytettiin Jämin Rahtipalvilta tulleita lihoja.  Lihoissa ylipäätään pyritään kotimaisen käyttöön. Paikalliset tuottajat ja yrittäjät toimialasta riippumatta eivät oikeastaan tarjoa tuotteitaan julkisille keittiöille, heidän tuotevalikoimansa on sen verran suppea tai heidän tuotteensa eivät vastaa suurtalouskeittiön kysyntää.

Tiedot saatiin palvelupäällikkö Sanna Aho-Mantilalta.

Jaana Laurila
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ammattikeittiöt – Haluatteko lisätä luomutuotteiden käyttöä?

26.03.2018

Luomutuotteiden käyttö ja kysyntä lisääntyvät ammattikeittiöissä koko ajan. Käytetyimpiä raaka-aineita ovat viljatuotteet ja maito, mutta myös muissa tuoteryhmissä on valikoimaa.

Satakunnan luomuhanke ”Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan” suunnittelee maksutonta tiedotustilaisuutta koskien luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä. Toivoisimme teiltä vinkkejä, mistä asioista koette tarvitsevanne lisätietoa sekä milloin ja missä tilaisuus olisi hyvä järjestää. Tilaisuus on maksuton.

 Tarvitsetteko tietoa:

 • luomun mahdollisuuksista ammattikeittiöissä
 • luomusta osana vastuullisuutta
 • kuinka lisätä luomutuotteiden käyttöä
 • luomutuotteiden vastaanotosta ja varastoinnista
 • luomusta ruokalistasuunnittelussa
 • kuinka kertoa luomuraaka-aineiden käytöstä ruokalistalla
 • luomun hankinnasta
 • Portaat luomusta -ohjelmasta
 • jostakin muusta aiheesta?

Toivomme teiltä vapaamuotoisia vastauksia kiinnostuksestanne ja aiheista 8.4.2018 mennessä sähköpostiin jaana.laurila@satafood.net. Lisätietoja luomuhankkeesta http://uuttakasvualuomusta.fi/

Avoinna Sikses paras kesätyö!

16.03.2018

Satakunnasta - Sikses parasta on Pyhäjärvi-instituutin hallinnoima tiedonvälityshanke, joka toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä. Hankkeen tavoitteena on viestinnän ja tiedonvälityksen keinoin edistää paikallisten tuotteiden näkyvyyttä ja vahvistaa alan toimijoiden verkostoitumista.

Pyhäjärvi-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjä-organisaatiot Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Haemme hankkeeseen viestintätaitoista kesätyöntekijää ajalle 1.6.–31.8.2018. Työ sisältää Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen sisäisiä ja ulkoisia viestintätehtäviä, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestelyä ja käytännön toteutusta, some-viestintää sekä kuvin että videoin ja muita mahdollisia erikseen sovittuja tehtäviä. 

Hakijalta odotamme:

 • Iloista ja reipasta asennetta
 • Hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja
 • Taitoa ja kiinnostusta valokuvausta sekä videokuvausta kohtaan
 • Sujuvaa kirjallista ilmaisua
 • Intohimoa hyvää ruokaa kohtaan
 • Organisointikykyä
 • Oman auton käyttömahdollisuutta
 • Tarvittaessa mahdollisuutta viikonloppu- ja iltatöihin

Eduksi katsomme:

 • Satakunnan elintarviketoimialan tuntemista
 • Some-kanavien tuntemista ja hallintaa
 • Hygieniaosaamistodistuksen

Tehtävä on määräaikainen 1.6.–31.8.2018. Tarkemmat aloitus- ja lopetusajankohdat neuvoteltavissa. Työn toimipisteenä toimii Pyhäjärvi-instituutti Eurassa. Hakemukset ja ansioluettelon pyydämme lähettämään 6.4.2018 klo 15:00 mennessä: heidi.tattinen@pji.fi. Lisätietoja antaa: Heidi Tattinen p. 044 034 4066.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9519432?searchPhrase=9519432&&&announced=0&leasing=0&&&&english=false&sort=1 

            

 

Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti – Ajankohtaista ruoka-alalta koulutuskiertue

05.03.2018

Maa- ja kotitalousnaiset, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kuluttajaliitto, Ruokatieto Yhdistys ry sekä maakunnalliset toimijat järjestävät valtakunnallisen koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on tukea maatiloja tuotteiden jatkojalostamisessa ja myynnissä. Lisäksi perehdytään keskeisiin elintarvikkeiden markkinointiin ja myyntiin liittyviin kysymyksiin kuluttajansuojalain näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään 22.3.2018 Huittisten kaupungintalolla. 

OHJELMA

11.45 TERVETULOA - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija Leena Ylikännö
12.00 MAATILAN TUOTTEIDEN JALOSTAMINEN JA MYYNTI - Viljeletkö viljaa, salaatteja, yrttejä tai muita vihanneksia? Vai tuotatko jotain muuta raaka-ainetta? Haluaisitko jatkojalostaa maatilasi tuotteita ja myydä niitä suoraan tilaltasi, torilla tai Reko-lähiruokarenkaassa. Näistä asioista keskustelemme Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti -tilaisuuksissa. Asiantuntijoina ylitarkastajat Kaisa Kukkonen ja Pirjo Korpela Evirasta.
13.30 KAHVI
14.00 ALKUPERÄMERKIT ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA - hankevastaava Eeva Heikkilä, Ruokatieto Yhdistys ry
14.40 KULUTTAJANSUOJAN PERUSPERIAATTEET - Kuluttajaliiton digitaalinen tietopaketti
15.25 MUUTA AJANKOHTAISTA JUURI NYT - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija
16.00 TILAISUUS PÄÄTTYY

Tilaisuudet on tarkoitettu maatilojen ja muiden yritysten edustajille, valvontaviranomaisille, yritysasiantuntijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuuksissa asiantuntijat kertovat aihealueesta ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Ilmoittautumiset: leena.ylikanno@maajakotitalousnaiset.fi 

Katso lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan! 

Helmikuun uutiskirje on ilmestynyt

28.02.2018

Helmikuun uutiskirjeemme on ilmestynyt. Pääset lukemaan sen täältä.

Mukavia lukuhetkiä!

Ilonan Maalaispuoti on avoinna ympäri vuoden ja elää sesonkien mukaan

23.02.2018

Kotimaisiin ja erityisesti lähialueen tuottajien tuotteisiin keskittyvä Ilonan Maalaispuoti avasi ovensa keväällä 2011 silloisten yrittäjien Milla ja Kimmo Nikon toimesta. Nykyiset Ravintola Wanha WPK:n yrittäjät Anna ja Niko Rajaniemi jatkavat entiseen tapaan myös lähiruokapuodin toimintaa.

Huittisissa Ravintola Wanha WPK:n ohessa toimiva kaunis, maalaismainen Ilonan Maalaispuoti on vakiinnuttanut asemansa vähittäiskauppojen rinnalla Huittisissa. Tuoteskaala on laaja ja monet tuotteista ovat sellaisia, joita ei marketeista löydy. Pakasteesta löytyy suosittua Viskilän tilan kukonpoikaa ja pääsiäistä kohden kukonpojan kysyntä varmasti taas kasvaa. Liha-Aitta Vahekosken lihatuotteet ovat myös suosittuja ympäri vuoden. Kesäaikaan puodin hittituotteita ovat paikalliset perunat ja parsa.

Anttilan tilan mehut ovat kuuluneet valikoimaan puodin alkutaipaleelta asti. Myös FP-Kotajan ruusun terälehtihillo on vakiinnuttanut paikkansa Saloniemen juustolan juustojen kanssa puodin hyllyssä. Uusimpana tuotekokonaisuutena ovat paikallisten pienleipureiden leivonnaiset - puodista löytyvät gluteenittomat leivonnaiset ovat esimerkiksi mitä mainioin vierasvara.

Ilonan Maalaispuoti on Lähipuodin herkut -myyntipiste. Lähipuodin herkut on merkki tuoreista ja laadukkaista lähialueen tuottajien tuotteista.

Siimeksen luomutilan jauhot ovat kuuluneet Ilonan Maalaispuodin valikoimaan jo pitkään. Rajaniemen mukaan talkkunajauho on ylivoimaisesti suosituin tuote. Ajoittain myynnissä on myös talon uunituoretta mallasleipää.

Mitä olisi lähiruokapuoti ilman lähialueella käsityönä valmistettuja makeisia?

Seuraa Ilonan Maalaispuotia ja Ravintola Wanha WPK:ta somessa!

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Sivut: