Pääkuva Nappi oppipeliin
Facebook Instagram Twitter YouTube Blogger Tilaa uutiskirje

Laskiaisen perinne: Satakuntalainen hernekeitto

24.01.2018

Helmikuun ja etenkin laskiaisen herkkuihin on perinteisesti lukeutunut hernekeitto. Satakuntalaiseen tapaan hernekeitto valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Eurassa sijaitsevan Haapamäen tilan hernekeittoreseptin lihan voi valita oman maun mukaan tai halutessaan tehdä keiton myös täysin kasvisversiona.

Hernekeiton ohje
Tarja Ala-Hakula, Haapamäen tila, Eura

  • 2l vettä
  • 500g satakuntalaisia kuivattuja herneitä
  • 100g pekonikuutioita
  • 150g possunsuikaleita
  • suolaa
  1. Laita herneet likoamaan illalla runsaaseen veteen. Anna liota yön yli.
  2. Huuhtele herneet lävikön läpi. Mittaa kattilaan vesi, lihat ja herneet. Anna kiehua runsas puoli tuntia.
  3. Lisää lopuksi suola. 

Lihana voi käyttää jauhelihaa, peuranlihaa, potkaa, savukinkkua tai muuta lihaa. Voit myös tehdä kasviskeiton ja laittaa joukkoon porkkanaa, sipulia, valkosipulia. Keittoaika riippuu paljon siitä, minkälaisen keiton haluaa. Pitkään haudutettaessa herneet soseutuvat ja keitto muuttuu soseeksi.

Hernekeiton maku ja kypsyminen johtuvat herneen laadusta ja lajikkeesta.

Villilän Kartanoon uusi yrittjäjä

23.01.2018

Nakkilassa sijaitseva Villilän Kartano sai uuden emännän Sani Aartelan tammikuussa. Kartano ja Kulttuurikeskus tarjoavat muun muassa teatteria, musiikkia ja elokuvaa. 

Kartanolta löytyy ihanteelliset puitteet monenlaisille juhlille. Kartanon laaja piha-alue ja monipuolinen ohjelmapalvelutarjonta takaavat onnistuneet tapahtumat myös yrityksille. 

Kartano hakee yhteistyökumppaneita ja vierailukohteita sekä aktiviteetteja myös ympäri Satakuntaa. Aartelan mukaan kartanon kokki perustaa ruokafilosofiansa kotimaisuuteen, ja lähituottajien palveluita halutaan hyödyntää tulevaisuudessa etenevissä määrin. 

Villilän Kartanosta ja Kulttuurikeskuksesta on tulossa myös päivävierailukohde, ja kartanon halutaan tulevan tutuksi myös nakkilalaisille! 

Yhteystiedot villilankartano@gmail.com, p. 050 3207088, Kati

SIKSES PARASTA VUOSI 2017!

20.12.2017

Vuosi 2017 on ollut satakuntalaisen ruokaketjun juhlaa. Me Sikses parasta -työryhmän jäsenet olemme siitä onnellisessa asemassa, että voimme tehdä työtä yhdessä ammattitaitoisten, suurella kunnioituksella omiin laatutuotteisiinsa suhtautuvien ruokaketjun eri toimijoiden kanssa. Monissa vuoden tapahtumissa, erityisesti Suomi100 – ja Syödään yhdessä -teemojen alla, on ollut mukana laaja joukko toimijoita, alkutuottajia ja yrittäjiä. Siitä suuri kiitos kaikille!

Tapahtumissa olemme olleet vuoden aikana eri puolilla Satakuntaa. Erityisenä teemana tapahtumissa meillä oli satakuntalaisen ruokaketjun tunnettuuden lisäämisen lisäksi Mikä on mielestäsi Sikses parasta? -äänestys, jossa yhdeksässä eri kategoriassa pystyi jokainen antamaan äänensä. Kesän tapahtumat avasivat Panelian iltatori juhannusviikolla ja sen jälkeen olimme mukana muun muassa SuomiAreenalla yhteistyössä MTK Satakunnan kanssa, Herkkusuiden iltatorilla ja 100 syytä lähiruoalle -tapahtumassa Porissa. Elokuussa syötiin yhdessä elokuvaa katsellen Raumalla, Huittisissa tavattiin ja syötiin yhdessä puistossa ja lauantaina 26.8. olimme samanaikaisesti kolmessa eri Syödään yhdessä -tapahtumassa Porissa, Merikarvialla ja Kankaanpäässä. Lähiruokatietoutta on myös levitetty maakunnan eri oppilaitoksissa tuleville ruoka-alan ammattilaisille.

Syksyn isoimmat tapahtumat olivat Makujen Satakunta eduskunnassa ja Sikses parasta Gaala. Satakuntalainen ruoka hurmasi kansanedustajat syyskuussa. Yhteistyössä tapahtuman ideoijan kansanedustaja Jari Myllykosken ja Satakuntaliiton kanssa Satakunnan monipuolinen ruokaketju esittäytyi ensin päivällä eduskunnan lähetystöjen tilassa tuote-esittelyin sekä maistatuksin ja illalla eduskunnan Nahkiaisillallisella. Palaute molempien tapahtumien osallistujilta oli pelkästään huikean positiivista – kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Satakunta on Suomen monipuolisin ruokamaakunta! Kiitokset vielä kaikille yrittäjille ja tuottajille, jotka olitte mukana tapahtuman toteuttamisessa.

Sikses parasta Gaalassa juhlavieraat pääsivät nauttimaan hyvästä satakuntalaisesta ruoasta hyvässä seurassa. Juhlapuhujina olivat maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä ja Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen. Gaalassa myös julkistettiin uusi, Satakunnan ruokaketjua esittelevä video, jota kuvattiin kesällä eri puolilla Satakuntaa. Gaalassa myös palkittiin äänestyksen voittajat.

Vuoden 2018 toimet ovat nyt suunnitteilla. Me kerromme niistä tulevissa uutiskirjeissämme ja me tietysti otamme mielellämme vastaan teiltä toimijoilta uusia ideoita siitä, miten voimme entistä paremmin tehdä tunnetuksi satakuntalaisia huipputuotteita ja -osaamisia sekä toisaalta tuoda uusinta tietoa toimijoiden käyttöön. Olkaa rohkeasti yhteydessä meihin!

 Joulu on ilon ja hyvän ruoan juhlaa. Satakuntalainen juhlava joulupöytä on mahdollista kattaa maakunnan omilla herkuilla, niin lihoilla, kaloilla, juureksilla, kasviksilla, marjoilla, juomilla kuin leivillä. Jokaisella on omat suosikkinsa ja kuten huomaatte Sikses -työryhmän esiin nostamista, omista joulupöydän ehdottomista suosikeista, niin makuasioista ei kannata kiistellä:

Lopuksi haluaisin toivottaa kaikkien Sikses parasta -toimijoiden ja työryhmän puolesta Hyvää Joulua ja menestyksekästä Uutta vuotta 2018!

 

Marko Jori
Pyhäjärvi-instituutti

Jouluherkkuja Prassen konditoriasta

20.12.2017

Prassen konditorian ovesta sisään astuttaessa sieraimiin leijailee jouluisten herkkujen tuoksu. Vuoden kiireisimpänä aikana, joulun alla leipomossa käy kova vilinä. Raumalainen konditoria on perustettu vuoden 2005 lopulla – juuri ennen joulusesonkia, kertoo yrittäjä Johanna Uusitalo. Myöhemmin Prassen konditoria on avannut myös oman kahvilansa Vanhan Rauman ytimeen.

Muutamia pikkusuolaisia lukuun ottamatta Prassen konditoria keskittyy pääasiassa makeisiin kakkuihin ja leivoksiin. Leipää ei siis juurikaan valmisteta. Johanna Uusitalo painottaa aitojen makujen tärkeyttä: hyvän maun takaamiseksi muun muassa suklaiden on oltava aitoja, ja hyydykkeet on tehtävä aidoista marjoista ja hedelmistä.  Suurin osa työstä tehdään siis itse käsin.

Konditoriatuotteita voi ostaa Raumalta Prassen omasta kahvilasta ja konditorian myymälästä. Nettisivujen kautta pääsee verkkokauppaan, josta herkkuja voi tilata Raumalle, Poriin tai Turkuun. Tuotteita on Rauman lisäksi myynnissä Porin, Turun ja Tampereen muutamissa kahviloissa, Porin ja Tampereen Sokos Herkuissa sekä Turun ja Tampereen Stockmann Herkuissa.

Jouluisin suosituimpia tuotteita ovat muun muassa perinteiset käpy- ja halkokakut. Lisäksi konditorian myymälässä on myynnissä muun muassa erilaisia joulupipareita ja muita perinteisiä jouluherkkuja. 
 - Näiden lisäksi joka vuosi pyritään keksimään jotain uutta, Johanna Uusitalo kertoo. Tämän joulun uutuusherkkuja ovat kinuskinen karpalokakku, omenainen glögikakku sekä puolukkakakku.

Aino Kahala
Harjoittelija
Pyhäjärvi-instituutti

Kahvila Piparminttu

20.12.2017

Viihtyisä miljöö, lämminhenkinen palvelu sekä toinen toistaan herkullisemmat makeat ja suolaiset leivonnaiset houkuttelevat pysähtymään hetkeksi ja nauttimaan kahvilan ilmapiiristä.

Ajatus Huittisten keskustassa sijaitsevaan kahvila Piparminttuun syntyi yrittäjä Anna Kankareen mielessä halusta saada aikaan makuelämyksiä. Koulutustausta (kokki ja tradenomi) edesauttaa nuoren yrittäjän arkea, mutta taito loihtia mitä upeampia kakkuluomuksia on tullut perintönä hänen äidiltään. Kankare on erittäin luova ja taitava käsistään. Kolmevuotisen yrittäjätaipaleensa aikana Kankare on hurahtanut kakkuihin. Hän kertoo, että eri asiakasryhmillä suosikkikakut ovat erilaiset. Lapsille halutaan sokerimassalla kuorrutettuja kakkuja, vanhemmat taas suosivat juusto- ja hyydykekakkuja unohtamatta perinteisiä täytekakkuja.

Piparmintun suosituin tuote on sesongin mukaan vaihtuvat kakut. Joulun alla vitriinistä löytyy muun muassa ihastuttava piparminttukakku. Joululeivonnaiset sekä laatikot valmistuvat Kankareen käsissä vankalla ammattitaidolla. Suosituin joulutuote on laatikot. Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot valmistuvat tilauksesta joulunalusviikolla. Makeista leivonnaisista suosituimpia jouluherkkuja ovat perinteiset piparit sekä lusikkaleivät. Myös glögikakulle on ollut kysyntää. Tänä vuonna Kankare valmisti myyntiin piparkakkutaikinaa kiireisten kotileipurien avuksi. Maku on kotoisampi kuin teollisissa valmisteissa.

Piparmintun keittiössä käytetään aitoja ja laadukkaita raaka-aineita. Voi ja kerma kuuluvat leivonnaisiin ja maitotuotteet ovat laktoosittomia. Marjat, kuten mansikat ja mustikat, tulevat leipomoon lähialueilta. -Haluaisin itse käydä poimimassa marjat ja sienet, mutta arki on niin kiireistä, että en ehdi. Onneksi on apukäsiä, Kankare sanoo. Kahvila työllistää Kankareen lisäksi tarpeen tullen kiireapulaisia. Piparmintussa on arkisin tarjolla keitto- ja salaattilounasta. Myös lounasruoissa käytetään lähellä tuotettuja raaka-aineita saatavuuden mukaan.


Raejuustotäytteiset sämpylät ovat suosittuja tilaustuotteita.

Nuori yrittäjä ymmärtää levon tärkeyden

-Väsyneenä ajatustyö on raskasta, jolloin ei synny uusia ideoita. Joulun jälkeen lomailen, jonka jälkeen olen taas täynnä uutta puhtia, Kankare kertoo. Leipuri on innokas kokeilemaan uusia reseptejä ja soveltaa niitä omaan tyyliinsä. -Maku ratkaisee tässäkin asiassa, hän jatkaa. Sekä leivonnaisten että lounaskeittojen reseptiikkaan hän hakee ideoita netistä ja matkoilta.


Kinuski-omena panna cotta leipurin omalla twistillä.

Seuraa kahvila Piparminttua Facebookissa ja Instagramissa – sosiaalisessa mediassa upea kakkugalleria!

Tuuli Pirttikoski
Satafood Kehittämisyhdistys ry

Julkiset keittiöt innostuivat kasviproteiinista

20.12.2017

Kasvisruokaohjeisiin haettiin uusia ideoita Porissa ja Kankaanpäässä

Satakuntalaisille julkisille ruokapalveluille järjestettiin kaksi kasviproteiinitestaustilaisuutta Porissa ja Kankaanpäässä. Marraskuun lopun tilaisuuksissa oli mukana liki 40 innostunutta keittiöammattilaista. Ohjelmassa oli ammattikeittiöille kehitettyjen uusien kasvisruokaohjeiden testausta ja tavoitteena edistää maistuvien ja ravitsevien kasvisruokien tarjontaa.

Uudet raaka-aineet ja ohjeet vaativat kokeilua, ennen kuin niitä tehdään ja tarjoillaan ammattikeittiömittakaavassa. Uudella reseptiikalla tehdään tunnetuksi erilaisia kasviproteiinin lähteitä. Nyt on mahdollista käyttää entistä enemmän kotimaisia ja paikallisia raaka-aineita. Näitä ovat mm. härkäpapu, herne, hamppu, kvinoa ja täysjyväviljat maitotuotteiden lisäksi. Vuorokautinen proteiinin tarve 60 kiloisella ihmisellä on 66 - 78 g. Kouluaterialla proteiinia pitäisi saada 17 - 20 g. Tilaisuudessa kuultiin, kuinka esimerkiksi hernerouheen tai härkäpapuvalmisteen lisäyksillä saadaan merkittäviä vaikutus annosten proteiinipitoisuuksiin.

Kokeilussa oli kymmenkunta uutta reseptiä. Testauspäivien vetäjä, EkoCentria, on kehittänyt ne maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana. Reseptit löytyvät vakioituna 100 hengelle ja ravintosisältöineen EkoCentria sivuilta. Ne löytyvät myös Jamix-tuotannonohjausjärjestelmästä ja Ekoruokakoneesta. Testauksissa valmistettiin 5 - 10 hengen annoksia.

EkoCentrian Sari Väänänen (vas.) ja Anu Arolaakso vetivät tilaisuudet. Helsingin Myllyn Tommi Lönnqvist demonstroi sämpylöiden kylmäleivontaa.

Tilaisuuksissa oli yrityksiä esittelemässä tuotteitaan. Suomen Viljavan Kirsi Kaikkonen esitteli Kokemäellä ilmaluokituksella tehtyjä härkäpapujauhoja. Hienommassa jauheessa proteiinipitoisuus on 60 % ja karkeammassakin 20 %. Myös rouheita on tarjolla. Härkäpapujauhoja ja -rouheita voi käyttää pyöryköihin, pihveihin, laatikoihin ja leivontaan. Ne soveltuvat munattomaan ja korppujauhottomaan valmistukseen, sillä niiden nesteensidontakyky on erinomainen. Viljava pystyy tekemään jauhot ja rouheet myös gluteenittomina. Jauhoja on saatavilla 20 kilon säkeissä.

Finnamylin Heli Nurkkala esitteli perunasuurimon monipuolista käyttöä riisin korvaajana ja erikoisruokavaliotuotteena. Suurimoilla korvataan esimerkiksi riisi puurossa ja riisipiirakoissa sekä käytetään monissa muissakin suolaisissa ruuissa monipuolisesti. Erilaisiin makumaitoihin keitettynä helmipuurosta saa aikaan useita jälkiruokavaihtoja. Porissa oli esillä puurobaari.

Tarhanpaikan Jussi Salo esitteli paikallista hunajaa. Kaikkia kolmen yrityksen tuotteita käytettiin testauksissa.

Sämpylöiden kylmäleivonnassa tehdään edellisenä päivänä löysä taikina valmiiksi. Taikina säilytetään jääkaapissa yön yli ja leivotaan seuraava päivänä.

Tilaisuuksissa syntyi maukkaita tuotoksia. Kaikki uudet reseptit löytyvät täältä.


Jaana Laurila, Satafood Kehittämisyhdistys ry ja Anna Kari, ProAgria Länsi-Suomi

Sivut: