Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Ammattikeittiöt – Haluatteko lisätä luomutuotteiden käyttöä?

26.03.2018

Luomutuotteiden käyttö ja kysyntä lisääntyvät ammattikeittiöissä koko ajan. Käytetyimpiä raaka-aineita ovat viljatuotteet ja maito, mutta myös muissa tuoteryhmissä on valikoimaa.

Satakunnan luomuhanke ”Uutta kasvua luomusta – osaamisella kannattavuutta Satakuntaan” suunnittelee maksutonta tiedotustilaisuutta koskien luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä. Toivoisimme teiltä vinkkejä, mistä asioista koette tarvitsevanne lisätietoa sekä milloin ja missä tilaisuus olisi hyvä järjestää. Tilaisuus on maksuton.

 Tarvitsetteko tietoa:

 • luomun mahdollisuuksista ammattikeittiöissä
 • luomusta osana vastuullisuutta
 • kuinka lisätä luomutuotteiden käyttöä
 • luomutuotteiden vastaanotosta ja varastoinnista
 • luomusta ruokalistasuunnittelussa
 • kuinka kertoa luomuraaka-aineiden käytöstä ruokalistalla
 • luomun hankinnasta
 • Portaat luomusta -ohjelmasta
 • jostakin muusta aiheesta?

Toivomme teiltä vapaamuotoisia vastauksia kiinnostuksestanne ja aiheista 8.4.2018 mennessä sähköpostiin jaana.laurila@satafood.net. Lisätietoja luomuhankkeesta http://uuttakasvualuomusta.fi/

Avoinna Sikses paras kesätyö!

16.03.2018

Satakunnasta - Sikses parasta on Pyhäjärvi-instituutin hallinnoima tiedonvälityshanke, joka toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä. Hankkeen tavoitteena on viestinnän ja tiedonvälityksen keinoin edistää paikallisten tuotteiden näkyvyyttä ja vahvistaa alan toimijoiden verkostoitumista.

Pyhäjärvi-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjä-organisaatiot Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

Haemme hankkeeseen viestintätaitoista kesätyöntekijää ajalle 1.6.–31.8.2018. Työ sisältää Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen sisäisiä ja ulkoisia viestintätehtäviä, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestelyä ja käytännön toteutusta, some-viestintää sekä kuvin että videoin ja muita mahdollisia erikseen sovittuja tehtäviä. 

Hakijalta odotamme:

 • Iloista ja reipasta asennetta
 • Hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja
 • Taitoa ja kiinnostusta valokuvausta sekä videokuvausta kohtaan
 • Sujuvaa kirjallista ilmaisua
 • Intohimoa hyvää ruokaa kohtaan
 • Organisointikykyä
 • Oman auton käyttömahdollisuutta
 • Tarvittaessa mahdollisuutta viikonloppu- ja iltatöihin

Eduksi katsomme:

 • Satakunnan elintarviketoimialan tuntemista
 • Some-kanavien tuntemista ja hallintaa
 • Hygieniaosaamistodistuksen

Tehtävä on määräaikainen 1.6.–31.8.2018. Tarkemmat aloitus- ja lopetusajankohdat neuvoteltavissa. Työn toimipisteenä toimii Pyhäjärvi-instituutti Eurassa. Hakemukset ja ansioluettelon pyydämme lähettämään 6.4.2018 klo 15:00 mennessä: heidi.tattinen@pji.fi. Lisätietoja antaa: Heidi Tattinen p. 044 034 4066.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9519432?searchPhrase=9519432&&&announced=0&leasing=0&&&&english=false&sort=1 

            

 

Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti – Ajankohtaista ruoka-alalta koulutuskiertue

05.03.2018

Maa- ja kotitalousnaiset, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kuluttajaliitto, Ruokatieto Yhdistys ry sekä maakunnalliset toimijat järjestävät valtakunnallisen koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on tukea maatiloja tuotteiden jatkojalostamisessa ja myynnissä. Lisäksi perehdytään keskeisiin elintarvikkeiden markkinointiin ja myyntiin liittyviin kysymyksiin kuluttajansuojalain näkökulmasta. Tapahtuma järjestetään 22.3.2018 Huittisten kaupungintalolla. 

OHJELMA

11.45 TERVETULOA - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija Leena Ylikännö
12.00 MAATILAN TUOTTEIDEN JALOSTAMINEN JA MYYNTI - Viljeletkö viljaa, salaatteja, yrttejä tai muita vihanneksia? Vai tuotatko jotain muuta raaka-ainetta? Haluaisitko jatkojalostaa maatilasi tuotteita ja myydä niitä suoraan tilaltasi, torilla tai Reko-lähiruokarenkaassa. Näistä asioista keskustelemme Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti -tilaisuuksissa. Asiantuntijoina ylitarkastajat Kaisa Kukkonen ja Pirjo Korpela Evirasta.
13.30 KAHVI
14.00 ALKUPERÄMERKIT ELINTARVIKEMYYNNIN TUKENA - hankevastaava Eeva Heikkilä, Ruokatieto Yhdistys ry
14.40 KULUTTAJANSUOJAN PERUSPERIAATTEET - Kuluttajaliiton digitaalinen tietopaketti
15.25 MUUTA AJANKOHTAISTA JUURI NYT - Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija
16.00 TILAISUUS PÄÄTTYY

Tilaisuudet on tarkoitettu maatilojen ja muiden yritysten edustajille, valvontaviranomaisille, yritysasiantuntijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuuksissa asiantuntijat kertovat aihealueesta ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Ilmoittautumiset: leena.ylikanno@maajakotitalousnaiset.fi 

Katso lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan! 

Helmikuun uutiskirje on ilmestynyt

28.02.2018

Helmikuun uutiskirjeemme on ilmestynyt. Pääset lukemaan sen täältä.

Mukavia lukuhetkiä!

Ilonan Maalaispuoti on avoinna ympäri vuoden ja elää sesonkien mukaan

23.02.2018

Kotimaisiin ja erityisesti lähialueen tuottajien tuotteisiin keskittyvä Ilonan Maalaispuoti avasi ovensa keväällä 2011 silloisten yrittäjien Milla ja Kimmo Nikon toimesta. Nykyiset Ravintola Wanha WPK:n yrittäjät Anna ja Niko Rajaniemi jatkavat entiseen tapaan myös lähiruokapuodin toimintaa.

Huittisissa Ravintola Wanha WPK:n ohessa toimiva kaunis, maalaismainen Ilonan Maalaispuoti on vakiinnuttanut asemansa vähittäiskauppojen rinnalla Huittisissa. Tuoteskaala on laaja ja monet tuotteista ovat sellaisia, joita ei marketeista löydy. Pakasteesta löytyy suosittua Viskilän tilan kukonpoikaa ja pääsiäistä kohden kukonpojan kysyntä varmasti taas kasvaa. Liha-Aitta Vahekosken lihatuotteet ovat myös suosittuja ympäri vuoden. Kesäaikaan puodin hittituotteita ovat paikalliset perunat ja parsa.

Anttilan tilan mehut ovat kuuluneet valikoimaan puodin alkutaipaleelta asti. Myös FP-Kotajan ruusun terälehtihillo on vakiinnuttanut paikkansa Saloniemen juustolan juustojen kanssa puodin hyllyssä. Uusimpana tuotekokonaisuutena ovat paikallisten pienleipureiden leivonnaiset - puodista löytyvät gluteenittomat leivonnaiset ovat esimerkiksi mitä mainioin vierasvara.

Ilonan Maalaispuoti on Lähipuodin herkut -myyntipiste. Lähipuodin herkut on merkki tuoreista ja laadukkaista lähialueen tuottajien tuotteista.

Siimeksen luomutilan jauhot ovat kuuluneet Ilonan Maalaispuodin valikoimaan jo pitkään. Rajaniemen mukaan talkkunajauho on ylivoimaisesti suosituin tuote. Ajoittain myynnissä on myös talon uunituoretta mallasleipää.

Mitä olisi lähiruokapuoti ilman lähialueella käsityönä valmistettuja makeisia?

Seuraa Ilonan Maalaispuotia ja Ravintola Wanha WPK:ta somessa!

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Ruokapuoti LUMO panostaa ruoan aitouteen ja puhtauteen

23.02.2018

Wanhan Rauman kupeessa sijaitseva Ruokapuoti Lumo perustettiin vuonna 2010 puhtaan ja aidon ruoan ympärille. Puodin omistajan Tero Suhosen mukaan alun alkaen yrityksen ideana oli tarjota raumalaisille puhdasta ja aitoa ruokaa.

- Emme kuitenkaan halunneet profiloitua ainoastaan luomukaupaksi. Määrittelimme alusta alkaen itse tarkat kriteerit sille, mitä haluamme tai emme halua myydä.

Suhosen mukaan ruoan aitous, puhtaus ja ravinteikkuus olivat yksiä merkittävimpiä kriteereitä ja edelleenkin puodin elintarvikevalikoima nivoutuu näiden kriteerien ympärille.

Puodin elintarvikevalikoimasta löytyy muun muassa luomupähkinöitä, -siemeniä ja -kuivahedelmiä, luomuteetä ja -yrttihaudukkeita, superfoodeja, maitotuotteita, liha- ja kalatuotteita, vihanneksia ja hedelmiä, kahvituotteita, luomu- ja villimausteita, liha- ja kalatuotteita sekä pienpanimotuotteita.

Lähes kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon ja nykyisin puodin valikoimasta löytyy elintarvikkeiden lisäksi myös muutakin tarjontaa. Valikoimassa on muun muassa biohajoavia pesuaineita, tekstiileitä, joogavälineitä sekä kahvi- ja keittiövälineitä. Tämän lisäksi tarjolla on myös erilaisia koulutuksia, kursseja, maistatustilaisuuksia ja valmennuksia, jotka linkittyvät laajemmin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

- Ensinnäkin minulla oli oma halu laajentaa toimintaa, mutta samalla myös ulkopuolelta tuli paineita. Markkinat ovat muuttuneet niin paljon, että emme pärjäisi täysin pelkällä ruokavalikoimalla, Suhonen toteaa.

Paikallisia tuotteita voisi olla tarjolla enemmänkin

Puodin valikoimasta löytyy lähiruokatuotteita, mutta yrittäjän mukaan niitä voisi löytyä enemmän. Tällä hetkellä valikoiman lähituotteita ovat muun muassa Yrttipajan teet ja maustesekoitukset, MM Koskenkorvan tuotteet, Ketunleivän ja Pelkosen kotileipomon leivät, Saloniemen Juustolan tuotteet sekä lähialueen panimoiden kuten paikallisen Linden Breweryn oluet. Lisäksi puodilla on oma pieni tuoteperhe, josta löytyy muun muassa sinappia, salaatinkastiketta ja tomaattihilloketta.

- Olisi mukavaa, jos meillä olisi valikoimassa enemmänkin paikallisia tuotteita. Asiakkaat esimerkiksi kyselevät meiltä välillä nimenomaan raumalaisia tuotteita, joita voisi viedä tuliaisiksi kauemmaksi. Lähituotteitta voi siis rohkeasti tulla meille tarjoamaan, Suhonen kannustaa.

Lähiruoasta puhuttaessa yrittäjä nostaa esille ruoan laatuun, makuun sekä alkuperään liittyviä seikkoja.

- Minua kiinnostaa, mistä tuote tulee, mistä raaka-aineet ovat peräisin ja miten tuote on tuotettu ja jalostettu.
-  Tuotteen laadulla, maulla ja ravinteikkuudella on myös tärkeä merkitys. Vaikka ruoka tulisi läheltä, pitää sen myös olla laadukasta, ravinnetiheää ja aidon makuista.

Ruoan puhtauden Suhonen linkittää vahvasti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Puhdas ruoka vaikuttaa valtavasti muun muassa suoliston toimintaan ja ehkäisee monia suolistosairauksia. Yrittäjä uskookin, että ruoan puhtaudella ja aitoudella on suuri merkitys myös tulevaisuudessa.

- Ruoan aitous ja puhtaus eivät ole pelkkiä trendejä. Ne tulevat pitämään pintansa kauemmin. Laajemmin katsottuna myös ekologisuus ja eettisyys ovat nousemassa tärkeiksi arvoiksi puhtauden ja aitouden rinnalle, Suhonen päättää.

Seuraa Ruokapuoti Lumoa:

Verkkosivut
Facebook
Instagram

Heidi Tattinen
Pyhäjärvi-instituutti

Sivut: